Företagen på olycksbygget i Sundbyberg

Fem arbetare dog när en bygghiss rasade ner från hög höjd. En trolog orsak till olyckan var att monteringen av hissmatsen översta sektion inte var korrekt. Den ursprungliga beställaren av bygget var Magnolia Bostad AB har sålt projektet vidare till CBRE Investment Management.

Det sistnämnda bolaget är ett jättelikt US-amerikanskt fastighetsbolag och riskkapitalbolag som förmodligen aldrig satt sin fot på bygget i Sundbyberg. Formellt kan de eventuellt vara ansvariga för arbetsmiljön på bygget.

Som huvudentreprenör har Andersson Company Byggnads AB fungerat. Det är ett bolag med tvivelaktigt rykte och en historia av problem med arbetsmiljön på sina arbetsplatser. Detta företag anlitar i sin tur underleverantörer för att göra jobbet. Ibland kan det handla om underleverantörer i flera led.

Tre av de döda, två ukrainare och en rysk arbetsledare, var anställda i en underleverantör som var på arbetsplatsen för att röja bort snö och utföra liknande arbetsuppgifter. Företaget heter NordeCon AB. Solidariska Byggare (SAC) har uppgett att de anställda i företaget saknat anställningsbevis och andra papper. Företaget förnekar att så skulle vara fallet.

Företaget som monterade hissen var ABC-Ställningsmontage AB. De uppger att det nyligen en höjning av hissen förra veckan. Det var förmodligen då som den översta mastsektionen inte monterades korrekt. Bolaget hävdar dock att de utfört arbetet korrekt. Detta trots att hisstillverkaren efter en inspektion uppgett att den översta sektionen av hissmasten inte varit korrekt fastsatt vid de undre och att det förmodligen är orsaken till olyckan.

Företagen

Magnolia Bostad AB ägs av Fredrik Holmström via F.Holmströmgruppen AB och F. Holmström Fastighets AB. Styrelsen utgörs av Erik Olsen (ordf), Johan Bengtsson och Therese Rattik med Leif Gustav Andersson, Karl Anders Fernander Lif och Martin Svensson som suppleanter.

CBRE Investment Management ägs av US-amerikanska riskkapitalbolag och fonder. Bolaget har 115 000 anställda. Det är väl inte troligt att bolagets höga chefer och dess styrelse ens känner till det lilla bygget i Sundbyberg. Om ingen byggarbetsmiljösamordnare (Bas-U) utsetts på arbetsplatsen är det dock de som är ansvariga för arbetsmiljön på bygget. Det är inte troligt att de nånsin kommer att åtalas för det om det är på det viset.

Andersson Company Byggnads AB ägs av Roger Andersson genom holdingbolagen AB Almö Lindö 1:75 och MRP Holding AB. Bolaget har drygt 30 anställda. Styrelseledamöter i byggföretaget är Patrik Toresäter (VD), Magnus Andersson (ordf) och Roger Andersson. Magnus Andersson är väl troligen som till Roger Andersson. Såväl Magnus Andersson som Roger Andersson äger dessutom flera andra företag.

NordeCon AB ägs av Heigo Sepp och Ivo Klettenberg. De utgör också hela styrelsen med Klettenberg som ordinarie ledamot och Sepp som suppleant. Nån VD har bolaget inte utsett även om Heigo Sepp kallas VD i en artikel i Byggnadsarbetaren. Enligt tidningen Arbetaren har både företaget och Heigo Sepp ett tvivelaktigt rykte.

Ägare av ABC Ställningsmontage AB är Gunnar Malmström och Björn Bjelkenstedt via ABC Scaffholding AB som har en rad dotterbolag som sätter upp ställningar och utför andra uppdrag på byggarbetsplatser. De två ägarna utgör också hela styrelsen i bolaget med Malmström som ordinarie ledamot och Bjelkenstedt som suppleant. Björn Bjelkenstedt är också VD.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!