Svart arbetskraft i Göteborgs hamn

Svart arbetskraft i Göteborgs hamn. Måndagen den 3 mars genomförde polisen i region Väst en större insats på en arbetsplats i hamnområdet i Göteborg. Insatsen är en av flera i arbetet mot arbetslivskriminalitet.

I början av januari 2025 stoppade gränspolisen i polisregion Väst ett fordon i centrala Göteborg. Fyra personer kontrollerades och uppgav att de var anställda av ett utländskt företag och befann sig i Sverige för att arbeta. Samtliga saknade dock arbetstillstånd. Företaget de arbetade på utförde arbete åt Göteborgs Energi vid Ryahamnen i Göteborg. På platsen i Göteborgs hamn ligger bland annat ett biobränslebaserat kraftverk och det är det som ska byggas ut med en ny så kallad biopanna.

– Omständigheterna fick oss att fatta misstankar om att fler individer anställda av samma företag kan befinna sig här och utnyttjas som illegal arbetskraft, säger Mikael Holmgren i ett pressmeddelande. Han är sektionschef på gränspolisenheten i polisregion Väst.

Efter en tids kartläggning genomfördes i februari en insats i anslutning till Ryaverket. Ganska snart påträffades ytterligare elva utländska medborgare utan arbetstillstånd på väg till arbetsplatsen.

– Vi arbetar genom gränspolisens operativa grupper aktivt för att hitta personer som vistas illegalt i landet och för att lagföra oseriösa arbetsgivare som drar nytta av de här personernas utsatthet, säger Mikael Holmgren. I det här läget beslutade vi därför om att genomföra en kontroll inne på arbetsplatsen.

Arbetsplatsrazzia

Måndagen den 3 mars genomfördes en myndighetsgemensam insats tillsammans med Arbetsmiljöverket på arbetsplatsen. Den resulterade i att ytterligare 16 personer utan arbetstillstånd omhändertogs av gränspolisen.

Sammantaget resulterade insatserna i att 29 personer har omhändertogs. Samtliga har avvisades från Sverige med tre års återreseförbud vardera. Fem anmälningar gällande brott mot utlänningslagen upprättades mot arbetsgivare som misstänks för att ha anlitat illegal arbetskraft.

– Med den här sortens gemensamma insatser vill vi komma åt arbetslivskriminaliteten och de som systematiskt utnyttjar illegal arbetskraft på bekostnad av både samhället och individen, avslutar Mikael Holmgren.

Hel afallet handla rom det vanliga problemet på byggarbetsplatser med flera led av underentreprenörer. Något som gör att det sällan finns ordentlig koll på vilka som finns på en byggarbetsplats:

Enligt DN ska den utpekade arbetsplatsen vara ett kraftverk som Göteborg Energi bygger i hamnområdet. Daniel Stridsman, operativ chef på Göteborg Energi, bekräftar för GP att flera av de omhändertagna har arbetat vid företagets bygge men vill inte uttala sig om det specifika antalet.

– Vi har ett mindre antal kopplat till vårt projekt. Situationen är ju komplicerad eftersom det här är en underentreprenör till en underentreprenör till vår huvudentreprenör. Vi har ju upphandlat en av världens största panntillverkare, Valmet, för att bygga den här pannan till oss. Och det är ju en av deras underentreprenörer då i två led, säger han.

Även vid branden på det nya Lisebergsbadet Oceana var denna typ av arbetsplats med flera led av underleverantörer en del av orsakerna bakom branden. Liksom vid den stora arbetsolyckan med ett hissras förra vintern.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.