14 dömda för äldrebedrägerier. Göteborgs tingsrätt har dömt 14 personer för grovt bedrägeri genom vishing. Brotten har begåtts från callcenters i ett flertal länder. De har riktats mot äldre personer i Sverige. 139 målsäganden tillerkänns skadestånd. Två personer dömdes även för synnerligen grov misshandel som begåtts på callcentret mot en uppringare.
I mars 2025 åtalades 14 personer för att i olika roller ha medverkat i en omfattande, förslagen och systematisk brottslighe. Den har bedrivits i callcenters från flera länder. Uppringningscentralerna har bland annat funnits i Etiopien, Malta, Thailand, Förenade Arabemiraten, Egypten, Cypern, USA och Panama. Åtalet omfattade 139 grova bedrägeribrott, grovt penningtvättsbrott och synnerligen grov misshandel. Huvudförhandlingen pågick under april-juni.
14 personer dömda
Tingsrätten har dömt samtliga åtalade personer för att ha deltagit i brottsligheten under olika perioder från den 1 augusti 2022 till och med den 7 november 2023. Två personer, Nathnael Merkonen och Jon Quade som både hör hemma i Kopparberg, Västmanland, dömdes tillsammans med två andra personer för 136 fall av grovt bedrägeri. De har varit häktade sen den 19 november 2023 och åklagarna har påstått att de varit organisatör respektive platschef. Övriga personer som agerat som uppringare dömdes för brott som begicks under den tid som de befann sig på callcentret. De kommer från alla möjliga olika platser i Sverige.
- Tingsrätten har kommit fram till att det är styrkt att samtliga tilltalade ska dömas för grovt bedrägeri även om de haft olika roller i verksamheten. Brotten har bedömts som grova eftersom gärningarna varit del i en omfattande, förslagen och systematisk brottslighet som utövats på ett yrkesmässigt sätt i organiserad form mot äldre som på grund av sin ålder eller hälsotillstånd hade särskilda svårigheter att värja sig, säger rådmannen Pia Nilsson Taari som varit referent i målet.
Den synnerligen grova misshandeln har begåtts på callcentret mot en uppringare och tre uppringare har tvingats att bevittna den. 25-åringen dömdes även för grovt penningtvättsbrott eftersom hanteringen av brottsutbytet går klart utöver vad som får anses utgöra sedvanlig hantering av brottsutbyte.
Straff
Påföljderna för Nathnael Merkonen bestämdes till fängelse i nio år och åtta månader och för Jon Quade till fängelse i åtta år och åtta månader. För övriga personer som i huvudsak är unga kvinnor födda på 2000-talet varierar påföljderna mellan fängelse i ett år och fyra månader till fängelse i tre år och tio månader. Alla som fått fängelse i över tre år är dock män, Osk@r Bohl@nd€r, Le0 B0nté, Hug0 Åb€rg och Vl@d#slav K@rchah#n.
Tingsrätten dömde också ut skadestånd till 139 målsäganden för ren förmögenhetsskada. Den person som utsattes för synnerligen grov misshandel har fått ersättning med 200 000 kr för kränkning samt för sveda och värk.
Under förundersökningens gång har dessutom avsevärda tillgångar beslagtagits av svensk polis. Det handlar bland annat om kryptovaluta, fastigheter, klockor, guld och kontanter. Stora delar av det ekonomiska brottsutbytet (cirka 10-12 miljoner) har också säkrats. Det kan efter rättsprocessen lämnas tillbaka till målsägandena.
Ytterligare misstankar
Det två huvudmännen är dessutom också misstänkta för fler brott. Två veckor efter bedrägeriåtalen häktades de båda männen igen. Nu för för mord, människorov och grov våldtäkt. Brottsoffren ska vara två svenska medborgare som arbetade inom bolaget nere i Etiopien. De försvann under mystiska omständigheter i slutet av mars 2022.
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.