Fyra poliser åtalade för tjänstefel med mera

Fyra poliser åtalade för tjänstefel. Den 4 mars 2023 gjorde 4 poliser en husrannsakan på en adress i Göteborg. De gick igenom målsägandens mobil, dator och sociala medier och satta handfängsel på honom trots att han inte var misstänkt för nåt brott. I efterhand skapade två av poliserna gemensamt en polisanmälan om att mannen misstänktes för narkotikabrott. Enligt åtalet skedde detta i syfte att ge sken av att de hade rätt att gå igenom hans ägodelar.

Falkenberg

Själva tillslaget mot mannen i Göteborg och hans lägenhet hade en koppling till ett tillslag i Falkenberg några dagar tidigare. Där hittades en pistol med elva patroner och en ljuddämpare liksom mindre mängder narkotika (232 gram amfetamin och 94 gram hasch), en skyddsväst och en våg i ett vindsförråd och fyra män greps. Några av dem var hemmahörande i Hylte.

De tillhörde alla det kriminella nätverk som anses existera i Falkagård. Två av männen uppgavs vara drivande nätverket, en pekades ut en springpojke och en fjärde uppgavs vara en person som skulle vilja tillhöra gfänget.. Senare greps ytterligare en man och alla fem dömdes senare i Varbergs tingsrätt.

De två drivande dömdes till tre års fängelse vardera för grovt vapenbrott och narkotikabrott. En av dem friades dock senare i hovrätten. En tredje man dömdes enbart för narkotikabrott till två månaders fängelse. Den fjärde mannen kunde kopplas till en spektakulär stöld på Walters bildelar i Skogstorp den 26 februari 2023. Han dömdes för detta, för narkotikabrott, hot mot tjänsteman och olovlig körning till fängelse i 1 och ett halvt år.

Den femte mannen dömdes till ett år och två månaders fängelsestraff för grovt vapenbrott, häleri, narkotikabrott och olovlig körning med anledning av ett inbrott och en stöld av ett vapen i augusti 2020.

Göteborg

En av de fyra först gripna männen hade tidigare bott hos mannen i Göteborg och därför genomfördes husrannsakan även där.

Den gripne mannen hade också skickat bilder och filmer med personer som poserade med vapen till mannen i Göteborg. De fotades av polisen från Göteborgsmannens mobil och dator och användes senare i förundersökningen. Detta trots att polisen inte hade någon rätt att gå igenom göteborgarens mobil och dator.

Samtliga fyra poliser har nu åtalats vid Göteborgs tingsrätt. En av dem är misstänkt för tjänstefel, falsk angivelse och urkundsförfalskning. En annan för osant intygande, falsk angivelse och olaga frihetsberövande. Den tredje för tjänstefel och den fjärde för osant intygande.

Läs mer: