Två års borgerligt styre – minskad jämställdhet?

Efter två års borgerligt styre faller Sverige på världens jämställdhetsranking enligt WEF:s Gender Gap Index. Det är iofs inte så förvånande, regeringen för en politik för ökad klyftor, ökade klyftor mellan klasser och ökade klyftor mellan män och kvinnor. Ett område som Sverige är mycket dåligt på är löner, lika lön för lika arbete:

Lika lön för lika arbete är det sämre med: 35:e plats, och någon kvinnlig regeringschef har vi inte heller haft; 39 länder har varit bättre på detta än Sverige de senaste 50 åren.

Att just lönerna är det som Sverige är sämst på beror på de individuella lönesystem som införts överallt i Sverige under senare år. Detta har visat sig öka klyftan mellan män och kvinnor för samma arbete och för likvärdiga arbeten.

Det beror också på en politik med låga lönelyft till arbetarklass och låginkomsttagare, medan företagsledare och kapitalister fått allt högre löner och ersättningar för sitt jobb och sina styrelseposter. Majoriteten av arbetarklassen är kvinnor, majoriteten av chefer är män. Även om detta inte direkt ökar skillnaderna mellan könen vad det gäller lika lön för samma arbete kan det mycket väl öka skillnaderna mellan könen när det gäller lika lön för lika arbete. Av två likvärdiga arbeten händer det att det manligt dominerande betraktas som ett tjänstemannajobb och det med kvinnlig dominans som ett arbetarjobb. Löneutvecklingen under senare år har ökat klyftorna mellan dessa jobb.

Samtidigt är det som informationschefen på Jämo, Eva Nikell, säger, att man inte ska dra för stora växlar på en sådan här undersökning:

Jämställdhetsombudsmannen, JämO, vill inte kommentera undersökningen, men Eva Nikell, informationschef hos JämO, poängterar att den här typen av undersökningar är ganska trubbiga.

– Det rör sig om små marginella förskjutningar. Det klart att en sådan här undersökning säger något, men inte särskilt mycket, säger hon.

JämO kommer snart att redovisa en stor kartläggning av löner och löneskillnader som kanske säger mer om jämställdheten i Sverige än World Economic Forums index. Eva Nikell påpekar att det redan är känt att det på senare tid gjorts en hel del framsteg när det gäller mer lika lön för lika arbete.

Det är ju sant att undrsökningar från kapitalets organisationer och företag ofta är usla och jag har ju ett par gånger tidigare denna vecka ifrågasatt ett par undersökningar om andra saker. Kanske ska man inte fästa alltför stor vikt vid att Sverige ramlat nån enstaka placering på listan och istället betrakta det som att de nordiska länderna gemensamt ligger i topp. Eftersom Nikell hävdar att det skett positiva saker på löneområdet under senaste tiden, så är det kanske den tidigare socialdemokratiska regeringen man ska skylla på för ökningen av de indiviuella lönerna. Eller kanske ska man inte skälla på nån regering alls, utan barakapitalisterna, storföretagarna, Svenskt Näringsliv etc, för att de drivit igenom individuella löner för att öka sin profit. Men politiker av både borgerlig kulör och socialdemokratisk färg är alla ansvariga för att kommuner, landsting och stat följt efter.

Intressant?
Borgarmedia: SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements

4 Svar på “Två års borgerligt styre – minskad jämställdhet?”

  1. Jämställdhetsvärdet är bättre än när borgarna tog över makten, 0.814 mot 0.813 år 2006. Ett visst tapp mot förra årets 0.815 dock. Någon större kollaps av jämställdheten verkar det inte handla om i alla fall.

  2. Johan, om du bemödat dig att läsa hela vägen kan du se att jag nog inte tycker det.

    eldh: japp, har också sett det.

    Inga förändringar har egentligen skett.

Kommentarer är stängda.