Vinnare – Hamas

En solklar vinnare efter den senaste tidens brutaliteter i Gazaremsan är Hamas. Hamas har stärkts av Israels brutala angrepp på befolkningen i Gaza. Genom att man gjort motstånd mot Israel blir man betraktade som motståndshjältar av befolkningen. Detta intryck har förstärkts genom Israels och omvärldens envisa och felaktiga påståenden om att det bara är Hamas som gjort motstånd.

Innan Israels brutala övergrepp på civilbefolkningen i Gaza fanns det kritik mot Hamas från många palestinier. Den kritiken har nu stannat av i sken av den gemensamma fienden, kolonialmakten och apartheidstaten Israel. Deras massmord och brutala övergrepp på civilbefolkning i Gaza har lett att uppslutningen bakom och stödet till Hamas har ökat. Istället för en försvagning av Hamas har isoleringen, västvärldens bojkott och Israels massiva övergrepp lett till att organisationen stärkts. Vilket, som jag ser det, är en förlust för palestinierna.

Det finns idag ingen lösning av Palestinafrågan om man inte pratar med Hamas. Israels brutala övergrepp kommer förmodligen att, istället för marginalisering av Hamas, leda till isoleringen av Hamas och den av dem ledda legitima palestinska regeringen upphör. Detta är bra, för det är enda vägen framåt.

Hamas är alltså vinnare på det politiska planet på två sätt, internt och internationellt. Israel och den palestinska civilbefolkningen är förlorare.

Intressant?
Bloggat: Anna Wester, Helle Klein, Utsikt från höjden,
Borgarmedia: VG1, VG2, DB1, DB2, SVD1, SDS1, SDS2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements
 • Hamas er ingen vinnere. Et parti som er villige til å ofre folket deres ER INGEN VINNERE.

 • Rapesen

  Nei, Hamas er ingen vinnere.

 • tosk.
  å kalle hamas vinner er naiv ??nsketenkning. ja de har nok dessverre fått noen flere fanatsike tilhengere men det er alt. internasjonalt samfunn må fremdeles understreke at så lenge hamas fremstår som terrororganisasjon b??r de utestenges fra samtaler!

 • Greko

  Det må i så fall v?¶re århundrets Pyrrhus-seier.

  Hamas fikk grisebank. De mistet hundrevis av egne soldater, mens de selv presterte å drepe seks israelske soldater. De fire siste ble drept av ”friendly fire”.

  Det viser vel bare at den sedvanlige arabiske retorikken om at fienden skal ”bade i blod”, ”alle krigers mor” og alt det pisset der kun er feigingers tullprat.

  Hamas er flinke til å angripe sivile. Når fienden skyter tilbake så viser de sin udugelighet både til å bekjempe fienden og til å beskytte egne sivile.

 • knut

  Hamas vinner?
  Så fjernt fra virkeligheten er det vanskelig å komme.
  Hamas er den desidert st??rste taperen i denne konflikten.
  Riktignok er det ikke noen vinnere heller,men det er vel hevet over enhver tvil at Israel får st??rre aksept neste gang de ser seg n??dt til å stanse terroristene i Hamas.
  Og det vil de bli n??dt til.

 • Hade omvärlden varit lika benägna att stoppa tala med Terroriststaten Israel som de är att stoppa tala med Hamas så hade vi haft fred i mellanöstern vid det här laget. Ni är roliga, när Hizbollah kickade ut Israel först ur södra libanon och sedan slog tillbaka Israels angrepp 2006, så var det många såna som er som menade att det var Israel som vann över terrorn. Hamas är verklighet och de har fått många fler supporters.
  Jag skullle inte tro på Israels propaganda att enbart 6 soldater dog…

 • knut

  /*inlägg med påstående om Hamas som inte kan föras i bevis, dessutom med islamofobiskt uttalande som i vissa fall kan betraktas som personangrepp. Se vidare kommentarsreglerna, inlägget borttaget*/ #AS

  http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

 • Milit?¶rt har selvf??lgelig Hamas tapt. Det er bare å telle opp. Men propagandakrigen har de vunnet. De fryktelige reportasjene fra Gaza får oss til å ikke tenke på hvordan det ville se ut i Israel dersom Hamas skulle få sine dr??mmer oppfyllt. Les Hamas’ charter: http://avalon.law.yale.edu/20th_century/hamas.asp og ta Hamas på alvor.

 • laila

  f??rst så lyver israel om det meste, enda alle vettuge mennesker vet hva de ??nsker (alt land), så kommer hamas med tullet om Gud. De er jo faen ikke normale noen av dem. Og alt går utover de sivile.

 • Anders_S

  Följer ni inte kommentarsreglerna så får ni inte in era inlägg.

  http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

  Dvs, påstår ni att jag tycker nåt som jag inte uttrykckt i denna artikel eller ens någonstans så raderas inlägget. Påstår ni alltså att jag stöder Hamas eller att jag kallat det som hänt i Gaza för folkmord så raderas er kommentar.

  Det är möjligt att massmord och folkmord betyder samma sak på norska men det gör det alltså inte på svenska.

 • Anders_S

  Det är självklart att Hamas inte är vinnare i militära termer. Däremot i politiska termer och det är det viktigaste. Om ni läste inläggen som handlar om förlorarna så skulle ni se att jag skrivit om det.

  http://www.zaramis.nu/blog/2009/01/19/forlorare-den-palestinska-befolkningen/
  http://www.zaramis.nu/blog/2009/01/19/forlorare-israel/

 • Erik Thomessen

  Jeg skulle likt å vite hva blog eier mener om Camp David 2000? /*skulle iofs vara intressant, men det är off-topic och därför blir det inget svar*/ #AS

 • Anders

  Bahlool: Det är nog snarare du som, villigt, gått på terroristorganisationens Hamas propaganda och retorik.

 • Greko

  Nei, Anders, Hamas har heller ikke vunnet politisk.

  Ingen seri??se land, utenom den r??de regjeringen i Norge, har anerkjent Hamas.

  Som f??r konflikten, så er det heller ingen nå, som ??nsker å snakke med Hamas.

  Tvert imot ligger det nå en avtale til grunn som skal s??rge for stopp i smuglingen av iransk milit?¶rmateriell (les: raketter) til Hamas.

  Befolkningen på Gaza har fått flere venner under konflikten, Hamas har ikke fått flere venner. Israel har de samme vennene de har hatt hele tiden.

  Resultat for Hamas: flere hundre d??de soldater og flere tusen sårede. Utallige lagerbygninger, moskeer og andre Hamas-eide bygninger ligger i grus. Våpenlagre er sprengt og ??delagt. Hundrevis av smuglertunneler er ??delagt. Flere toppledere er d??de. I tillegg kommer et nytt regime på plass for å hindre en gjenoppbygging av offensiv milit?¶r kapasitet.

  Resultat for Israel: en håndfull d??de soldater. Destruksjon av fiendens milit?¶re infrastruktur og offensive kapasitet. Slutt på rakettskytingen fra Gaza og tilstramming av våpensmuglingen til fienden.

  Sp??r du meg så går den knusende seieren både milit?¶rt og politisk til Israel.

  /*off-topic*/ #AS

 • Faktiskt inte Anders, jag går på vad min hjärna säger till mig. Jag ser situationen som så att ingen i Israels regering ens skulle våga gå ut och berätta att man förlorade soldater i kriget mot Hamas. Det skulle betyda självmord och det skulle kosta dem makten i de val som kommer snart.

  http://www.alqassam.ps/english/?action=showdetail&fid=1422
  http://www.presstv.ir/Detail.aspx?id=82925&sectionid=351020202

  Jag säger inte att dessa länkar är mera sanningsenliga än Israels siffror, men med tanke på de sidor och de medier jag läst och sett, så säger allihopa att det var hård motstånd i vissa områden i Gaza. Att tro att enbart 13 dött, och att enbart 6 av dem i strid mot Hamas, är befängt.
  Anders du får gärna ogilla Hamas, men Hamas är här för att stanna. För din och hela världens retorik har bara sett till att den muslimska världen fått vänta på något som inte skett. Det finns ingen rättvisa i mellanöstern och länderna regeras av quisslingar och av USA. Hamas och Hizbollah är organisationer som bekämpas av både arabiska stater och av Israel och USA, men de är här för att stanna och de ökar i popularitet för varje år som går…

 • Martin

  Jag är ingen supporter av Hamas men med deras nuvarande ställning hos palestinierna, Fatah måste vara rökta efter att passivt sett på när deras folk slaktades, är det befängt att tro att någon form av varaktig fred kan uppnås utan att Hamas är en del av uppgörelsen.

  Hamas är dessutom det av palestinierna demokratiskt valda regering, detta är ett faktum få verkar ha tagit till sig. Tänk på att PLO (Fatah) en gång i tiden ägnade sig åt just det Hamas gör idag. Historian har visat att det går att förändra ”extremister” till en mer framåtsträvande attityd, men SANKTIONER och BOJKOTTER är defenitivt inte rätt väg.

 • jovdatk

  ingen vinner med krig och slå.enda civila kan dö med oskyldiga barn.usa och israel provade sina nya vapen över civila och barnen.usa började kriget om man ska säga saningen.fn är en bilrat i amerikans händer och de gör vad usa säger.prata inte om demokrati snälla.finns demokrati i hela världen?nej nej nej.

 • Grekos resonenmang går nog inte att motsäga.

  Däremot är det lika relevant som att utropa niondeklassarna till segrare i en stormning av en snöborg som hålls av förskolebarn.

 • Anders

  Bahlool: Helt klart använder du dig inte av din hjärna om du tror att israeliska förlustsiffror kan hållas hemligt i ett litet land som Israel.

 • Strutsman

  Hamas har vunnit, men palestinska folket har förlorat. Igen. Hoppas att Obama ställer hårda krav på Hamas nu med en gång, så att dom inte får för sig att han sympatiserar med dom, bara för att han heter Hussein i andranamn. Palestinierna har dock all anledning att hoppas på att Obama ska vilja hitta en lösning för en palestinsk stat. Med den vind i ryggen USA:s nya president har nu så vore det synd att inte försöka.