Fängelse för Think Pink-ägare

Fängelse för Think Pink-ägare. Södertörns tingsrätt har meddelat dom i det så kallade Think Pink-målet. Det är det största miljöbrottmål som hittills har prövats av svensk domstol. Fem personer dömdes för delaktighet i flera fall av grova miljöbrott till mellan två och sex års fängelse. En person frikändes från samtliga åtalspunkter.

Think PInk sopbalar

Några av alla de sopbalar som samlats i Skultuna, på ett av Think Pinks upplag, i mars 2024. Okänd fotograf.

Bakgrund

Målet handlar om synnerligen omfattande avfallshantering på flera platser i Sverige som har bedrivits inom ramen för den så kallade Think Pink-koncernen under flera år. Åklagarna har åtalat elva personer. Sex av de åtalade kan beskrivas som huvudåtalade. De huvudtåtalade har haft centrala roller i verksamheten enligt följande.

  • Koncernchefen Fariba Vancor,  som har varit både formell företrädare för Think Pink-koncernen och den som även i praktiken har styrt verksamheten.
  • Produktionschefen Thomas Nilsson, som har varit produktionsansvarig för avfallshanteringen på en av de aktuella platserna.
  • Näringslivsprofilen Leif Ivan Karlsson, som under en tid har varit VD för ett av bolagen i Think Pink-koncernen.
  • Avfallsmäklaren Robert Silversten, som har haft ansvar för bland annat avsättningen av avfallet.
  • Platschefen Tobias Gustafsson, som har varit bland annat platschef för avfallsanläggningarna i Södermanland.
  • Miljökonsulten, som har varit verksam som miljökonsult för Think Pink-koncernen.

Fariba Vancor hette tidigare Bella NIlsson och var gift med Thomas Nilsson. Hon har bytt namn 16 gånger sen hon kom till Sverige som flykting år 1980.

Brottslig avfallshantering

Enligt tingsrätten har verksamheten inom Think Pink-koncernen kännetecknats av att avfall har transporterats runt mellan koncernens olika anläggningar, i stället för att avsättas på ett lagligt sätt.

  • Avfallshanteringen har i betydande omfattning varit bristfällig eller felaktig. Den har även medfört miljöskador genom utsläpp och, i vissa fall, mycket stora risker för människor och miljö. Det råder därför ingen tvekan om att det varit fråga om miljöbrott på de platser där avfallet hanterats, säger rättens ordförande Niklas Schüllerqvist i ett pressmeddelande.

Fem av de huvudåtalade dömdes för delaktighet i grova miljöbrott till fängelse.Tingsrätten kom fram till att fem av de huvudåtalade, det vill säga koncernchefen Fariba Vancor, avfallsmäklaren Robert Silversten, produktionschefen Thomas Nilsson, platschefen Tobias Gustafsson och miljökonsulten, kunde knytas till den brottsliga avfallshanteringen. Med hänsyn till bland annat de stora riskerna med verksamheten, att det varit frågan om ett hänsynslöst och vilseledande agerande och att det rört sig om en systematisk och organiserad brottslighet, ska vart och ett av de brott som de huvudtilltalade har gjort sig skyldiga till rubriceras som grovt miljöbrott respektive medhjälp till detta.

De fem dömdes för brotten till fängelse enligt följande.

  • Fariba Vancor dömdes för 19 fall av grovt miljöbrott till fängelse i 6 år.
  • Robert Silversten dömdes för bland annat 13 fall av grovt miljöbrott till fängelse i 4 år och 6 månader.
  • Thomas Nilsson dömdes för bland annat 12 fall av grovt miljöbrott till fängelse i 3 år och 6 månader.
  • Tobias Gustafsson dömdes för 10 fall av grovt miljöbrott till fängelse i 3 år.
  • Miljökonsulten dömdes till fängelse i två år.

Ytterligare fem personer dömdes för miljöbrott av normalgraden, varav två dömdes till fängelse och tre dömdes till villkorlig dom och böter.

Näringslivsprofilen friades från samtliga åtalspunkter

När det gäller Leif-Ivan Karlsson kom tingsrätten fram till att han i och för sig kan knytas till avfallshanteringen på en av de aktuella platserna. Tingsrätten fann dock att denna gärning var preskriberad. Av utredningen i målet har det inte framkommit något som tyder på att han har varit delaktig eller involverats i ytterligare delar av verksamheten. Förutom då i sin roll som en slags marknadsförare för Think Pink-koncernen. Han friades därför på samtliga åtalspunkter.

Näringsförbud

Fyra huvudåtalade som dömdes för brott får också näringsförbud. Näringsförbudens längd bestäms till 10 år för Fariba Vancor och Robert Silversten samt till 5 år för Thomas Nilsson och Tobias Gustafsson.

Skadestånd

De fem huvudåtalade som dömts för brott ska tillsammans betala sammanlagt omkring en kvarts miljard kronor i skadestånd till bland annat Botkyrka kommun och Västerås stad. Tingsrättens tidigare beslut om att frysa deras tillgångar (kvarstad) ska fortsatt gälla. Dessutom ska två av de övriga åtalade tillsammans betala skadestånd när det gäller avfallshanteringen i Laxå.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

För att kommentera med ett inlägg på din egen webbsajt skriv en URL till artikeln på din sajt. Artikeln ska innehålla en länk till denna post. Ditt svar kommer sen att synas på denna sida (efter att den modererats). För att uppdatera ett svar så radera din post och skriv in postens URL igen (Läs mer)