Stoppa FRA-lagen

FRA-lagen innebär bl.a. att den mesta mejltrafiken i Sverige ska få lagras av övervakas av FRA. Liksom telefonsamtal utomlands och en massa annat. På grund av hur internet fungerar kommer okså en mängd mejl som skickas från en svenska avsändare till en svenska mottagare att övervakas. Det gäller självklart om man använder hotmail, gmail etc eller om man använder en server i ett annat land som Socialistiska Partiet exempelvis gör. Men dessutom kommer en hel del mejl som går mellan vanliga svenska avsändare och mottagare att också lagras av FRA. Dett på grund av internets funktionssätt. Mejlen kan ta en sväng via nåt annat land utan att det finns nån anledning till det. Fågelvägen gäller inte på Internet.

En så omfattande övervakning som FRA-lagen innebär komemr att leda till en mängd övergrepp och felgrepp. Något som redan nu sker i såväl USA som Storbritannien. Fredrik Svensk i GP kommenterade häromdan ett fall i England, där en forskare greps av polis:

Det så kallade undantagstillstånd som följt på ”kriget mot terrorn” har återigen, berättar Guardian, gjort sig påmint i forskarvärlden. Riwaan Sabir vid universitetet i Nottingham var på väg att skriva ut en uppsats om terrortaktik. När Sabir laddade ner träningsmanualer för jihadkrigare från en server ägd av den amerikanska staten(!) – http://www.au.af.mil/au/awc/awcgate/terrorism/alqaida_manual/ – greps han och hans vän (som skulle skriva ut dokumentet) av brittisk polis. Deras hus, datorer och telefoner genomsöktes. Detta trots att Sabirs professor insisterade på att materialet var viktigt för forskningsprojektet. efter sex dagar släpptes Sabir, men hans kollega riskerar utvisning. När den akademiska friheten hotas på detta sätt kan man fråga sig hur klokt det gentligen är att upprätta en ”preventiv agenda” mot terrorhandlingar. […]

(Han har dock fått namnet fel, ska vara Rizwaan Sabir. Dessutom: länkarna är mina)

Med den nya FRA-lagen lär den typen av händelser dyka upp även i Sverige. De som kommer att drabbas är i första hand personer med utländska, muslimskklingande namn och i andra hand vänsteraktivister.

För övrigt noterar jag att Thomas Gür kommenterar en anledning till varför Federley och gänget kommer att rösta för FRA-lagen, trots allt deras tjat om problemen med den och hotet mot vår integritet. Deras karriärer som välbetalda politiker riskeras nämligen annars. Inte heller kan vi lita på att FRA följer lagar som finns, så hur ska vi kunna lita på dem när de i princip får fria händer. Obehagligt, ytterst obehagligt.

Det är dags att Stoppa FRA-lagen nu.

Intressant?
Bloggat: Bloggelito, Patrik Fältström, Rick Falkvinge, Jinge,
Borgarmedia: DN1, DN2, Dagen1, Metro, IDG, SDS, Dagen2, GP, Guardian1, Guardian2, Guardian3,
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Advertisements

24 Replies to “Stoppa FRA-lagen”

 1. Hmm, det står ju faktiskt inte >>ATT<< FRA gjort sig skyldiga till olaglig lagring. Det har ju bara inkommit en anmälan och det är ju bra för det det visar ju att det går att bestrida eller granska de som skall granska alla andra. Om man nu bara vet om övervakningen vill säga. dessutom så har ju den stora ”bristen” med internet altid varit att man aldrig har en aning om var trafiken tar vägen så du har väl ALLTID sett till att kryptera dina mail ? Det behöver ju faktiskt inte ens vara myndigheter som avlyssnar trafiken det kan ju vara tyska hackers som snoopar trafiken efter kreditkortsnummer och annat skräp också.

 2. Jag tror faktiskt inte att jag skrev att de gjort sig skyldiga till brott.

  Det där med kryptering skyddar mot tyska hackers. Helt klart. Men skulle nog göra FRA ändå misstänksammare.

 3. Brukar det inte framhallas att det ar den organiserade brottsligheten, sasom MC-gangen, som det i forsta hand skall spanas pa?

 4. Jo kanske det skulle göra FRA misstänksammare men om alla lite nu och då skickade ren slumpdata (det är så krypterad data ser ut) så skulle FRA få väldigt svårt att utröna något överhuvudtaget. Om sedan FRA vill försöka dekryptera datat så är det ju bara lycka till om de får tag i ett slumpmeddelande. Kostar dessutom fantastisk mängd resurser och till skillnad mot vad många verkar tro är det HELT omöjligt att skanna igenom alla mail och ännu omöjligare att spara alla mail för FRAs resurser är starkt begränsade, även om de skulle få utrustning från andra länder.

 5. Apan: ja det rä helt omöjligt att gå igenom alla mejl. Därför kommer i huvudsak vissa grupper att drabbas av lagen, främst personer med muslimska namn och vänsteraktivister. Därmed blir konsekvsnerna av lagen åsiktsregistrering och diskriminering, förutom inskränkning av integritet, demokrati och yttrandefrihet.

 6. Vad kommer härnäst? Övervaknings kameror i det egna hemmet? Det här är sinnessjukt! Ska vi sluta leva – är det de som är tanken? Att aldrig få ha någonting privat är fruktansvärt skrämmande! Jag är trött på Sveriges sätt att vara demokratiska, kanske ska flytta? Eller så kanske det är lika bra att vara kvar och se vårt land gå under, för att sedan tacka av vår tids Svenska regering.
  Förstår att vissa brott skulle minska men till vilken nytta när andra brott skulle öka. Var och varannan människa bryter mot lagen minst en gång varannan dag. Vi får bygga fler fängelsen och det i sin tur kommer dra ner på landets ekonomi. Vart är vi på väg?

  // En orolig svensk!

 7. Sunksörjans FRA-lag. Att detta kan förekomma bland borgerliga politker är ju ofattbart.
  Med den här nya sunklagen kana ll trafik att kunna kontrolleras. Det hör ju mer hemma bland kommunistjävlar.
  Det finns ett stort antal risker som att personliga lösenord, E-legitimationer och annat kan analyseras och användas i fel syften med den här sunkiga lagen. Detta kan vara säljbar information som hämtas av de som kontrollerar trafiken. Det är ju bara människor det med. Dessutom vet man ju inte om dom är helt rumsrena alla.
  Det finns en omfattande telemtri för sjukvård som sker både inom och utom landet. Det finns möjligheter att ställa om frekvenser och värden för pacemakers bland annat via telemtri. Man kan gå in och ta del av personers sjukjournaler och allt annat som sker via telemtri. Röntgenbilder kan läsas på ett enkelt sätt. Det finns möjlighter att komma åt personers bankkonton, elektroniska pantbrev för fastigheter och annat.
  Det senaste svamlet kom från Centerns Roger Tiefense, att mejl som inte går via utlandet kommer inte att läsas. Hans uttalande är väl att betrakt som helt amatörmässigt. Mailtrafiekn sker sedan lång tid tillbaka via utlandet hos flera operatörer. Därmed läses all denna post.
  Att en sådan person som den där pojkvaskern från Centern vågar uttala sig i dom här frågarna med den ringa kunskap har har är verkligen vågat. Han borde hålla käft!
  Det här jävla skiten det skall vi sätta stopp för på ett eller annat vis. Det finns kryptoprogram, program för att omöjliggöra SMS-spårning, det går att göra sig helt osynlig på nätet med vissa programvaror som döljer IP-adresser.
  Det här sunket skall inte få det så lätt.
  Men den stora frågan återstår: Vad är den sunkiga sammanslutningen ute efter? För det här är knappas något hot mot riket.
  Det är ju även så, att information med hög sekretess sker inte via nätet. Det sker på helt annat vis.

Kommentarer är stängda.