Hagströmer och Qviberg – spelare på börsen som övertagit gammalt bolag

En finansgrupp som byggts upp av de två kompanjonerna Sven Hagströmer och Mats Qviberg med utgångspunkt i det gamla investmentbolaget Öresund och den tidigare fondkommissionärsfirman Hagströmer & Qviberg, numera HQ Bank. Från början var Öresund ett försäkringsbolag som 1962 omvandlades till ett investmentbolag. Hagströmer och Qviberg skaffade sig under 1990-talet kontrollen över investmentbolaget. De båda familjerna äger idag tillsammans 31% i Öresund. Hagströmer har 18% och Qviberg 13%. Utöver detta äger finansmannen Maths O. Sundqvist 10,0%. Denne äger också ofta andelar i familjen Paulssons olika bolag.

Öresund är det centrala ägarbolaget i Hagströmer/Qviberg-gruppen och är den viktigaste ägaren i bolag som HQ Bank (Öresund 22%, Hagströmer 7,4%, Qviberg 4,6%), Bilia (Öresund 25%, Qv. 4,9%, HQ 8,6%) och Avanza (Öresund 22%, Qv. 4,6%, Hag. 7,4%). Totalt finns det cirka 3 600 anställda i bolag som gruppen har kontrollerande minoritetsintressen i. Tillsammans med en annan ägarfamilj (Douglas) kontrollerar Hagströmer/Qviberg bolaget Nobia (Öresund 9,2%, HQ 1,8%) med 8 500 anställda. Totalt gör det 12 100 anställda i bolag som Hagströmer/Qviberg kontrollerar. Utöver detta har de två familjerna begränsade minoritetsintressen i ett par fastighetsbolag, Fabege och Klövern samt i företaget Skistar som äger de flesta stora skidanläggningar i Sverige.

Bland makthavarna i gruppen märks medlemmarna i de två familjerna. Sven Hagströmer sitter i styrelsen för Öresund, Avanza, Bilia och eWork. Mats Qviberg i Öresund, HQ, Fabege och Bilia och hans son Johan Qviberg sitter i Öhman Fondkommission och Wihlborgs. Bland andra makthavare finns Stefan Dahlbo i styrelserna i Öresund, Nobia, Klövern, HQ och Fabege.

Sven Hagströmer är och har varit politiskt aktiv. Han har suttit i styrelsen för Junilistan.

Läs mer: NejtillEMU, E24_1, Realtid1, E24_2, Fokus, VA1, Affärsvärlden1, E24_3, Affärsvärlden2, Affärsvärlden3, DI1, Dagens PS, VA2, Aktiespararna, VA3, Realtid2, Affärsvärlden4, DI2, BT,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements