Det finns fackföreningar och fackföreningar

Reaktionerna på varslen i Volvo Lastvagnar är ganska olika mellan facket i Umeå och facket i Göteborg. Där fackföreningen på Lastvagnar i Göteborg (Tuve) otroligt nog styrs av facket på Personvagnar i Torslanda (ett helt annat företag), trots att Olle Ludvigsson och kompani inte vinner fackvalen på Tuvefabriken. Odemokratiskt så det förslår alltså. Olle Ludvigsson är en av de fackpampar som ofta springer företagens ärenden och så här säger han bland annat om varslen:

Hur akut är åtgärden?

– Den är akut och är helt och hållet styrd av marknaden.

En kapitulation för marknaden och kapitalismen redan från början alltså. Detta ska jämföras med det som facket i Umeå säger:

Situationen borde gå att lösa på ett sätt som inte drabbar de anställda, anser Erik Pettersson, ledamot i klubbstyrelsen vid Volvo Lastvagnar i Umeå.

– Vi pratar ju om ett bolag som gått oerhört bra under en lång tid och som har en solid ekonomi, det är inget krisföretag vi pratar om. Då känns det ju fel om man skulle vidta åtgärder som drabbar de anställda direkt, säger han.

och

Fel att börja med varsel
Vid varje nedgång ljuder larmklockorna likadant och panikåtgärder ska vidtas. Genom att börja fasa ned produktionen i tid hade man haft längre tid på sig att hitta vettiga handlingsalternativ. Andra industriföretag klarar av neddragningar även i den här storleksordning, utan att säga upp anställda. Det borde också Volvo kunna göra. Men det gjordes inte.

Företaget har bara en ambition med varslet – att så snabbt som möjligt dra ned kostnaderna utan hänsyn till konsekvenserna för de som berörs.

IF Metallklubben underkänner en sådan inställning. Vi kommer att kräva åtgärder från Volvos sida som innebär att företaget tar sitt fulla ansvar och även tar sin beskärda del av kostnaderna för en personalneddragning.

Läs också:

EU hotar kollektivavtalen, av Tomas Johansson, Volvoarbetare
Volvoarbetare: Det gäller vår framtid, av Lars Henriksson, Volvoarbetare
Den som går på glödande kol blir till aska, av Göte Kildén tidigare Volvoarbetare

Samt texter av Jan-Olov Carlsson, Gunnar Pettersson och Erik Pettersson, samtliga Volvoarbetare i Umeå

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, DN1, DN2, DN3, DN4, SVD5, VF1, VF2,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Svar på “Det finns fackföreningar och fackföreningar”

Kommentarer är stängda.