Lissabon-fördraget – hej då!

Så fort folket i Europa får möjlighet att säga sitt om den nya EU-grundlagen, numera kallad Lissabon-fördraget, så säger man NEJ! Europas folk vill inte ha grundlagsfäst storbolagsmakt, grundlagsfästa privatiseringar, begränsad demokrati eller ett odemokratiskt styre där folket inte har nåt inflytande. För det är just de sakerna som EU innebär, som EU:s nya grundlag innebär, som Lissabon-fördraget innebär.

Det är glädjande att irländarna röstat nej till Lissabonfördraget i en folkomröstning. Mindre glädjande är det faktum att majoriteten av EU:s länder inte har haft eller inte tänker ha folkomröstning. Detta därför att politikerna inte vågar. Precis som i FRA-frågan i Sverige går politikerna i hela Europa i otakt med folken. I det läget väljer tyvärr allt fler och fler politiker att sidsteppa demokratin, att begränsa medborgarnas inflytande och att införa strängare regler på alla möjliga områden. Därvidlag är det ingen skillnad på högerregeringar, sosseregeringar eller breda koalitioner. Politikernas förakt för vanligt folk och för demokrati är densamma oavsett vilket borgerlig falang man tillhör, sossarna eller högern.

Intressant?
Bloggat: Jinge,
Borgarmedia: SVD1, SDS, DN1, DN2, DN3, DN4, PDK1, PDK2, PDK3, PDK4, PDK5, DB1, DB2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!

5 Svar på “Lissabon-fördraget – hej då!”

  1. Hej, på min blogg.passagen.se/bwlogg-mediaosamhalle har jag skrivit ”Korkade väljare? – Nej, en seger för demokratin i Europa!” Jag tycker inte att det i och för sig är mer demokratiskt att besluta i parlamentet. Däremot tycker jag demokrati saknas om man gör det av det enda skälet att man inte vill möta folkviljan i folkomröstning därför att då risken är stor för bakslag. Dessutom förefaller racklandet med i stort sett samma författningsförslag igen vara ett tjyv- och rackarspel som inte hör hemma i en demokrati. Eftersom jag gillar europatanken så blir jag uppriktigt ledsen när jag ser hur man från s.k. EU-positivt håll skjuter EU-tanken i sank hos vanligt folk.
    Bo Widegren

Kommentarer är stängda.