Det är ju kul att vara med på topplistor, men…

Hur vettiga är deras listor egentligen? Som exempel kan nämnas att jag upptäckte att knuff.se under en månads tid missat ungefär 50 inlänkar till min blogg. Helt riktiga och vettiga inlänkar, inget konstigt alls. De flesta av dessa hade inte Twingly eller Bloggportalen missat. Men Bloggportalen missar stabilt inlänkar från bloggar som använder wordpress standardinställning för länkar till inlägg, när det finns ett nummer och ett frågetecken i adressen.

Efter upprepat mejlande till Johan på Knuff (utan att nånsin få ett svar) verkar det som om det nu fungerar bättre med inlänkarna och indexeringen (för sajten missade också helt att indexera ett antal inlägg under den period jag kollade, liksom ett stort antal utlänkar) på knuff.se. På Twingly däremot ser det nu ut som om jag snabbt kommer att ramla ur alla listor, då de sen i går, efter att jag skrivit om att mäta bloggars betydelse och viktighet så blir jag inte längre indexerad av dem. Jag har mejlat också dem flera gånger utan att det hänt nåt eller att jag ens fått nåt svar. Det hela innebär ju ett avbräck vad det gäller antalet besökare till min blogg (inte så mycket då jag numera får de flesta besökarna via Google-sökningar). Plus att det är ju väldigt konstigt att min blogg, som ligger i topp på listan, inte längre indexeras. Utan att jag vet varför. Förmodligen är det väl ett tekniskt fel, taskig programmering, kass algoritm eller nåt annat som personalen på Twingly har svårt att åtgärda.

Dessutom så kan jag inte automatpinga Knuff.se (jaja, nyligen.se) eller Twingly. Jag måste pinga bägge för hand, annars indexeras inte min blogg. Ja, nu indexeras den förstås inte alls av Twingly, men det är väl förhoppningsvis ett fenomen av övergående natur. Fast Bloggelito blev visst inte indexerad på över en månad. Kanske har de nån slags extremisfilter som träder i kraft ibland. Både Blogge och jag är ju extremister, fast av lite olika sort förstås… Eller straffas jag för att jag följer alla råd hos JoinSimon, om hur man får hög bloggrankning?

Sen finns det ju en mängd andra funderingar man kan ha om listorna, något som Bloggelito skriver om, Bloggväggar, Knuffoptimering, och Twinglyhoreri. Men man kan samtidigt konstatera att det är i stort sett samma politiska bloggar som ligger i topp på de flesta listor. Så nåt visar de ju. Listorna alltså.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements

12 Svar på “Det är ju kul att vara med på topplistor, men…”

 1. Hej,

  det låter lustigt att vi inte indexerar dig sen igår. Det låter ännu lustigare att du inte fått svar när du mailat oss. Vi brukar alltid vara alerta med att hjälpa våra användare.

  Jag ber våra utvecklare titta på det direkt!

  /Anton, Twingly

 2. Ja, jag tycker det är märkligt, faktiskt. Ni brukar alltid vara alerta. Senaste indexerade inlägget när jag tittade nyss var för 16 timmar sen.

  Jag har mejlat till info@twingly.com och inte fått svar. Två gånger idag. Dessutom har jag loggat in på Twingly och skrivit i feedback-fältet. Jag är van vid att ni alltid svarar prompt och bra.

  Det är grymt underligt. Och nu när du skriver som du gör får jag naturligtvis lite paranoia. Är det nåt annat, nån annan som hindrar indexering? Hur skulle det i så fall gå till? Problemen uppstod i samband följande inlägg:
  http://www.zaramis.nu/blog/2008/12/17/man-vanjer-sig/

  Det inlägget är inte indexerat, men ett inlägg efter det är indexerat. Detta känns väldigt obehagligt.

  Når inte mina mejl fram? Det sista jag skrev var lite grinigt så kanske det var en anledning till att jag inte fick svar? Vilket ju är förståeligt iofs.

 3. Hej, jag får ta på mig ansvaret för den långa svarstiden. Det har varit många mail, och därför har svarstiderna blivit lite lägre idag. Ber om ursäkt för detta.

  Orsaken till indexeringsproblemet är att några av våra system inte riktigt har mått bra, vi arbetar med att få dem fullt fungerande under eftermiddagen.

  /Kristoffer, Twingly

 4. Det var ju bra. Då behöver jag inte vara bekymrad för att problemet uppstod i samband med inlägget om Säpo och MUST då?

 5. När man faktiskt är övervakad (bevisligen enligt uppgifter från poliser) blir man ju lite störd när det inträffar i samband med ett inlägg om MUST/Säpo och övervakning. Lite läskigt faktiskt.

 6. @Blogge Bloggelito: yes det har vi. Det är 99,9% spam på den domänen (egen uppskattning, vi har gjort lite mer noggrann uppskattning tidigare) så därför är det ett klumpigt men ack så effektivt sätt för oss att slippa mycket spam.

  De bloggar vi hittar och de som ber oss att komma med fixar vi såklart. Det är inte på något sätt så att vi inte vill ha alla bloggar i vårt index. Det är bara det att vi inte vill ha så mycket spam.

 7. Jag har ställt liknande frågor till Johan Larsson om varför länkningar från andra bloggar som Twingly fångar upp inte dyker upp på knuff. Hans svar på detta till mig var:

  ”Automatiken försöker bortse från länkar som inte kommenterar något
  speciellt i din blogg utan bara kör en ”alla/många som har skrivit om
  [ämne] det senaste dygnet”. Du har tagit upp flera exempel på listor
  där din blogg enbart verkar råka vara med då den har skrivit om ett
  visst ämne. Antagligen kan du inte ens räkna med att de egentligen har
  läst eller brytt sig om vad du har skrivit.”

  Ett av mina exempel är en länk i ett av dina inlägg till mig: http://www.zaramis.nu/blog/2008/12/15/vad-ar-det-for-fel-med-stora-bloggpriset/ Denna länk har jag inte ”fått” i knuff då den uppenbarligen anses vara gjord utan att du har läst eller brytt dig om vad jag skrivit 🙂

  Jag har också frågat Johan vad det är som avgör om ett inlägg kommer med eller inte, men har inte fått något svar på detta – ännu…

 8. Fredric: Det där var märkligt. Jag läser alltid det jag länkar till. Och länkar av ett par anledningar. Det ena är att det länkade understryker vad jag vill ha sagt, andra saker är att det behandlar samma ämne som jag ur en annan synvinkel och eventuellt med en helt annan slutsats, men ändå intressant och bra.

  Även när jag länkar i slutet. Det är inte alltid det funkar att länka i löpande text rent språkligt. Jag har aldrig deltagit i bloggväggar eller liknande. Jag jämförde dessutom med två andra bloggar (opassande och Jinge) när jag kollade min blogg. De såg inte ut att ha drabbats av nåt liknande som jag.

 9. Nä, jag har också väldigt svårt att förstå denna logik. jag gör oftast så att jag håller min text så ren som möjligt ifrån länkar och samlar istället ihop allt relaterat direkt efter textens slut. Men uppenbarligen tolkas detta av knuff, i alla fall i vissa lägen, som om jag länkar till något/några bara för att vara snäll. Mycket märkligt och vad jag vet är det inte något som hanterats så tidigare utan är något som kommit till under året med diverse länklistor för bloggar som är emot FRA, IPRED och en rad andra integritetsfrågor. Jag kan förstå problematiken med hur dessa länkar ska behandlas i förhållande till riktiga länkar till inlägg som verkligen är lästa, men det blir direkt fel om det belastas ett inlägg som länkar till 4-5 bloggar.

Kommentarer är stängda.