Ford – en ägare som misskött Volvo Personvagnar

Del 3 av 15 i serien Utländska ägargrupper i Sverige

Ford, ett av världens största bilföretag äger sen ett antal år Volvo Personvagnar. Ett företag som är i hetluften på grund av sina omfattande varsel och stora produktionsnedskärningar. Något som får allvarliga konsekvenser för staden Göteborg. Just nu är företaget också omnämnda i media i samband med att kvaliteten på deras bilar är dålig.

Företaget Fords stora aktieägare är dels familjen Ford, direkt och genom stiftelser samt finansmannen och spekulanten Kirk Kerkorian. Totalt finns 246 00o anställda i Ford, inklusive Volvo Personvagnar AB, och direktören hette intill för ett antal år sen Ford i efternamn. Nu är det Alan R. Mulally som är VD. Under år 2007 var också Ford ett av de företag som gick med störst förlust i hela världen. Man hamnade på 10:e plats i Fortunes förlustlista.

Innan Ford köpte Volvo Personvagnar AB verkar företaget ha varit väldigt välskött. Under Fords ägo har dock bolaget, som det ser ut, körts ner i botten. Dålig lönsamhet, dålig försäljning och dålig kvalitet. För ett av Sveriges största företag och en av Sveriges största privat arbetsgivare är detta naturligtvis allvarligt och det får naturligtvis allvarliga konsekvenser för det svenska samhället. Totalt hade Volvo i slutet av 2007 sammanlagt 24 000 anställda, varav nästan 18 000 i Sverige.
Utöver Volvo äger Ford också Ford Motor Company i Sverige, återförsäljare av deras bilar. Företaget har mindre än 100 anställda.

Ford kontrollerar dessutom företaget Mazda, som har 39 000 anställda och dessutom är man delägare i många andra företag, både själva och via Mazda, såsom bilindustrier i Kina och andra länder. Dessa anställda ingår inte i siffran för anställda i Ford-koncernen. Så totalt kanske familjen Ford kontrollerar företag med cirka 300 000 anställda. Inkluderat delägda bolag.

Läs mer: DN1, Wikipedia1, Wikipedia2, Wikipedia3, Ny Teknik1, Ny Teknik2, Auto Motor & Sport, DI, DN2, BLT, E24, USAToday, CNN, Bloomberg.com, FOXNews, Forbes, Financial Post, Metro, GP, AB, VA, Ny Teknik3,

Läs också:

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Maersk McKinney Möller – dansk familj som också är svenskGeneral Motors – världens största förlustföretag >>
Advertisements

5 Replies to “Ford – en ägare som misskött Volvo Personvagnar”

  1. Tänk så det kan gå – och Göran Persson som tyckte att det var så bra att Ford köpte Volvo – för då skulle det komma friska pengar till företaget – och till Sverige.
    Tala om felbedöming. Såvitt jag förstått så har pengarna sedan dess gått i andra riktningen.

Kommentarer inaktiverade.