Vilka är det som slåss i gängkrigen?

Just nu pågår gängkrig på tre-fyra orter i Norden. Det handlar om Köpenhamn, Malmö, Göteborg och Södertälje. I Köpenhamn verkar orsaken vara helt klar, det handlar om förändringar inom främst haschhandeln sen haschmarknaden i Christiania stängdes. Olika ligor slåss nu om kontrollen över en förändrad haschmarknad som tidigare kontrollerades effektivt av Hells Angels och dess allierade klubbar, som exemeplevis AK 81. En av parterna i kriget i Köpenhamn är alltså Hells Angels och deras supporterklubbar. Den andra parten är ett mer löst sammansatt nätverk med förankring i vissa invandrarmiljöer.

Även i Göteborg deltar Hells Angels i gangsterkriget. Sålunda stod man, eller egentligen var det HA:s supportergäng Red & White Crew, bakom ett brutalt mord på en X-team-medlem ute i Biskopsgården. Andra gäng som stått bakom de olika skjutningarna och attentaten mot andra gangsters i Göteborg är just X-team, men också OG, Naserligan, Asir och Tigrarna. Enligt polisen Bertil Claesson handlar det om att vissa gängs traditionella kontroll över vissa områden för närvarande ifrågasätts. Nya konstellationer verkar också ha uppstått i krigens spår, exempelvis skriver Lasse Wierup i DN att de som skött mot X-team medlemmar i Gårdsten i maj i år, av polisen går under beteckningen Gårdstensalliansen.

Kriget i Södertälje är också kopplat till X-team och har faktiskt direkta kopplingar till kriget i Göteborg. Därför att samma personer agerat på bägge orterna. Motståndarna i Södertälje kallas för Syrianska brödraskapet. Man kan misstänka att det uppblossande gangsterkriget i Stockholmsområdet delvis påverkas av det jättelika knarkbeslag (främst hasch och amfetamin) polisen i Stockholm gjort. Så stora beslag får marknaden i obalans och nya aktörer får möjligheter de inte hade innan.

I Malmö lär kriget handla om kontroll över kokainhandel och det rör sig i det fallet om helt andra konstellationer och nätverk än i de andra städerna.

I takt med att samhället blir allt hårdare och de fattigaste får det sämre kommer vi att få se allt mer av sådant här som gangsterkrig. För när gangsterverksamhet blir mer attraktivt än vanligt jobb då är det lätt för gängen att rekrytera och så länge gängen kan rekrytera så uppstår det nya gangsterkrig. Det kan aldrig enbart polisiär verksamhet få stopp på. Det behövs sociala insatser också. Sålunda behövs rejäla satsningar på skolor, förskolor, fritidsverksmahet och sociala insatser för att denna negativa utveckling med allt fler gangstergäng ska kunna brytas. Nedskärningar och försämringar som drabbar vanligt folk måste upphöra.

Intressant?
Borgarmedia: DN1, DN2, DN3, DN4, PDK1, PDK2, PDK3, PDK4, SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements