Hells Angels – största internationella mc-gänget

Del 2 av 25 i serien Internationella mc-gäng

Hells Angels är ett av de äldsta mc-gängen som existerar, även om det är lite oklart när man startade. Men låt oss utgå från att det var i Fontana i San Bernardino (Berdoo) år 1948 som det står i Hunter S. Thompsons bok från 1966, Hell’s Angels – en sällsam legend, och på Hells Angels egen hemsida. Hells Angels tillhör de klubbar som förklarat sig som enprocentare, dvs man tillhör den 1% av motorcyklisterna som inte är skötsamma eller vill vara en del av majoritetssamhället.

I de flesta länder betraktas Hells Angels som en kriminell organisation och behandlas därefter. De har varit inblandade i ett antal krig med andra gäng, olika länder, exempelvis i Norden 1994-97 med Bandidos, i Quebec, Canada med gänget Rock Machine (som senare blev en lokal grupp av Bandidos MC) mellan 1994 och 2002. Även senare har man varit inblandade i väpnade konflikter med andra gängbildningar i Norden. Exempelvis var man med om att mota ut Outlaws MC från Sverige första gången det gänget försökte sig på att etablera sig här. Just nu är man inblandade i ett gangsterkrig i Danmark och i Sverige har en grupp HA-medlemmar i Göteborg nyligen gripits i en omfattande stöldhärva. Även deras supportgrupper som exempelvis AK-81 i Danmark och Red Devils MC samt Red & White Crew i Sverige är ibland inblandade i brottslig verksamhet.

Att gängen och gängmedlemmar deltar i brottslig verksamhet behöver dock inte betyda att alla enskilda medlemmar ägnar sig åt kriminell verksamhet. Inte heller ska man betrakta alla klubbar som på olika sätt har kontakter med HA som kriminella.

Totalt har Hells Angels lokala organisationer (charters) i cirka 30 länder därav alla västeuropeiska länder, Ryssland, Australien, Nya Zeeland, Kroatien, Tjeckien, Brasilien, Sydafrika, Argentina, Chile, Canada och förstås USA, inklusive Prospects i Dominikanska Republiken och Hangarounds i Polen och på Island. Det beräknas att man har över 3 000 fullvärdiga medlemmar över hela världen.

Supporterklubbar med namnet Red Devils MC finns i bland annat Sverige, Belgien, Slovakien, Tyskland, Spanien och Singapore. Utöver det finns Red & White Crew i ett antal länder samt supportklubbar som Head Hunters MC och Red Warriors MC i Polen, Red Wolves MC och Black Wolves MC i Turkiet. Moscow Brotherhood MC i Ryssland samt Hog Riders MC i Danmark.

Dessutom finns det oändligt antal mc-klubbar i världens olika länder som upprätthåller nån form av kontakt med Hells Angels MC. I USA märks 1%-klubbar som exempelvis Few Good Men MC, Demon Knights MC, Satans Soldiers MC (också i Australien och på Kanalöarna), Unforgiven MC, Gypsy Jokers MC, Hellbent MC och Skeleton Crew MC. Gypsy Jokers finns också i Australien och i Frankrike finns enprocentklubben Hard Noses MC. Även i Sverige finns en stor mängd klubbar som har kontakter med Hells Angels, däribland alla medlemmar i Göteborgs Biker Kultur, såsom Hawks MC, Garage 1 och Vikings MC.

I Norge är det bland annat 1%-klubben Jokers MC som har kontakter, liksom också Boneshaker MC med systerklubb i Trollhättan. I Schweiz är det en stor grupp klubbar som ingår i en gemenskap med Hells Angels, under det gemensamma namnet MC Schweiz. En av dessa klubbar har en vänklubb i Sverige, Cheyenne MC. I Nederländerna är det en grupp klubbar där bland annat enprocentklubben Veterans MC ingår. En klubb som i sin tur har kontakter med liknande enprocentklubbar bestående av krigsveteraner i USA, UK, Vietnam, Australien och Belgien. Andra 1%-klubbar som stöder/har kontakt med HA i Nederländerna är Companeros MC och vänklubbar till denna klubb som Demons MC, Satudarah, Confederates MC, Black Sheep MC och Rogues MC. Förutom med Hells Angels har Companeros MC också kontakter med ett annat internationellt enprocentgäng, ursprungligen från Tyskland, Born to be Wild MC och med ett mer lokalt tyskt 1%-gäng, Free Eagles MC.

Det finns förstås en mängd fler kontakter och band mellan olika klubbar i Europa och på andra platser i världen och det är helt klart att Hells Angels är det överlägets största internationella nätverket av mc-klubbar. Med omfattande band till även andra, oberoende 1%-klubbar och klubbar som inte alls anser sig stå utanför lagen. Det är också tydligt att Hells Angels har omfattande kontakter i många länder med rasistiska och högerextrema organisationer samt att medlemmarna i stort sett bara är vita av europeiskt ursprung. Det finns dock undantag från detta.

Nu är det också så att saker och ting i denna värld av mc-gäng förändras väldigt fort och ständigt så en del av informationen ovan är säkerligen gammal redan när jag skriver den då jag utgått från olika hemsidors information inklusive länkningar och det kan ju vara så att uppgifterna inte uppdaterats på länge. Inte heller har jag någon kunskap i hur omfattande kontakterna mellan olika gäng är eller vilken karaktär dessa har.

Läs mer: Arizona Republic, AMNY, Missoulian, FBI1, FBI2, Der Spiegel, Svensk Maffia, Guardian,

Andra böcker:
Lasse Wierup & Matti Larsson, Svensk Maffia, 2007
William Marsden & Julian Sher, Angels of Death, 2006

Intressant?
I media: SDS1, 2, 3, AB1, 2, 3, 4, SVD1, 2, target=”_blank”>PDK1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

haworld.jpg

Series Navigation<< Mc-gängen – internationell brottslighetBandidos MC – utmanarna till Hells Angels >>
Advertisements