Fattigdomen större i New York än i resten av USA

I den underbara staden New York lever en större andel människor under fattigdomsgränsen än i resten av USA som helhet, det är kanske ett för de flesta människor okänt faktum. Men det är känt bland de som känner till staden och beror på den politik som bedrivits i den sen det sen 1980-talet. Det är också så att andelen bostadslösa är högre i New York än i andra delar av USA. Detta senare som en följd av en marknadsanpassning och utförsäljning av hyresrätter.

Om fattigdomen, de höga matpriserna (även med den låga dollarkurs som finns nu är maten i New York dyr i livsmedelsaffärerna för en göteborgare som mig) publicerade Aftonbladet häromdagen en artikel som inte var så himla bra skriven. Det fanns en rad faktafel bland i övrigt sanna uppgifter. Man uppgav att en femtedel (20%) av New Yorks befolkning är beroende av soppkök (matstöd). Det är ungefär samma andel som lever under fattigdomsgränsen i staden, så den uppgiften verkar i huvudsak korrekt.

Men sen hade tidningen angivit att detta innebar 4 miljoner människor* (vilket blir korrekt om man räknar hela New York-området inklusive New Jersey-sidan och alla förstäder på Long Island, norr om Bronx och i Connecticut). Vilket naturligtvis blev fel andelen fattiga i det området är inte lika hög som i staden New York (även om det finns enskilda städer på NJ-sidan där andelen människor under fattigdomsgränsen är högre än i staden New York). Så felräkningen var logisk , men icke desto mindre klantig.

Återår alltså det som var viktigt i Aftonbladets artikel, att flertalet av de som ta mot matstöd har arbete. Dvs man kan i New York inte leva på sitt arbete om det är arbete som städare eller liknande. Det är mot sådana förhållanden den nuvarande svenska regeringens politik leder oss. Det är åt det hållet privatiseringar, nedskärningar och marknadsanpassning leder.

Intressant?
Bloggat: Jinge, Björnbrum,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

*Uppgiften är borttagen ur originalartikeln men finns kvar i Björnbrums citat i hans kommentar till uppgifterna i Aftonbladet

Advertisements
  1. Jo, jag borde ha varit mer kritisk till skvallerblaskan och åtminstone droppat de där miljonerna i soppköerna. Hade så varit fallet hade det nog stått om saken i mer seriösa media. Jag tar på mig kritiken för att ha slarvat! Jag brukar inte fiffla med gamla inlägg, men det kanske vore på sin plats med korr B för en gångs skull?

    Men (som ett försvar): det råkade ju passa in i mönstret till mer seriös information om det generella läget i USA. Landet är ute på ganska tunn is nu, och nästa regering får mycket att stå i om den vill upp på säkrare underlag igen. Men det diagram jag lade in i inlägget antyder att loppet för USA som supermakt snart kan vara kört vad man än gör. It’s the economy, stupid!

    Har NY verkligen mer människor under fattigdomsstrecket än de fattigare delarna av Södern?

  2. Ganska intressant att man är mer intresserad av att föra krig i ett annat land än att se efter så att de egna har möjligheter att leva. Den inställning många tycks ha är att de som är fattiga får skylla sej själva för att de är lata och media propagerar villigt för en dylik inställning. Kanske de tror de kan uppmuntra folk att arbeta hårdare om de har en sådan inställning men jag undrar hur de har tänkt att detta ska skapa arbetstillfällen..