Obama kommer inte att avveckla kriget

Inte nog med att Barack Obama deklarerat att han stöder Israel och detta apartheidlands förtryck. Det finns inga utsikter att han ska avsluta kriget i Irak heller. Han motstånd mot kriget innehåller nämligen i huvudsak tomma ord, i alla fall om vi ska tro Anthony Arnove, amerikansk författare och antikrigsaktivist:

PEOPLE WHO believe Barack Obama will end the occupation of Iraq are likely in for a rude awakening. Despite talking about withdrawal from Iraq, his plan would keep troops in the country for years to come, likely well beyond his potential first term.

Obama has also left open the possibility that if he reduces the overall troop levels in Iraq–something that from a military standpoint is very likely, given how overstretched the United States is now–he would increase the number of mercenaries in Iraq.

Writing in the Nation magazine, journalist Jeremy Scahill reported, ”A senior foreign policy adviser to leading Democratic presidential candidate Barack Obama has told the Nation that if elected Obama will not ’rule out’ using private security companies like Blackwater Worldwide in Iraq.”

Obama says that he will ”have all of our combat brigades out of Iraq within 16 months.” But ”combat brigades” only make up about half the troops in Iraq.

Så de som tror att Barack Obama kommer att trappa ner på USA:s krigföring i Mellanöstern tar faktiskt miste. Hans tal om att vara motståndare mot kriget är ett spel för gallerierna. Det finns ingen chans att han snbbat kommer attt avsluta USA:s ockupation av Irak och dessutom finns det tecken på att han kommer att utöka antalet soldater i ett annat land där USA förstört och förstör, Afghanistan:

THE IDEA that Afghanistan is the ”good” occupation or the ”right fight” is completely misguided, in my view.

In Afghanistan, Washington claimed to be targeting terrorists who had attacked the United States, but instead, it targeted the civilian population of the country. The idea behind the U.S. invasion in 2001 was to make the people of Afghanistan suffer, hoping that would help bring down the Taliban regime, make an example of Afghanistan and pave the way for attacking Iraq.

Of course, there was also an element of seeking revenge–no matter that the people being killed by U.S. attacks had nothing to do with planning or carrying out the attacks of 9/11.

All of this has nothing to do with fighting terrorism, making the world safer or protecting people in the United States from attack. In fact, we have destabilized the region, made it more violent, killed thousands of civilians, escalated tensions between Afghanistan and its neighbors, and made the United States more isolated and hated, and therefore more likely to be the target of attacks.

Obama kommer inte att bli en radikal president. Han kommer i stort att följa samma politiska linje som alla amerikanska presidenter gjort under lång tid. Det finns helt enkelt inga vänsterkandidater i de amerikanska valen.

Intressant?
Bloggat: Motbilder, Kildén & Åsman,
Borgarmedia: DN1, DN2, SVD1, SVD2, PDK1, PDK2, DB, SDS,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!

3 Svar på “Obama kommer inte att avveckla kriget”

  1. Vad lätt det är för vissa att vara så självsäkra på sin sak efter att man har läst en artikel. Skrämmande. För det kan ju inte vara så att Anthony Arnove har helt fel?

  2. Obama får aldrig chansen att bli president. J. MacCain är redan klar – Krig är framtiden! Hur jävligt det än låter men så är det när skurkstater bestämmer aggendan för världens övriga folk.

Kommentarer är stängda.