Stasifieringen

FRA-lagen känner alla till. Ett led i en utveckling som kommmer att göra Sverige till världens främsta övervakningsstat. En stat där ingen ska våga sticka upp, tala emot, ha avvikande åsikter. FRA-lagen är ett steg i den riktningen, andra steg är Säpos rätt att i stort sett bugga och avlyssna vem de vill, bara det fnns misstanke om något brott. Det räcker med brott som i princip inte är några brott. Sen har vi fildelningslagen, IPRED1, en lag som innebär att civila företag och organisationer får polisiära övervakningsunktioner.

Men det finns mer, igår skrev försvarsminister Tolgfors på DN Debatt att vi ska ha yrkesarmé parat med bl.a. ett hemvärn som ska bli en övervaknings-, kontroll och bevakningsapparat:

Hemvärnet utvecklas till nationella skyddsstyrkor, med stöd av frivilligorganisationerna. Uppgiften är nationell och lokal och riktas mot bland annat bevakningstjänst.

Idag skriver SVD att regeringen tänker införa yrkesarmé med de problem som detta innebär. Yrkesarmé är som jag ser det, det sämsta tänkbara alternativet. Då är det bättre att lägga ner försvaret helt. Att dra tillbaka trupperna från kriget i och ockupationen av Afghanistan.

Det senaste är att den så kallade beredskapspolisen ska snabbare kunna sättas in vid olika händelser. Det betyder problem. Vi ska få ut en massa dåligt utbildade låtsaspoliser, ja rena civilpersoner, som ska ha polisiära befogenheter på gatorna. Det kommer att öka motsättningarna och risken konfrontationer i olika sammanhang. Jag vill aboslut inte se dem i samband med nåt EU-toppmöte. Det är bäddat för katastrof med så dåligt utbildade människor bakom kravallstaketen. Ytterligare ett steg i stasifieringen av Sverige som jag ser det.

FRA-lag, IPRED1, utökade befogenheter för säpo och polisen, beredskapspoliser, förändrad roll för hemvärnet, yrkesarmé osv. Allt är det delar av, små steg i, processen av stasifiering av Sverige. Processen mot minskad demokrati, ökad kontroll och övervakning. STASI, DDR.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

45 Replies to “Stasifieringen”

 1. Måste få erkänna att jag fruktansvärt dåligt av den här utvecklingen Anders. Övervakningssamhället som fanns i Irak när jag bodde där var hemskt : (

  En släkting vars son dog i en bilolycka tillbaka från en ledighet från kriget mot Iran hamnade i fängelse. Varför? Jo när hon grät över sin sons kropp vid begravningen skrek hon bla att det var Saddams fel för hans jädrans krig som ingen vill ha. Bland släkten och personerna fanns det någon som rapporterade vidare detta. Hon sågs nu som ett hot mot den nationella säkerheten och hamnade i fängelse. Detta är bara ett pyttelitet exempel på hur fruktansvärt det är när regimen genomsyrar samhället med övervakning.

  : ( jag mår faktiskt riktigt dåligt av det här, känns som om jag är tillbaka i Irak ett land som jag ville bort ifrån 🙁

 2. Var är alla folkvalda politiker som har fulllön för att värna om våra demokratiska rättigheter på heltid? Det är som en förlamning tagit över alla 🙁 är det verkligen möjligt eller missar jag något?

 3. ”ett hemvärn som ska bli en övervaknings-, kontroll och bevakningsapparat:”

  Ta inte i så att du kräks nu. Hemvärnet har alltid sysslat med bevakningstjänst. Det är liksom deras uppgift. Hur du sen får det till att de ska bli en ”big brother”-funktion är bortom min förståelse.

 4. Men vad tror du att Tolgfors vill? Han vill nåt nytt med hemvärnet, det är uppenbart. Med tanke på allt annat som denna regering företar sig, finns det all anledning att vara misstänksam.

 5. Man kan undra när skräcken efter 11/9 ska lägga sig.. Man strävar efter den Absoluta Tryggheten, och befolkningen lägger sig (nästan) platt inför vilka dumheter som helst.
  När ska tryggheten inombords växa igen? Jag beskyller också moderaterna för deras otrygghetskampanj inför förra valet, lika fult och förödande som sd:s skräckpropaganda.

 6. anders: Det handlar om att använda Hemvärnet som det är tänkt från början. En resurs som i första hand ska försvara nationens gränser och i andra hand stå samhället bi i händelse av kris (t.ex. naturkatastrofer). Det som är absolut nytt är att de som faktiskt är med i hemvärnet och är kompetenta ska kunna åka med på internationella insatser. Något som inte är möjligt idag då hemvärnsmän och -kvinnor klassas som andra klassens soldater.

  Och eftersom hemvärnet består av ”vanliga människor” så som du och jag så lär det finnas bättre alternativ om man vill använda militären för att övervaka och styra människor.

 7. Varför vrider ni på all information? Beredskapspolisen består av vanliga människor, läkare, fastighetskötare, ambulanssköterskor, jurister, ja till och med präster. Det är inte några ‚Äúufon‚Äù som har detta uppdrag (okej, något ufo finns alltid i alla grupper)

  Beredskapspolisen ska sättas in där det inte finns någonting som tyder på att de möts av våld, eller behöver använda våld. Det är alltså inte aktuellt att de ska ingå vid kravaller eller dyl. Deras uppdrag kommer i stort att t.ex. bevakar jordbruksanläggningar om det finns smitta, att dirigera trafik, att bevaka utrymda områden och att söka efter försvunna människor.
  Att de är beväpnade beror på att de riskerar att hamna i situationer där de måste försvara sig. Jag tror att risken är större att de inte försvar sig när det behövs än att de skjuter när de inte ska. Det är män och kvinnor med en snittålder på 30 år, som vill stötta samhället, inga s.k. ‚Äústridspittar‚Äù.

  Dessutom har grundutbildinngen förlängts – inte förkortats. Den var tre veckor är och nu fem.

 8. Jag har aldrig pratat om utbildningstiden. SÅ jag förstår inte invändningen.

  Uttryckligen har det sagt att beredskapspolisen ska användas på EU-toppmöten. Det blir katastrof. Bara för att det är vanliga människor betyder inte det att de har bra omdöme.

  Det är inte stridsar som är det stora problemet i såna smmanhang, utan de som är rädda är huvudproblemet.

 9. ”…beredskapspolisen ska få kortare utbildningstid…”

  Vilka är rädda? Jag kan säga att de beredskapspoliser jag arbetat med är mycket proffesionella. De har gripit bandidoskillar, svenska terrorister m.m. och inte ens då bandidoskillen hade vapen i bilen blev någon rädd. De skötte ingripandet mycket bra från början till slut.

  Vad gäller EU-toppmötet så tror jag det är lite vinklat. Ja, antagligen ska SBP användas där, men inte vid demonstrationerna. Någon måste sköta trafikdirigering, övervaka vissa vägavsnitt, etc. etc. Detta är uppgifter som är väl lämpade för beredskapspolisen. Tanken är att de ska avlasta den vanliga polisen så de kan arbeta med kvalificerat polisarbete istället för att stå ute i skogen med 100 meters lucka och övervaka en flygplats eller något liknande – ingenting annat.

 10. Hur är det med bakgrundskollen?
  ”beredskapspolisen ska få kortare utbildningstid”
  det är ju tvärtom, utbildningen har ökat från 3 veckor till 5 veckor, och skall troligtvis bli ännu längre, det ända det hänger på är, som vanligt i sverige, ekonomin!

  Sedan skall du ha klart för dig att poliser är vanliga människor också, inga superhjältar med en speciell kraft att göra bedömningar.
  Det dom har en en jävligt bristfällig utbildning som skulle kunna kortas till 1 eller 2 terminer.
  I detta sammanhang är 5 veckor ganska nära för att få den juridiska kompetensen för att lösa uppgiften(vapenutbildningen är hårdare på beredskapspolisen än på PHS, klarar du inte den eller kompetensskjutningenär du utesluten ur beredskapspolisen, vilket du inte blir från polisen, det är skrämmande).
  sedan är 5 veckor en viss modifikation, när jag gick den så var det utbildning från 07.00 till 21.00, och när man avslutade så fick man ett kompendium att läsa till dagen efter, som i sin tur startade med ett prov på densamma. Takten på PHS är långt ifrån av att ens vara i närhten av detta.

  Annars kan jag bara tala för mig själv i detta sammanhang, jag har 3 års gymnasieutbildning, 160 högskolapoäng i socialt beteende, 1,5 års militär utbildning samt jobbat som ordningsvakt i stockholms innerstad(bla tunnelbana) i snart 20 år, med all konflikhantering som uppstår.
  Utöver detta är jag även skyddsombud samt utbildad i debfriefing samt defusing.
  Och kalla mig för okompetent i samma andetag där man nämner polisen, som i sin tur kan bestå av en 45 kg liten tjej på 23 år, kommer direkt ut från PHS och aldrig har haft ett riktigt jobb eller de sociala kontakterna som det medför, det är ett hån, och en bekräftelse på att vissa inte gör sin bakgrundskontroll ordentligt.

 11. Ps, måste ävan tillägga att medelåldern på utbildningewn var strax över 35 år, vilket medför än avservärd mognad ingen utbildning i världen kan ersätta.
  Dvds, vi är inga ”stridspittar”

 12. Jag vet att beredskapspolisen är allt annat än ”stridspittar”. Har heller aldrig påstått något sådant.

  Men jag vet att till och med piketpoliser kan vara rädda i kravallsituationer. I de lägena behövs specialutbildade poliser (SPT-utbildning). Inte beredskapspoliser, inte piketen (Sierra, Golf, Mike), inte ingripandenheten (Romeo). Utan andra poliser.

  Det finns ingenting som säger att en person med 160 poäng och med hög ålder skulle vara bättre lämpad än en SPT-utbildad polis (vilket inte är en 25 årig nybakad polis, de förekommer inte i samband med demonstrationer av riskkaraktär).

  Johnny M, du kanske borde ta reda på hur det fungerar i verkligheten, samband med demonstrationer. Jag lovar, ingen beredskapspolis kommer att komma inom synhåll för nån av Anti-EU demonstrationerna vid EU-toppmötena nästa år. Inte en chans.

 13. Ask sa att de ska användas vi EU-toppmötena. Deras närvaro kan vara det som skapar oroligheter.

  Jag har ändrat det där om utbildningen. Jag hade missuppfattat utbildningens längd. Den har förlängts två veckor, inte förkortats. Tack för påpekandena. Hade till och med missat att jag skrivit så.

 14. De ska vara med vid EU-topp mötet, det är 99% säkert. de ska sköta trafikdirigering, övervaka vissa vägavsnitt och avlasta den ordninarie polisen så att de inte behöver stå i skogen runt en flygplats med 100 meters lucka.

  Tanken är att SBP ska avlasta polisen så att de kan fokusera på mer kvalificerade uppgifter, så som övervakning av demonstrationer, utredning av brott m.m.

 15. Petter: I motsats till dig kan jag påverka det hela. Tro mig, jag tror inte det blir aktuellt att de finns med vid bevakning av flygplatser etc. Möjligtvis chaufförsuppdrag och liknande.

 16. Några chaufförsuppdrag blir det inte. Beredskapspolisen är inte utbildade på att köra vid kommendering eller förhöjd hotbild.

  Nä, som sagt, de vanliga poliserna behövs på andra ställen, där de kan motverka brott och utreda de som redan skett. de behöver inte stå ute i skogen eller dirigera trafik, det är bara slöseri med resurser.

  Vart beredskapspolisen hamnar lär vi bli varse när det närmar sig, dock behöver du inte vara orolig för att möta dem vid något kravallstaket.

 17. ”de förekommer inte i samband med demonstrationer av riskkaraktär.”
  Fel, har vänner som råkat ut för detta direkt efter PHS som nybakade.

  Det är mycket som ”skall vara”, men väldigt sällan är det i prakiken, saker och ting går inte att styra emellanåt, livet är inte så styrt som vi vill(därav konceptet polis bla;))

  En parallel kan dras till matchvärdarna, där vanliga ordningsvakter utan någon som helst skyddsutrustning, skickas in publikhavet för att hämta oroselement.
  Dessa order brukar komma från OT-enheterna(dessa sköter denna bit nuförtiden och inte piketen) som står långt ifrån läktarna i sina fina skyddsräkter och sköldar.
  Detta skall inte hända heller, ändå upprepas det match efter match!

  SPT är liknande den IMF utbildning vi får förutom själva ”mjukis” biten som de flesta poliser skrattar åt.
  Så avancerad är den inte.
  Även om vi inte skall sättas in i kravaller har vi fått en grundläggande utbildning i densamme.

  För övrigt har jag i egenskap av ordningsvakt blivit inbeordrad i första ledet vid div olika kravaller under mina yrkesår.
  Inget som är speciellt kul, men när det skiter sig går det inte att snacka om vem som skall göra vad, man gör bara det som behövs.
  Så att säga ”beredskapspolien ska inte sättas in vid kravaller” är nog sant på papperet, men man vet aldrig vad som händer i verkligheten när saker brakar lös.
  Vet mycket väl vad som har sagts officiellt och under utbildningarna, men det är o andra sidan samma sak som sagts om min yrkesgrupp också dom senaste 20 åren, och ändå har jag hamnat i björnsträdgård med OT på varsin sida om mig.

  Får jag slippa kravallbiten blir jag bara överlycklig, ingen vid sina sinnens fulla bruk tycker sånt är kul, så jag hoppas verkligen att inte hamna i den sittsen som beredskapspolis!

 18. Hm, såg inte att min referens till björns trädgård vart lite otydlig.
  Jag hänvisar till en del problem som uppstod på Götgatan i stockholm där ”Reclaim the streets” hade demonstrationer som också föregicks av en AFA/Vegan kravall några dagar innan.
  Jag var i tjänst då i tunnelbanan och hamnade mitt i smeten utanför mitt tjänsteområde!

 19. Johnny M: Man arbetar inte likadant vid demonstrationer och vid fotbollsmatcher. Jag vet inte vad du menar med OT, det verkar inte vara nåt gäng man använder i samband med demos.

  Om det inte är samma som de SPT-utbildade Alfa-grupperna?

  Piketen finns dock aldrig inom synhåll för någon demo.

  I stockholm gillar inte polisen ”mjukis”-bitarna, men det fungerar mycket bra i Göteborg. Där vi i motsatst till Stockholm inte haft en sammanstötning mellan vänstern och polisen sen 2001.

  Under ESF i Malmö funkade det hela också mycket bra.

  Jag har personligen varit med både i Göteborg 2001 och under ESF.

 20. OT är ”ordningspolisen i tunnelbanan, och har sedan en tid ansvar för all ingripande mot folkmassa i stockholm, demonstartioner som fotbollsmatcher, dock vet jag inte hur det fungerar i övriga landet.

  Autonoma vänstern finns i hela landet, det är inget stockholmsfenomen, om det är så att deras aktiviter är centrerade till stockholm av någon anledning, har det att göra med stockholms roll som huvudstad, inte det geografiska läget.
  Tror inte det hänger ihop med vara sig polisernas attityd eller utbildning.

 21. I övrigt är det ju den nationella bastaktiken som gäller och den är ju densamma för hela landet, polis som beredskapspolis.
  Japp, vi har även den i ryggen!

 22. anders: Malmöborna är säkert beredda att hålla med dig om att ESF-demonstrationen gick mycket bra, eller inte.

 23. Alla som var där håller med mig. Jag var där. Du var det inte, Michael. Polisen håller med.

  Ingenting hände nämligen under demon. Ingenting.

 24. OT är alltså inte med i samband med demonstrationer. Såvida de inte samtidigt har SPT-utbildning och ingår i Alfa-enheterna.

  Det är polisens agerande i Göteborg, som är avgörande för att det inte blir bråk. Inte de autonomas. Det är SPT-taktiken som är avgörande.

  Johnny, förresten, kolla med dialogpoliserna i Stockholm vem jag är, så slipper vi en del missförstånd.

  Det där med RTS och Björns Trädgård var ju alltså innan 2001 och innan SPT-taktiken. Totalt irrelevant i så fall.

 25. Ni vänstermänniskor blir aldrig nöjda. Nu får ni sjuksköterskor, socialarbetare och präster i polisuniform och då är det också fel. Borde inte ni välkomna att polisen blir starkare knuten till samhället genom beredskapspolisen, som består av vanligt hederligt folk? Hur det kan kallas stasifiering övergår mitt förstånd…

 26. Jag föredrar riktigt utbildade poliser framför beredskapspoliser. Helt klart.

  För mig framstår beredskapspolisen som ett slags ”medborgargarde” under statligt beskydd. Därmed blir det en del i en tilltagande stasifiering.

  När det gäller i samband med demonstrationer och toppmöten är jag totalt mot att ”lekmannapoliser” ska användas. Det är klart olämpligt och jag är helt säker på att risken för störningar ökar när dåligt utbildade människor utan erfarenhet från dessa situationer ska arbeta med sådant.

 27. Anders_S, Hur många poliser tycker du Sverige behöver? Vart går gränsen för att en demokrati går över till att bli en polisstat? Är det bättre om det ställs nya poliser istället för beredskapspoliser med livserfarenhet? Polisen med 2¬? år har sina uppgifter och beredskapspolisen har sina. Ni behöver inte oroa er om det står en yrkespolis eller det står 8 beredskapspoliser plus ett par yrkespoliser vid avspärrningen, så länge man inte försöker tänja på de demokratiska lagarna. Det gäller att ha en bra dialog och så länge man har det, då fungerar också demokratin, men när den första flaskan eller stenen slängs mot en medmänniska oavsett om denne har uniform eller inte, då har demokratin tackat för sig och låter våldet ta över. Då kommer de som kastar flaskor och stenar att förlora striden, både i allmänhetens ögon och alla de som tror på dialog. Demokratin skall se till så den som kastar stenen lagförs. Polisen är en del av demokratin och har av folket, staten, befogenhet att upprätthålla lag och ordning, i alla situationer.

 28. Å andra sidan, Ni pratar hela tiden om demonstrationer som Ni planerar för att demonstrera på så sätt att en konfrontation finns med i planeringen? Att det inte räcker med plakat med åsikter, som en normal demonstration. Ska man tolka det så att Ni är rädda för att risken är överhängande att Beredskapspolisen är av samma kaliber som de maskerade ungdomar, som står för våldsamheterna?

 29. Micke: Det finns två problem som göt att det upstår kravllaer i vanliga fredliga demos. Poliser som inte kan jobbet, tappar kontrollen, är rädda provocerar och/eller bär sig dumt åt (huvudanledningen i bl.a. Göteborg år 2001, se den statliga utredning som Göteborgskommitten gjorde).

  Det andra problemet är demonstranter som beter sig på samma sätt. Det kan i allmänhet vi som ordnar demontsrationerna klara av att ta hand om.

 30. Så det finns personer, både i uniform och med huva, som inte klarar av att vistas i en miljö där det rör sig mycket människor. Problemet är att man inte i förväg kan garantera att någon av dessa inte klarar av att bevara lugnet. Kan det vara så att yrkespolisen ständigt arbetar i situationer där adrenalinet och stressen är så påtaglig att de inte skall utsättas för situationer där de riskerar att tappa fokus? I Malmö under EFS mötet, hade polisen order om att inte uppträda på ett provocerande sätt, vad hjälpte det? Förr visa spelar det ingen roll då deras syfte är att skapa konflikt. Då starta man ett försök till upplopp, katsa stenar mot en bank. Vem har då våldsmonopolet? Polisen hade inte det i alla fall, för då hade de gått in och försökt gripa stenkastarna. Vi har demonstrations rätt på gott och ont, om inte arrangören som har fått rätten att demonstrera klarar av att hålla ordnig på orosmakarna, vem skall då ta hand om dessa? Räcker dialogen då är allt i sin ordning. Om det inte gör det? Då måste man tänja på gränserna. Om polisen upptäcker att det hela börjar spåra ur eller tyvärr så klarar man inte av att hålla sig på den platsen som arrangören har fått rätten att demonstrera, måste polisen enligt lag styra upp det. Det vanliga är att polisen uppmanar demonstranterna att lämna platsen och det kan då ses som en provokation, man får inte fortsätta att kasta sten längre eller man vill flytta demonstrationen till en annan plast. Dialogen har upphört och man ville inte lyssna längre, polisen har fel och det måste man visa på ett sätt som går ut på att skada så många poliser som möjligt, förstöra så mycket som möjligt, skapa kaos.

  Vänd på steken och fråga dig själv, vad kan jag göra för att det skall bli en bra demonstration? Om jag ser en snut som, enligt min bedömning, uppträder provocerande och kanske till och med gör fel, skall jag kämpa emot och få pryl eller vara passiv? Kommer jag att vinna om jag själv blir våldsam?

 31. Micke: jag var på plats på fredagens Reclaim (som inte hade med ESF att göra) i Malmö. Jag fanns vid Triangeln hela tiden. Under cirka ett år hade jag för ESF-arrangörernas räkning haft en dialog med polisen.

  Polisen handlade föredömligt. Genom polisens lugna agerande så kunde förstörelsen minimeras till en bank. Ett annat agerande från polisen hade lett till omfattande kravaller och förstörelse (förmodligen flera kvarter). Nu blev skadegörelsen mindre än under en normal helg i Malmö och det upptsod inga kravaller alls.

  Ibland kan det vara riktigt att bemöta polisens våld med våld. Ibland inte. Det beror helt enkelt på vilket som ger den största politiska vinsten. I Malmö, under ESF innebar politiskt våld ett nederlag för vänstern. Därför arbetade vi hårt på att kontrollera alla krafter, både bland poliserna och aktivisterna, som vill ha våld. Vi kunde undvika onödigt våld och onödig skadegörelse (med ett litet undantag på cirka 20 minuter, då banken slogs sönder) i Malmö genom att vi arbetade på det under lång tid. Polisens lugna agerande var en nyckel till framgången.

 32. Micke: Jag märker av ditt resonemang att du inte har så mycket erfarenhet av detta. Det går aldirg till på det viste dus beskriver det. Det är mycket mer invecklat och komplicerat.

  All demonstratioern är lagliga. man behöver inga tillstånd. Det betdyer att ävne om man avviker från förutbestämd plats kan dett vara helt lagligt. Polisen måste bara ingripa om man bestämemr attd et hela är en störning av den allmänna ordningen. Vad som är det är olika från tillfälle till tillfälle och kan alltså vara föremål för förhandling och dialog.

  Jag har bara två gånger under mer än 30 års demonstrationsarrangerande upplevt att situationen inte gått att lösa med dialog. Det var 1993 på Avenyn i Göteborg och 2001 under EU-toppmötet. Jag har varit närvarande vid smatliga kravaller i Göteborg sen 1975 utom två som ägde rum i Hammarkullen. Man kan nog säga att jag är Sveriges mest erfarne person på detta område.

  Sen accepterar förstås inte vi inom vänstern att polisen har ett våldsmonopol.

 33. Nåväl, att beredskapspoliser skall patrullera gator och torg kommer med största sannolikhet inte komma bli aktuellt. Men att beredskapspolisen skulle vara outbildade i polisarbetet stämmer delvis. Om man ”skalar bort” den sociala utbildningen för polisen, utredningsarbete, etc. och tittar på en ren och enkla arbetsuppgifter som polisen har som ansvar för, evakuering, med konflikthantering i samband med denne, utrymning och bevakning av området man har evakuerat. Dessa uppgifter kräver väldigt stora resurser av polismyndigheten. Där skall beredskapspolisen sättas in tillsammans med de y-poliser som är speciellt utbildade för detta. Då gäller det att se till så inga stölder eller andra brott sker under tiden Ni inte kan vara hemma. Man får då stoppa fordon för kontroll om de rör sig i området, och det är endast polisen som har den möjligheten, förutom tullen. Om nu beredskapspolisen skall täcka ett stort geografiskt område eller en stadsdel, måste beredskapspolisen även ha den juridiska rätten att stoppa fordon. Om man, som under stormen Gudrun, även får stopp på rattfyllerister eller andra som lagfördes 228 stycken, då skall beredskapspolisen göra detta. Många av de som lagfördes faller under envars gripande dessutom. M.a.o kommer beredskapspolisen inte komma och knacka dörr på fredags kvällen och ingripa i familje tragedier, för den utbildningen har beredskapspolisen inte. Inte heller skall beredskapspolisen plocka upp fyllon i parken. Inte sättas in i demonstrationer, såvida de inte blir attackerade, vilket man då kan hävda nöd och försvara sig. Beredskapspolisen har då en bevakningsuppgift att se till så inga, som inte har behörighet, ta sig in i byggnaden eller i området som är avspärrad. Detta har beredskapspolisen väldigt bra utbildning i. Till och med ibland ännu bättre är y-polisen. Beredskapspolisen kommer inte heller att springa omkring med vapen. Jag kan rekommendera att läsa en intervju med en beredskapspolis som beskriver hur utbildningen går till när det gäller batong, OC-spray och vapen.
  http://nwt.se/article71762.ece

  Sen kan man själv tolka det som något helt annat för fantasin kan man inte hindra. Man kan fakta granska ämnet, och då menar jag inte att man får fakta från massmedian för de har ju tolknings rätten. Sök fakta om beredskapspolisen, det finns på polisens egen hemsida och det finns KBM,s hemsida och inte minst på beredskapspolisföreningens hemsida. Ren fakta och inga utsvävande tolkningar…

  http://www.krisinformation.se/web/Pages/Page____11225.aspx

  http://www.krisberedskapsmyndigheten.se/templates/Search____93.aspx?quicksearchquery=beredskapspolisen

  http://www.polisen.se/inter/nodeid=13511&pageversion=1.jsp

  http://www.beredskapspolisen.org/

  Lycka till

 34. Det är trots allt så att beredskapspolisen tränar mer på ingripande mot folkmassa i sin utbildning än vad polisen gör under sin.

  På polishögskolan ingår inte en dag med träning för hur man hanterar folkmassor. Så i pricip är beredskapspolisen förhållandevis bra utbildad att möta den typen av uppgifter.

  Sedan förstår jag inte heller vem som ska ha våldsmonopolet om inte polisen.. bandidos, hells angels?

 35. Petter: Nu är du väl ute och seglar. Beredskapspolisen ingår inte på något sätt i SPT (Särskild Polistaktik). De används inte mot folkmassor alls. Dumheter.

  Senast idag hade jag ett samtal med polisen om detta. Så länge de inte ingår i SPT kommer de inte att användas i närheten av någar demonstranter. SPT är de poliser som är specialtränade för att arbeta vi demonstratioenr och liknande. Specialtränade för att man ska kunna undvika onödiga sammanstötningar.

  Beredskapspolisen komemr inte att komma i närheten av några som helst demonstrationer nån gång. Inte så länge jag kan påverka och det kan jag. Det kan Holmdahl som ju är ansvarig för beredskapspolisen förmodligen intyga.

  Sen kan ni sluta tramsa er om våldsmonopol. Allt ska ligga under folkflertalets kontroll. Inte någon borgarstats våldsapparat. Vi ifrågaätter alltså hela den borgerliga staten och då måste vi ju också ifrågasätta våldsmonopol och liknande knäppheter. Det finns ju dessutom egentligen inte. Vem som helst får använda våld om det behövs, om det är inom lagarnas ramar.

 36. Nej, men SPT lärs inte ut på polishögskolan, det är först senare man lär sig det.

  Att beredskapspolisen inte ska användas vid demonstartioner har vi ju sagt hela tiden. Det är du som har varit upprörd för att de ska användas där.

  Idén om våldsmonopol är vacker, men knappast förankrad i verkligheten. Vem ska kontrollera att det våld som används av vem som helst är inom lagarnas ramar, och vad händer då någon går utanför dessa ramar?

 37. Petter: Ask säger att de ska användas vid demonstrationer. Det är det jag kritiserat.

  Om våldsmonopol: Där beöhver vi även i en socialistisk stat nån sorts polisorganisation. Men i en borgerlig stat ifrågasätter vi det.

 38. OKej, men har du pratat med Ask om det, eller har du läst en artikel författad av en journalist? Journalisetr skriver lite vad som helst för att väcka uppmärksamhet och sälja nummer. Hon säger att de ska tas in vid EU-topp möten, men inte att de ska vara med vid demonstrationerna, de ska bevaka områden som den vanliga polisen inte har resurser nog att bevaka.

  Angående våldsmonopol kan jag inte se någon skillnad… Vad är det för skillnad på polisen i en demokratisk ”borgelig” stat och en demokratisk ”socialistisk” stat?

Kommentarer är stängda.