Bitcoinhandel var inte olaglig enligt Svea hovrätt

Bitcoinhandel var inte olaglig. Svea hovrätt har ändrat Västmanlands tingsrätts dom gällande ett fall med bitcoinhandel. En man, Linus Dunkers, dömdes för grovt skattebrott i tingsrätten. Detta då han haft inkomster från bland annat köp och försäljning av kryptovaluta men inte tagit upp detta i sin inkomstdeklaration. Enligt hovrätten hade mannen inte något uppsåt vilket krävs för straffansvar.

Hovrätten instämde i tingsrättens bedömning att Dunkers förfarande med kryptovaluta är att betrakta som en näringsverksamhet. Dessutom att hans inkomster därför skulle ha deklarerats som inkomst av sådan verksamhet. Men till skillnad från tingsrätten ansåg hovrätten att Dunkers inte hade det uppsåt som krävs för straffansvar. Detta eftersom det inte kunnat bevisas att han insett att det fanns en avsevärd risk för skattskyldighet eller att han skulle ha låtit bli att deklarera sina inkomster även om han hade känt till att det fanns en sådan skyldighet.

– Vid bedömningen av uppsåtsfrågan har hovrätten beaktat att köp och försäljning och andra förfaranden med kryptovaluta var förhållandevis nytt vid den aktuella tiden, inte minst i skattehänseende. Det har också haft stor betydelse att mannen tagit flera kontakter med olika myndigheter för att få deras syn på sitt förfarande, säger Maria Hölcke i ett pressmeddelande. Hon var rättens ordförande.

Hovrätten frikände även Dunkers från åtal för två fall av grovt bokföringsbrott. Detta då brotten är av normalgraden och därmed är preskriberade. I DN kommenterar Linus Dunkers själv domen:

Linus Dunkers säger att det känns som upprättelse att hovrätten, till skillnad från den lägre instansen, inte anser att uppsåtet styrkts.

– Det har för mig känts som en självklarhet från dag ett att det inte funnits uppsåt och mitt sista hopp att få gehör för det låg hos hovrätten, som tack och lov bekräftar mina försök att finna information och svar på frågor från myndigheter under hela perioden.

De de misstänkta brotten som Dunkers ny frias från begicks så långt tillbaks som 2015.

Läs mer om bitcoin.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.