Börsspekulanterna är nöjda – bilarbetarna då?

Förmodligen är de inte lika nöjda. Många kommer ju att bli av med jobbet. Men det är ju klart att spekulanterna, spekulationskapitalet är nöjda. Arbetarna i världen, de fattiga i världen har ju räddat spekulanterna med hjälp av de skatter vi betalat. För fifflarna och spekulanterna själva, de föredrar ju ofta att inte betala skatt. Men när de får problem, då vill de väldigt gärna ha del av de skattepengar vi andra betalat in. Och de ruttna borgerliga högerrregeringarna i väst (oavsett om de kallar sig alliansen, högern, konservativa, socialister eller socialdemokrater) har langat över miljarder och åter miljarder i finanshajarnas fickor.

Måhända hjälper det spekulanterna och finanshajarna, men inte hjälper det Volvoarbetarna. Då behövs det andra åtgärder, exempelvis sådant som Metallklubben i Umeå föreslår:

  • Varierad arbetstid – Använda oss av det flexibilitetsavtal som vi har i Umeå
  • Avtalspension – Kan vara ett generellt erbjudande till alla som fyllt 60 år.
  • Omställningsbidrag – Kan vara ett erbjudande till samtliga anställda. Exempelvis 100 000 kr och uppåt. Det har vi använt oss av tidigare med god erfarenhet.
  • Kompetensutvecklingsprogram – Kan vara ett ”Kunskapslyft i Volvos regi” eller ett bidrag till egna studier
  • Ändrade arbetstidsformer – sex timmars arbetsdag Kan vara att vi delar på jobben. Två gånger sex timmars arbetsdag. Eller tre gånger sex timmars arbetsdag.
  • Reducerad övertid – Se till att den arbetstid som utförs görs på ordinarie arbetstid

Jag delar många andra bedömares farhågor. Finanskrisen, den ekonomiska krisen är inte löst bara för att spekulanterna är nöjda. Den är inte löst bara för att vi fyllt kapitalisternas fickor med skattemedel.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Falkvinge,
Borgarmedia: DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SDS, SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5, SVD6, SVD7,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements