MÖD avvisar ansökan om gruvtillstånd vid Bricka. Svenska Vanadin AB fick 2022 tillstånd av mark- och miljödomstolen vid Östersunds tingsrätt att anlägga och driva en dagbrottsgruva vid Gruvberget i närheten av Bricka i Hudiksvalls kommun.
Tillståndet avsåg brytning och bearbetning av vanadinhaltig magnetitmalm, uppförande och drift av ett anrikningsverk samt anläggande och drift av ett sandmagasin med tillhörande klarningsmagasin.
Tillståndet gällde även att deponera anrikningssand och gråberg i sandmagasinet, anlägga ett gråbergs- och moränupplag, leda bort yt- och grundvatten som läcker in i dagbrottet, ta ut vatten ur Långmyrsjön, anlägga en brunn för färskvatten, anlägga avloppsanläggningar och bygga en bro eller annan form av passage över Sumåsbäcken.
Mark och miljööverdomstolen
Mark- och miljööverdomstolen (MÖD) har avvisat Svenska Vanadin AB:s ansökan om tillstånd till gruva vid Bricka i Hudiksvalls kommun. Bolaget hade fått tillstånd att öppna en gruva mark- och miljödomstolen vid Östersunds tingsrätt mark- och miljödomstolen vid Östersunds tingsrätt. Efter överklagande av länsstyrelsen, Hudiksvalls kommun och många enskilda sakägare undanröjs nu tillståndet och bolagets ansökan avvisas. MÖD anser att ansökan inte uppfyller de krav på utredning av miljökonsekvenser som ställs i lagen
Miljökonsekvensbeskrivningen har så väsentliga brister att den inte kan läggas grund för ett ställningstagande till verksamhetens påverkan på miljön. Därför kan ansökan inte prövas.
MÖD avvisar ansökan om gruvtillstånd vid Bricka. De godkänner inte bolagets miljökonsekvensbeskrivning eftersom bolaget inte gjort tillräckliga undersökningar på plats när det gäller bl.a. vattenflöden och jord- och berglagrens täthet under det planerade sandmagasinet. Domstolen anser också att det finns brister i utredningen som gäller utsläpp till vatten, skyddade arter, transporter och alternativa utfartsvägar från verksamhetsområdet. Dessa utredningar hade varit möjliga att göra innan ansökan lämnades in.
Ytterligare ett skäl till att avvisa ansökan är att bolaget inte har visat att det har rådighet över det vattenområde som behöver tas i anspråk för att anlägga ett fungerande vattenintag. Båda dessa brister utgör var för sig skäl för att avvisa ansökan. Rätten är enig.
– Den som vill starta en gruva ska som utgångspunkt ta fram de utredningar som kan göras, utifrån förhållandena på platsen, innan ansökan lämnas in. Risken är annars att ansökan inte kan prövas. Utan ett tillräckligt bra underlag går det inte att bedöma om man kan ge tillstånd eller inte, säger Malin Wik som var rättens ordförande. Hon tillägger att beslutet att avvisa inte påverkar möjligheten för bolaget att söka på nytt med en bättre utredning
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.