Sex personer i samma familj dömda för bidragsbrott

Sex personer i samma familj dömda för bidragsbrott. Södertälje tingsrätt har dömt dem för grova bidragsbrott under åren 2016 – 2020. Påföljderna bestämdes till fängelse.

Målet handlar om s.k. assistansbedrägerier. De åtalade är med­­lemmar i samma familj där fadern har rätt till personlig assis­tans. Hans vuxna barn och en svär­son har av Södertälje kommun varit an­ställda som person­liga assistenter. De har redovisat assistens­ar­bete och fått lön för detta från kommunen. Den aktuella familjen bär det vanliga efternamnet Hanna. Svärsonen har dock troligen ett annat efternamn. Ett av dömda syskonen är polis, ett annat advokat och ett tredje syskon pilot.

Tingsrätten fann att de åtalade assistenterna uppsåtligen och i stor om­fattning lämnat oriktiga upp­gifter i sina tidsredo­visningar. De har agerat tillsammans och i samförstånd enligt en gemensam brottsplan. Detta har orsakat felaktiga utbetalningar av assistans­er­sätt­ning om totalt drygt 5,6 miljoner kr.

Tingsrätten fann också att brukarens hustru, som också är mor till syskonen, upp­såtligen har främjat brottsligheten genom att i assistenternas ställe ha ut­fört assistans­lik­nande uppgifter. Hon dömdes för medhjälp till grova bidragsbrott. Fadern frikändes efter­som det inte är bevisat att han har förstått att de assistans­räk­ningar som han underteck­nat innehållit oriktiga uppgifter.

De åtalade assistenterna dömdes till fängelsestraff av olika längd upp till två år och nio månader. Två av dem, en advokat och en polis, fick sina straff något lindrade eftersom de enligt utredningen sannolikt förlorar sina arbeten. Mo­dern dömdes till villkorlig dom med dagsböter. Assistenterna ska också betala skadestånd. Domen var enhällig.

Omfattande rättegång

Utredningsmaterialet i målet har varit mycket omfattande och huvud­för­handlingen har pågått i 23 förhandlingsdagar.

– Det är fråga om systematisk brottslighet av stor omfattning och som be­drivits under lång tid. Den har riktat sig mot en viktig del av välfärdssystemet och kan alltså på goda grunder beskrivas som system­ho­tande, sä­ger chefs­rådmannen Claes Söderqvist i ett pressmeddelande.

Den aktuelle polisen i 40-årsåldern har arbetat som polis sen i alla fall 2012. Han har tidigare åtalats för två fall av olaga dataintrång och för folkbokföringsfusk. Advokaten som åtalats är också i 40-årsåldern. Han har varit medlem i advokatsamfundet sen 2016.

Läs mer:


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.