Politiker som inte lyssnar

Vad som är mycket tydligt är att vi i Sverige har en regering som innehåller politiker och människor som har gjort det till en vana att vägra lyssna på väljarna, på folket. Tyvärr gäller detta också för det ledande partiet i oppositionen. Det hela visar sig i fråga efter fråga.

När det gällde frågan om de apatiska flyktingbarnen vägrade politikerna i det längsta att lyssna på expeter och kritiker. Sossarna om då satt i regeringsställning hittade på egna teorier och hittade egna experter som var ungefär lika trovärdiga som klimathotsförnekarna är. Till slut tvingades riksdagen, under trycket av en enorm opinion, dock ge med sig och röstade för en flyktingamnesti, förutom moderaterna och socialdemokraterna då. Detta gjorde att vi snart kunde se att barnen tillfrisknade.

Men politiker har inget lärt sig av detta. Man fortsätter att inte lyssna. Vi har skolfrågan där Jan Björklund och hans åsiktsfränder fortsätter att agera mot all expertis och all forskning. De har en idiotisk idé, baserad på fördomar och okunnighet, som man försöker genomdriva. Detta istället för att lyssna på lärare, experter och forskare. Björklunds inslagna väg kommer att försämra skolan, inte förbättra skolan. Den borgerliga regeringen skapar en ökad segregation och en skola för eliten och de som redan har det bättre och klarar sig bättre. En skola som inte alls är cool. Inte för de som arbetarklass och de som har svårt att klara sig i skolan.

Sen har vi frågan om piratjägarlagen där justitieminister Beatrice Ask slått dövörat till inför kritiken och inför forskarna. Regeringen tänker införa en lag som inte kommer att ha någon effekt på mängden olaglig fildelning och inte heller kommer att ha någon positiv effekt på skiv- och filmförsäljning. I det hänseeendet är Ipred1, som lagen också kallas, totalt meningslös. Däremot kommer den att få som följd att enskilda människor kommr att drabbas av maffialiknande metoder från privatföretag som tilldelats polisiära rättigheter. På det sättet urholkas rättssäkerheten allt mer.

I den ekonomiska politiken lyssnar inte heller regreingen på någon. Man vägrar vidta åtgärder för att minska effekterna av krisen i bilindustrin. En kris som kan slå ut en hel region i Sverige, Västra Götaland. Ja, Anders Borg är så arrogant att han intill de sista dagarna vägrat att överhuvudtaget inse vidden av problemet. Även i detta fall vägrar man lyssna på facket och folket, men dessutom vägrar man lyssna på företagen, ekonomer, näringslivsföreträdare och bankmän. När det gäller bankmän och ekonomer är detta iofs förståeligt. De har sällan rätt och är ju inte direkt kända för sitt ansvarstagande och sitt förnuft.

Vi har också frågan om Lissabonfördraget där politikerna i hela Europa vägrar lyssna på folken i Europa. Folket har åtskilliga gånger sagt nej, både tidigare när fördraget kallades för en ny grundlag för EU och nu. I alla fall i de fåtal länder där regeringarna brytt sig om att lyssna på folket. I Sverige vägrar dock politikerna väljarna att få säga sitt i en folkomröstning. Istället ska man driva igenom ett ja till Lissabonfördraget i riksdagen i morgon. Mot det svenska folkets vilja och trots att folket på Irland sagt nej. Europas politiker, inklusive flertalet svenska politiska partier, vägrar ta hänsyn till demokratiks processer som Irlands folkomröstning och tänker driva igen om det hela på nåt sätt ändå.

Och sist, men inte minst har vi ju FRA-lagen som kommer att införas vid årskiftet, detta trots att majoriteten av svenska folket är mot denna obehagliga massövervakning. Inga begränsningar kommer att gälla för FRA och vilka de får övervaka. Alla kommer att övervakas, lyssnas på och många oskyldiga kommer att väljas ut för noggrannare övervakning. Utan att man får en chans att få reda på det, utan att man kan överklaga övervakningsbeslut, utan att det finns misstanke om brott. I denna fråga precis som i de ovan nämnda vägrar de svenska politikerna att lyssna på opinionen, på folket och på experter.

Att det är på detta sätt i så många frågor tyder på att det är något fel i den svenska demokratin. Politikerna står så långt från folket och verkligheten att de totalt missförstår och missuppfattar vad demokrati är och vad deras uppdrag är. De missuppfattar för vilka de förväntas arbeta och arbetar istället för, storföretagen, eliten och etablissemanget i USA (FRA-lagen, IPRED1), i Europa (Lissabonfördraget) och i Sverige (skolpolitiken, Lissabonfördraget, den ekonomiska politiken).

Intressant?
Bloggat om Ipred1: Intensifier, Engström, Alliansfritt, Projekt på Riktigt, Annarkia, Opassande,
Bloggat om Lissabonfördraget: Utsikt från ett tak, Pelaseyed, Hanna Löfqvist, Ett hjärta rött, Hans Linde
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, DN1, DN2, SDS,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!

4 Svar på “Politiker som inte lyssnar”

  1. Och ju mer maktfullkomligt ett beslut är, dessto högre frekvens av meningslösa uttalanden som ”debatt är bra”, ”era synpunkter är viktiga”, ”vi lyssnar”…

  2. Signifikativt hur hela makteliten är så FÖRTVIVLAT angelägen om att driva EU-projektet, samtidigt som folket är kallsinnigt och skeptiskt. Här har vi klassfrågan framför alla. Jag litar INTE på Maktens Damer & Herrar, och jag tycker redan på denna enkla klara grund att man skall sätta sig på tvären. Kräv folkomröstning!!!

Kommentarer är stängda.