USA-stött kuppförsök besegrat

Genom sin offensiv lyckade oppositionen i Libanon, bestående av det shiamuslimska nationalistiska Hizbollah, Michel Aouns kristna gruppering, flera grupperingar bland druserna och en del sunnimuslimska grupper, stoppa den kupp som Sinioras regering och USA försökte genomföra. En kupp som liknar situationen (kuppförsöket) när Fatah, med USA-stöd, försökte ta makten på Gazaremsan från Hamas.

Försöken från USA:s och dess libanesiska marionettregerings sida att ta över kontrollen av flygplatsen och ta bort denna från offentlig kontroll samt att försöka tvinga Hizbollah att lägga ner det telefonsystem man byggt upp i södra Libanon har alltså avbrutits. Flygplastchefen, som uppges ha sympatier med Hizbollah, får sitta kvar på sin post och telefonsystemet får vara kvar. Följaktigen har också oppositionen dragit tillbaka sina trupper från gatorna.

Detta är säkerligen inte det sista försöket från USA:s sida att förminska Hizbollahs makt i Libanon och vi kommer därför att få se fler försök från den USA-allierade sidan, ledd av Siniora, att öka sin makt. Något som riskerar att kasta ut landet i ett nytt inbördeskrig.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, SVD2, DN1, SDS, DB, HD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements