Vad vi kan lära om brottslighet från USA – gängen

När det gäller de maffialiknande gäng som finns i Sverige och som i huvudsak har invandrare som medlemmar, som exempelvis Original Gangsters, Chosen Ones, Tigrarna och Asir framförs ofta åsikten att det bästa vore att utvisa dömda gängmedlemmar. Det kan ju verka vettigt när det gäller att få bort kriminella från Sverige och få ner brottsligheten.

Denna metod har dock prövats i USA och fått otroligt negativa konsekvenser. För istället har resultatet blivit att gängen stärkts och spridit sig. Som exempel kan försöken att bekämpa gänget Mara Salvatrucha (MS-13) användas. Deportationer av gängmedlemmar från USA har lett till att det lilla gänget från Rampart-området i Los Angeles, där det bildades 1988-89, har växt enormt och fått starkt fotfäste i fler centralamerikanska länder, främst El Salvador, och idag beräknas ha mellan 6000 och 10000 medlemmar bara i USA. Detta som en följd av deras ledare utvisats och återvänt till USA flera gånger.

MS-13 har under de 20 åren sen det bildades tagit kontroll över människosmugglingen från Centralamerika till USA och denna verksamhet utgör en av många vinstbringande verksamheter i organisationen. I centralamerika har man rekryterat mängder med ungdomar. Detta underlättades av det tillstånd de olika centralamerikanska länderna befann sig efter många år av inbördeskrig:

MS-13 formed in the Rampart area of Los Angeles in 1988 or 1989. A civil war in El Salvador had displaced a fifth of that country’s population, and a small number of the roughly 300,000 Salvadorans living in L.A. banded together to form the gang. But MS-13 didn’t really take off until several years later, in El Salvador, after the U.S. adopted a get-tough policy on crime and immigration and began deporting first thousands, and then tens of thousands, of Central Americans each year, including many gang members.

Introduced into war-ravaged El Salvador, the gang spread quickly among demobilized soldiers and a younger generation accustomed to violence. Many deportees who had been only loosely affiliated with MS-13 in the U.S. became hard-core members after being stranded in a country they did not know, with only other gang members to rely on. As the gang proliferated and El Salvador tried to crack down on it, some deportees began finding their way back into the U.S.—in many cases bringing other, newly recruited gangsters with them. Deportation, incubation, and return: it’s a cycle we’ve been caught in ever since.

Så det som i teorin ser ut som en lösning är i verkligheten en dålig idé. Vilket också visas av hur kriget i det forna Jugoslavien medverkat till att stärka de jugoslaviska maffianätverken i Sverige. Något som bland mycket annat om gangstergäng behandlas i boken Svensk Maffia av Lasse Wierup och Matti Larsson.

Intressant?
Borgarmedia: NYT1, NYT2, NYT3, DN1, DN2, DN3, SVD1, SVD2, SVD3, AB1,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements