Stoppa – inte flytta – matchen

Självklart ska tennismatchen mot apartheidstaten Israel stoppas. Att den spelas inför tomma läktare är bara en delseger. På grund av Israels terrorbombningar och massaker i Gaza är det för mig självklart att Sverige inte ska spela en tennismatch mot Israel. Landet är och förblir en ockupationsmakt, en kolonial skapelse som förtrycker den palestinska befolkningen såväl i Israel som på Västbanken och i Gaza.

Matchen ska stoppas, inte flyttas till Stockholm.

Bojkotta Israel!
Stoppa Matchen!

Intressant?
Bloggat: Jinge,
Borgarmedia: SVD1, 2, DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

11 Replies to “Stoppa – inte flytta – matchen”

 1. Jag tror ite att matchen spelas i Sverige om protesterna fotsätta vara som den är idag.
  Ingen politiker vågar och ta risken.Det blir stora demonstrationer även i Stockholm i fall matchen flyttas dit.

 2. Kan ju ifrågasätta hur smart det var att lägga matchen i Malmö från första början. Att lägga något politiskt känsligt i en toksegregerad stad med följande element:

  1) En stor icke helt välpolerad vänster som ofta är lite väl radikalistisk. Gärna påfylld med anarkister, BZ och annat patrask från Danmark och Tyskland.

  2) En brun och brutal poliskår. De senaste yttrandena borde inte komma som en nyhet för någon. Tänk bara på demonstrationen som var ett slags ”uppvärmning” inför Göteborgsdemonstrationerna för några år sedan.

  3) Ett län med en väldigt speciell politisk sammansättning. För att uttrycka det enkelt: Utan Skåne/Blekinge, inget Sd i riksdagen 2010.

  Dessa tre samverkar dessutom på ett förträffligt sätt så att de stärker varandra. Ju mer upplopp och stenkastning från ”vänsterns” eller förortskidsens sida – ju brunare blir skåningen. Desto mer diskriminering och rasism skåningen utsätter förortskidsen för – ju sämre bostäder och ju högre arbetslös dessa får, desto större blir deras desperation, vilket leder till otrevligheter. Så rullar det runt. Att diskrimineringen och misären är starten är ganska självklart, men hur bryter man det mönstret? En riktig skön sörja. Ge eländet till Danmark!

  Så få arrangemang som möjligt i Skåne vore väl en rimlig strategisk linje. Tills dess vi får lite vettig bostads- och arbetsmarknadspolitik i alla fall…

  Vill borgarna i Stockholm ta över problemet borde Malmö jubla, demonstranterna morra (surt ändra planering så nära inpå) och tennisadeln glädjas åt att få gå till KUNGLIGA tennishallen.

  För övrigt hoppas jag att det här väcker nytt liv i en allmän diskussion om idrottens politiska roll.

  Stoppa matchen!

 3. Flyttas matchen till Stockholm så är nätverket i Malmö redo att ge 100% support stockholmarna, det kommer definitivt att bli stora protester i Stockholm också, detta håller redan på att samordnas ifall att s.a.s.
  Och om stockholmsmoderaterna nu ska spela med publik, ja, då sätter ju folk på sig ett par gamla skor och traskar dit…
  Det finns minst lika många Palestinaaktivister i Stockholm, är dom naiva eller?
  Fast hela det här verkar vara ett politiskt spel.
  Oavsett vilket så ska matchen stoppas!

 4. Rätt makabert att högern är beredd att jobba dag och natt för att rädda matchen och visa Israel vilka fina vänner de är till den staten. Hoppas fler går och röstar vid nästa val och tänker på vilket svek det här är mot de mänskliga rättigheterna i världen, rättigheter som vi säger oss försvara och uppmärksamma på.

 5. Bahlool: Självklar jobbar regeringen för att matchen inte ska stoppas. Det är deras uppgift att stå upp för demokratin när antidemokratiska krafter försöker stoppa matchen.
  Pöbeldemokrati ska inte införas i Sverige!

  Undrar om du protesterade lika häftigt mot OS i Kina, när kubaner deltar i idrottsevenemang etc?

 6. Anders (ej Svensson): Du visar din totala brist på kunskap när du blandar in Kuba i diskussionen. Det går att ha en låååång och komplicerad diskussion om Kubas demokrati, precis som man kan ha om USA eller Ryssland. Det intressanta är att Kuba snarare tillhör de länder som STÖDJER andra länder med medicinskt stöd och så vidare. Ägnar sig knappast åt förtryck av andra länder. Länder som Kina, Israel, USA, Marocko och Turkiet (m.fl.) spelar i en helt annan division än andra länder. Förstår man inte den skillnaden så vet jag inte hur man ska förklara det. Av dessa länder så är det enbart USA och Israel som ideligen försvaras på ledarplats i alla större tidningar (undantaget Aftonbladet).

  Jag är för mer bojkotter, men någonstans skall man börja. En stat som både ockuperar och har apartheidliknande lagstiftning på hemmaplan är en bra början. Särskilt som de har massa försvarsadvokater här hemma. Det hade sydafrika också i början. Ungefär samma personer som idag försvarar Israel för övrigt…

 7. Mikael Wallgren: Det är snarare du som visar på din monumentala okunskap då Kuba kränker de mänskliga rättigheterna för dess invånare dagligen då Kuba är en diktatur precis som Kina.
  Frihet av yttra sig fritt är den viktigaste demokratiska rättigheten och den finns varken i Kina eller Kuba t ex.

  Vad du gör Mikael Wallgren är rent och skärt hyckleri när du försöker ens påskina att Kuba ens skulle vara i närheten att vara en demokrati samtidigt som du jämför Israel och Sydafrika under apartheidtiden.

 8. Om Anders är så förblindad att han inte förmår att se gråskalorna i diskussionerna om demokrati och diktatur så är det tråkigt. Jag skulle i alla fall betydligt hellre leva på Kuba än i såväl Kina, Nordkorea, Saudiarabien, m.fl. länder. På samma sätt som jag hellre lever i Sverige än i USA eller Ryssland.

  Nu är det inte det diskussionen gäller utan Israel. Du menar att det är fel att jämföra Israel med Sydafrika. Jasså? Varför då?

  1) Förbjuder politiska partier som är misshagliga.
  2) Har effektivt sedan statens bildande lyckats använda och senare väva statsapparaten samman med Judiska fonder. Det har inneburit att den absoluta lejonparten av den israeliska jorden helt är förbehållen den judiska delen av befolkningen.
  3) Allmänna orättvisor angående samhällsservicens kvalité i olika bostadsområden (läs arabiska områden)
  4) Äktenskaps- och medborgarregler som får Danmark att framstå som ett paradis på jorden. En jude från t.ex. Sverige som aldrig varit i Israel har rätt att flytta dit och bli medborgare på en gång, medan ganska andra regler gäller för araber som är uppvuxna i området.

  Finns mera, men frågan är faktiskt varför folk envisas att försvara detta land så innerligt?

 9. Anders jag är emot Kinas förtryck och ockupation av flera folk och områden. Starta ett upprop så ställer jag gärna upp. Låt tidningar skriva om det så kommer jag gärna att kommentera det och jag själv har tagit upp Kinas förtryck av folkgrupper som Uigurer vid flera tillfällen i min blogg (gjort i många år så ingen modefluga som hos dig eller andra besserwissers)
  Skillnaden är som Mikael belyser, fundemental mellan Kina, Kuba och Israel.
  Sverige skickade iväg asylsöknade, med hjälp av CIA, till tortyr och fängelser i Egypten. Det är ett förtryck. Frågan är vart ska vi dra gränsen? Ska vi acceptera Israels beteende bara för att det finns andra länder som också bryter mot moral och etik? Kuba ockuperar ingen utan har varit under hård embargo i många år. De har fri sjukvård och försök du att yttra dig negativt mot den syn på judeutorotningen som finns i länder som Tyskland och Frankrike. Förtryck, som terrorism, är relativt. Många länder förtrycker dina rättigheter, är inte FRA ett slags förtryck? Diskussionen kan bli lång men lägger du till de saker som Mikael tog upp, så får vi fram ett fåtal länder som är värre än alla andra, däribland Israel och däribland Kina.

Kommentarer inaktiverade.