Ytterligare två skjutna i Göteborg

På en vecka har ett tiotal incidenter med skottlossning ägt rum i Göteborg. Vi några tillfällen har folk blivit skadade,vid andra inte. Vid flera tillfällen har det varit nära att helt oskyldiga drabbats så som det sker i andra städer där gangsterkrig pågår, som i Ciudad Juarez i Mexico, eller i camorrans Neapel.

Enligt polisen är det X-team, Asir och Tigrarna som främst är inblandade i den senaste tidens våldsaktioner i Göteborg. Det som är allra mest problematiskt är att den göteborgska polisen inte verkar kunna göra något för att minska våldet och uppgörelserna mellan gängen. Det är väl i och för sig svårt, då polisen oftast kommer in efter att brott begåtts. På kort sikt finns dock inga andra möjligheter att bekämpa gängen än att använda polisen.

På lång sikt är dock sociala insatser betydligt viktigare. När den borgerliga regeringen minskar statens roll i människors försörjning genom att försämra de flesta sociala förmåner, ökar man gängens makt. Dessa kan träda in istället för staten med bidrag till familjer, med försörjningsstöd, med lån, med barnbidrag, med pengar istället för den a-kassa man inte längre kan få osv. Precis på detta sätt går det till i Göteborg. När man inte kan få a-kassa eller jobb kan man alltid göra karriär i ett gäng. När man inte längre får nån sjukersättning, kan man alltid få nåt lån från nåt gäng. När man inte kan få socialbidrag för reglerna är för hårda, eller när socialbidraget inte räcker till, kan ett gäng ställa upp. Den borgerliga politiken medför även en större fattigdom på andra sätt.

En svag stat borgar alltså för starka kriminella gäng. Fattigdom och utslagning borgar för att det finns unga människor att rekrytera till gängen. Den borgerliga regeringens politik gynnar alltså framväxten av en kriminell kultur.

Sen kan man ju fråga sig varför det är värst i Göteborg. Det är enkelt att förklara. Göteborg är fortfarande en industristad, en arbetarstad. I Göteborg finns 6 av Sveriges 10 fattiagset stadsdelar, i Göteborg är klyftorna större än i de flesta europeiska städer. Där finns själva grunden.

Men det är också så att Göteborg sitter på nyckeln till en framgångsrik gangsterverksamhet. Nordens största hamn. Det är i en sådan hamn varorna kan tas in. De piratkopierade märkeskläderna från Neapel, kokainet från Colombia, heroinet som kommer via Kosovo och det forna Jugoslavien samt amfetaminet från labb i Baltikum, Polen och Holland. Från Göteborg kan man kontrollera den lönsamma norsk heroinmarknaden, delar av den svenska amfetaminmarknaden och den svenska kokainhandeln. Det är till och med möjligt att en del hasch avsett för Danmark kan komma in via hamnen i Göteborg. I staden finns dessutom en lönsam beskyddarverksamhet och det är den svensk stad som har flest porrklubbar.

Kort sagt, gängen har intresse av att ha makt i Göteborg och det finns billig och lättillgänglig arbetskraft på grund av fattigdom och arbetslöshet. Det är enkelt och dessutom lite coolt att gör karriär i gängen.

Göteborg är nu inte den enda nordisk stad som har gangstervåld. Även Malmö och Köpenhamn har sin beskärda del av gangstervåld.

Intressant?
Borgarmedia: GP1, GP2, AB, SDS,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

8 Replies to “Ytterligare två skjutna i Göteborg”

 1. Gangsterverksamhet är bevis på entreprenörskap.
  Man startar eget och lyckas kapa marknadsandelar genom att få kunderna att handla hos sig samtidigt som man växer och får konkurrenterna att försvinna.

  Skämt åsido så skulle det vara intressant att veta hur nyliberalismen skulle hantera gangsterverksamhet.
  Det blir väl lagligt då.

  Egentligen borde gangsterverksamhet och maffia få stöd av såna som federley m.m.

 2. Daniel. Nyliberalism och faktiskt all liberalism i slutändan bygger på den fria överenskommelsens och tvångsfrihetens politik. Det är liksom riktmärket. Du kan ju inte på allvar mena att gangsterverksamhet rimmar särskilt bra med frivillighet och frihet från tvång…?

  Men det är ju å andra sidan alltid skoj att raljera. 😉

 3. Gustav: Jag tro du bör läsa de böcker som finns om Camorran. lappalainens och den som heter Gomorra av en italienare. Då ser du att nyliberal frihet alldeles utmärkt går att förena med gangsterverksamhet. Det är en förutsättning rentutav för camorrans nuvarande funktionssätt. I grunden är det dock den svaga staten som nyliberalismen vill ha, som är huvudproblemet.

 4. Det där är som att säga att socialism går utmärkt att förena med gangsterverksamhet – planerad produktion med dess inbyggda begränsningar skapar ju svarta marknader, vilka gör kriminell verksamhet mer lönsam. Et cetera.

  Återigen; Det är motsägelsefullt att hävda att man skulle vara positiv till gangstermetoder för att man är positiv till laissez faire på det ekonomiska planet. De går ju stick i stäv med varandra – gangsters lägger sig ju verkligen i och där gäller inget ”låt-gå” för den som hävdar sitt oberoende. Att man i ett fritt samhälle kan utnyttja kryphål av olika slag och bristande rättsskipning för att ägna sig åt organiserad kriminalitet, det är en annan sak.

  Att måla upp nidbilder av sina politiska motståndare är bara fånigt. Lär er vad de tycker istället och bemöt det.

 5. Väldigt intressant faktiskt. Du skriver bra, men jag har aldrig tyckt egentligen att det finns en ”riktig” maffia liga i Sverige, kan bero på att man har sett för många maffia filmer och ingen har jobbat sig upp till något sådant man ser på tv haha.

 6. Ja, penningbegäret har inga gränser nu för tiden…..
  Och att det är många som inte bryr sig om påföljderna, om det ens kommer någon polis…
  Men visst kan jag hålla med om att tankarna kan fara åt alla möjliga håll när man har det ekonomiskt svagt och inte ens kan få socbidrag. Banklån eller bankrån – det är frågan !?!?
  (Obs jag skämtar, är väl bäst att tillägga…)

  Men som jag har hört förut:
  Utan pengar känns livet hopplöst – utan Gud är det hopplöst!

  /*Uppmaning till vidskeplighet, borttagen, det är alltså inte tillåtet med reklam, inte ens för gud*/ #AS

Kommentarer är stängda.