Piratjägarlagen betyder nog inte så mycket

Det ska komma en lag som möjliggör för civila mål när det gäller upphovsrättsbrott, olaglig fildelning etc. Enlig den nya lagen ska internetoperatörer/leverantörer och andra på internet kunna tvingas att lämna ut ip-nummer till sådana som upphovsrättsinnehavare vill ha tag på. Detta ska kunna ske efter beslut i domstol i civilmål, om jag fattat rätt.

Så vitt jag kan förstå innebär detta att de flesta kan fortsätt fildela i lugn och ro. De flesta delar bara ut enstaka filer, enstaka program etc. Eller kanske inte ens det, utan bara delar av program, vilket kanske inte ens är olagligt. Men framförallt är det tidsödande kostsamt att driva civilmål och därför kommer de flesta fildelare att även i fortsättningen lämnas i fred. Om inte får väl piratkopiering och fildelning gå tillbaks till adidasnätverken och silverfärgade skivor.

Sen känns ju hela lagstiftning ganska passé. Ålderdomlig, milt uttryckt. Storföretagen har redan förlorat kampen. Lagen kommer inte att förändra situationen nåt nämnvärt som jag ser det. Inte ens om den faktiskt förblir i den version som nu ligger ute på remiss.

Intressant?
Bloggat: Engström, ModerataKarameller,
Borgarmedia: IDG, SVD, HD, SDS,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements