Hells Angels – största internationella mc-gänget

Hells Angels är ett av de äldsta mc-gängen som existerar, även om det är lite oklart när man startade. Men låt oss utgå från att det var i Fontana i San Bernardino (Berdoo) år 1948 som det står i Hunter S. Thompsons bok från 1966, Hell’s Angels – en sällsam legend, och på Hells Angels egen hemsida. Hells Angels tillhör de klubbar som förklarat sig som enprocentare, dvs man tillhör den 1% av motorcyklisterna som inte är skötsamma eller vill vara en del av majoritetssamhället.

I de flesta länder betraktas Hells Angels som en kriminell organisation och behandlas därefter. De har varit inblandade i ett antal krig med andra gäng, olika länder, exempelvis i Norden 1994-97 med Bandidos, i Quebec, Canada med gänget Rock Machine (som senare blev en lokal grupp av Bandidos MC) mellan 1994 och 2002. Även senare har man varit inblandade i väpnade konflikter med andra gängbildningar i Norden. Exempelvis var man med om att mota ut Outlaws MC från Sverige första gången det gänget försökte sig på att etablera sig här. Just nu är man inblandade i ett gangsterkrig i Danmark och i Sverige har en grupp HA-medlemmar i Göteborg nyligen gripits i en omfattande stöldhärva. Även deras supportgrupper som exempelvis AK-81 i Danmark och Red Devils MC samt Red & White Crew i Sverige är ibland inblandade i brottslig verksamhet.

Att gängen och gängmedlemmar deltar i brottslig verksamhet behöver dock inte betyda att alla enskilda medlemmar ägnar sig åt kriminell verksamhet. Inte heller ska man betrakta alla klubbar som på olika sätt har kontakter med HA som kriminella.

Totalt har Hells Angels lokala organisationer (charters) i cirka 30 länder därav alla västeuropeiska länder, Ryssland, Australien, Nya Zeeland, Kroatien, Tjeckien, Brasilien, Sydafrika, Argentina, Chile, Canada och förstås USA, inklusive Prospects i Dominikanska Republiken och Hangarounds i Polen och på Island. Det beräknas att man har över 3 000 fullvärdiga medlemmar över hela världen.

Supporterklubbar med namnet Red Devils MC finns i bland annat Sverige, Belgien, Slovakien, Tyskland, Spanien och Singapore. Utöver det finns Red & White Crew i ett antal länder samt supportklubbar som Head Hunters MC och Red Warriors MC i Polen, Red Wolves MC och Black Wolves MC i Turkiet. Moscow Brotherhood MC i Ryssland samt Hog Riders MC i Danmark.

Dessutom finns det oändligt antal mc-klubbar i världens olika länder som upprätthåller nån form av kontakt med Hells Angels MC. I USA märks 1%-klubbar som exempelvis Few Good Men MC, Demon Knights MC, Satans Soldiers MC (också i Australien och på Kanalöarna), Unforgiven MC, Gypsy Jokers MC, Hellbent MC och Skeleton Crew MC. Gypsy Jokers finns också i Australien och i Frankrike finns enprocentklubben Hard Noses MC. Även i Sverige finns en stor mängd klubbar som har kontakter med Hells Angels, däribland alla medlemmar i Göteborgs Biker Kultur, såsom Hawks MC, Garage 1 och Vikings MC.

I Norge är det bland annat 1%-klubben Jokers MC som har kontakter, liksom också Boneshaker MC med systerklubb i Trollhättan. I Schweiz är det en stor grupp klubbar som ingår i en gemenskap med Hells Angels, under det gemensamma namnet MC Schweiz. En av dessa klubbar har en vänklubb i Sverige, Cheyenne MC. I Nederländerna är det en grupp klubbar där bland annat enprocentklubben Veterans MC ingår. En klubb som i sin tur har kontakter med liknande enprocentklubbar bestående av krigsveteraner i USA, UK, Vietnam, Australien och Belgien. Andra 1%-klubbar som stöder/har kontakt med HA i Nederländerna är Companeros MC och vänklubbar till denna klubb som Demons MC, Satudarah, Confederates MC, Black Sheep MC och Rogues MC. Förutom med Hells Angels har Companeros MC också kontakter med ett annat internationellt enprocentgäng, ursprungligen från Tyskland, Born to be Wild MC och med ett mer lokalt tyskt 1%-gäng, Free Eagles MC.

Det finns förstås en mängd fler kontakter och band mellan olika klubbar i Europa och på andra platser i världen och det är helt klart att Hells Angels är det överlägets största internationella nätverket av mc-klubbar. Med omfattande band till även andra, oberoende 1%-klubbar och klubbar som inte alls anser sig stå utanför lagen. Det är också tydligt att Hells Angels har omfattande kontakter i många länder med rasistiska och högerextrema organisationer samt att medlemmarna i stort sett bara är vita av europeiskt ursprung. Det finns dock undantag från detta.

Nu är det också så att saker och ting i denna värld av mc-gäng förändras väldigt fort och ständigt så en del av informationen ovan är säkerligen gammal redan när jag skriver den då jag utgått från olika hemsidors information inklusive länkningar och det kan ju vara så att uppgifterna inte uppdaterats på länge. Inte heller har jag någon kunskap i hur omfattande kontakterna mellan olika gäng är eller vilken karaktär dessa har.

Läs mer: Arizona Republic, AMNY, Missoulian, FBI1, FBI2, Der Spiegel, Svensk Maffia, Guardian,

Andra böcker:
Lasse Wierup & Matti Larsson, Svensk Maffia, 2007
William Marsden & Julian Sher, Angels of Death, 2006

Intressant?
I media: SDS1, 2, 3, AB1, 2, 3, 4, SVD1, 2, target=”_blank”>PDK1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

haworld.jpg

Advertisements

29 Svar på “Hells Angels – största internationella mc-gänget”

  1. Jag brukar kalla dem Päls Ängels… 😛

    Jag har träffat några av dem genom åren, trevliga gossar men lite småkaxiga. Och vad de -egentligen- sysslat med har de inte berättat, men det är väl nåt som bara 1% ägnar sig åt på heltid..

  2. Roliga gossar, jag själv har haft problem med både Hells Angels och med Bandidos, samtidigt var några av mina bästa kunder just medlemmar av de här två grupperna :P. Känns som om alla man känner, på något vis känner folk i de här klubbarna och ser det som en slags plus i sina liv att ha sådana kontakter. Om kriget blossat upp i Danmark, så är ju frågan när det kommer till Sverige igen?

  3. Synd att du inte också berättade lite om hur organisationen uppstod en gång, vilka som startade den – och vad det berodde på att de gjorde det.

  4. Kertsin. Det står i länkarna, både på wikipedia och på deras egen hemsida.

  5. Anders, att HA skulle bestå utav ”vita” medlemmar är rent nonsens, skriv gärna detta på tex HAs sektion i Brasilien 😉 Likaså när det kommer till hattarna dvs Bandidos…detta kan du framföra på tex deras avdelning i Thailand mfl. När det gäller HAs logga så är den copyrightad informerade min granne mig om, och han talar säkert sanning då han har en likadan på sin väst och på sin Harleys tank och batteribox *lol*. Han påstår även att de är väldigt noga med vilka som använder sig utav denna logga.

  6. Anders käre politiske motdebbatör, ändå är jag det! Detta måste väl tyda på att ”rasisten” Jorma besitter en aning humanism och solidaritet för andras välbefinnande trots meningskiljaktifgheter i det mesta? 🙂

Kommentarer är stängda.