Nej, Sverige har inte flest våldtäkter

Att det anmäls många våldtäkter i Sverige beror främst på att lagstiftningen i Sverige gör många fler saker till våldtäkter än i andra länder. Detta gör att antalet anmälningar av våldtäkter är fler i Sverige.

Men antalet anmälningar har inget med antalet våldtäkter att göra. Av två skäl, lagstiftningen avgör vad som är våldtäkt och mörkertalets storlek. Lagstiftningen är inte jämförbar mellan olika länder. Mörkertalet kan antas vara mycket större i mer ojämlika länder.

Och där ligger problemet med ”undersökningen”. Den tar hänsyn till att mörkertalet är lägre i Sverige men ingen hänsyn till att lagstiftningen är annorlunda. Denna annorlunda lagstiftning kopplad till hög anmälningsbenägenhet är det som ger utslag i statistiken.

Så, nej, Sverige har förmodligen inte flest våldtäkter. Inte alls.

För lite fakta och kött på benen:
Nej, våldtäkterna har inte ökat med 50%
Lagändring orsak till ökning av anmälda våldtäkter
Brottslighet och kön

Intressant?
Bloggat: Röda Berget,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements

17 Svar på “Nej, Sverige har inte flest våldtäkter”

 1. Det finns alltid felkällor i studier men av den karaktär som du skriver om så handlar det om stora brister av grundläggande vetenskaplig metodik. Visst det är möjligt att EU råkat anlita lekmän att utföra studien men det du beskriver är gymnasiella misstag… som de faktiskt hade tagit hänsyn till (läs mer än rubriken nästa gång).

  Kan man ana en uns av politisk snedvridning? Vad sägs om att ifrågasätta ditt eget ställningstagande till kontroversiella studier i nästa bloginlägg? Det hade varit betydligt mer intressant än detta politiskt korrekta dravel.

 2. Bochee: jag har alltså läst hela artikeln och ser inget om att de skulle ta någon hänsyn till att våldtäkt är olika saker i olika länder. Däremot har man försökt ta hänsyn till en högre anmälningsbenägenhet i Sverige. De förklaringar jag ger till att Sverige har fler anmälningar är riktiga och det har ”forskarna” inte tagit hänsyn till. (Det är nu inte riktigt så att jag är lekman på detta område, utan jag skulle nog vilja säga att jag är en av de kunnigaste i Sverige när det gäller kriminalstatistik och polisarbete)

  En snabb genomgång av BRå:s statistik visar att jag har rätt. Tar man bort den högre anmälningebenägenheten, som kan nats stå för en stor del av ökningen i Sverige sen år 200 (det år jag tog som start på min koll) tillsammans med den ökning som förändringen av lagstiftningen medfört så blir resultatet en siffra som i stort motsvarar Storbritanniens. Jämför man med för 40 år sen (då vi hade samma typ av anmälningsbenägenhet som i andra länder och samma typ av lagstiftning) så hamnar Sverige lägre än andra länder i Europa.

  Du kanske skulle läsa ordentligare nästa gång?

 3. Notera att jag ifrågasatte om du trodde att forskarna som utfört studien var lekmän. Jag har ingen aning om vem du är men tråkigt att du kände dig träffad.

  Vad som störde mig mest inlägget är ditt ”Nej så här är det inte för studien kan ha de här felkällorna”. Visst studien kan ha de felkällor du nämner men av att döma från artikeln så verkar inte så vara fallet – varför man kan börja undra på din (och många andra bloggares) reaktion/intention. Men förhoppningsvis släpps studien för allmän beskådan snart och då kan det vara läge att uttala sig om vilket värde den har istället för att läsa massmediala tolkningar av den.

 4. Bochee: Studien (om det nu är en vetenskaplig studie överhuvudtaget) har precis de felkällorna. Det framgår när man går igenom statistiken. Det är också möjliget att studien inte har de felkällorna utan att det är journalisterna som inte kan läsa statistiken och studien korrekt.

  (jag lade till en bit i mitt tidigare inlägg om en snabbgenomgång av den statistik som finns. Jag har skrivt ett 100-tal inlägg om svenska kriminalstatistik. Fler av dessa berör problemet med att jämföra internationell statistik.)

  Jag har alltså läst två av de artiklar jag länkar till, DN och SVD. Men inte Sydsvenskan.

  Till slut: Experter har precis lika ofta fel som amatörer. Det beor ofta på att experter inom ett område har svårt att se utanför ramarna, vilket gör att deras forskningar styrs in på vissa banor och inom vissa fållor, ofta med ett resultat som i praktiken redan var bestämt från början (se exempelvis mina genomgångar av Stefan Fölsters fuskande med statistik på helt andra områden). Experter drivs också ofta av politiska agendor, precis som vi politiker och tyckare.

 5. Jo nu förstår jag din ståndpunkt lite bättre. Men jag tycker fortfarande att det är lite väl hårt att avfärda en studie direkt. Jag tycker att det är lite märkligt om studien skulle vara präglad av en agenda då den finansierats av EU, varför jag ändå ger den en viss tillförlitlighet. Inte för att jag skulle bli jätteförvånad om min(det här känns konstigt att skriva) ”tillit” till EU var tramsig.

  Hade nog förväntat mig att mer kritik hade riktas mot de märkliga raderna i artikeln: [”Den höga frekvensen av våldtäkter i Sverige är starkt kopplad till nöjeslivet, eller mer konkret så kallade efterfester.
  Tidig sexdebut, hög alkoholkonsumtion, ”fri sexualitet” och ”rätten till ett sent nej” ger helt enkelt fler våldtäkter, enligt studien.”]

  Om detta nu är spekulation eller slutsatser framgår inte tydligt, vilket är märkligt. Hur som helst så låter det rätt skevt och som du så sant påpekar så är statistik en väldigt lättmanipulerad form av ”sanning”.

 6. Bochee: Har tänkt återkomma till den aspekten, men ska först försöka hitta själva rapporten.

  Jag har tidgare sett på rapporter om narkotikabrott respektive mord och EU använder generellt helt fel siffror när det gäller Sverige. Anmälningar av mord i Sverige är 250 stycken på ett år, antalet mord är under 100. Men EU använder siffran 250 som en siffra på antalet mord i Sverige. De begriper helt enkelt inte statistiken.

  Detta är jag säker på präglar denna rapport också.

 7. Svensson
  Det känns kul att för en gångs skull stå på din sida
  du har helt rätt i att undersökning är pinsamt klantigt genomförd.

  Vad som definieras som våldtäkt kan skilja sig åt enormt mellan länderna, dessutom så har vi i Sverige kommit långt med att minska skammen kring att ha blivit våldtagen och vår polis är bättre på att ta hand om våldtagna kvinnor (kan säkert bli bättre) än i många andra länder. Det räcker med att gå till Danmark så har både lagstiftaren och polisen en annan inställning.

  Detta sammantaget gör att högre procent av de våldtagna kvinnorna faktiskt vågar att göra en anmälan i Sverige, så vi kan faktiskt vara stolta över att vi tar problemet på allvar och inte sopar det under mattan som man gör i många ändra länder

 8. Det här är från Expressen: ”De höga anmälningstalen i Sverige beror inte enbart på att man har hög benägenhet att anmäla och att man även anmäler övergrepp av lindrigare slag.
  Tvärtom, slår forskarna fast, tycks våldtäkter vara ett mer frekvent brott i Sverige än i länderna på kontinenten. ”

  dvs: man har justerat både för den högre anmälningsbenägenheten och att vi har ett vidare våldtäktsbegrepp. Däremot kan man ju givetvis ifrågasätta HUR de har justerat för dessa faktorer.

  jag tror att det bästa hade varit att studera hur ÖVERFALLSvåldtäkter skiljer sig (om något) mellan länder. även om man inte får med alla våldtäkter på det sättet, får man iaf mer jämförbara kluster.

 9. MR Opinion: Att Sverige har fler anmälningar är som jag ser det friskhetstecken av just de skäl du räknar upp.

  Lotta:D et är vad Expressens kriver att forskarna gör. Efter att ha titta på BRÅ:s siffror tvivlar jag på att det är så.

 10. Ja, alla de som inte förstod problemet med att kalla alla sexualbrott för våldtäkt har nu fått en försmak av hur krångligt det blir när man ger olika saker samma namn. Det går inte längre att jämföra statistik med andra länder. Ännu värre är naturligtvis att förövare av relativt lindriga sexualbrott nu döms för våldtäkt, t.ex. en 18-åring som har sex med en 14-åring. Man borde ändra tillbaka lagen och återinföra sexuellt utnyttjande som brottsrubricering för de sexualbrott som inte innehåller något hot eller våld. Graderna i helvetet måste avspeglas i lagstiftningen, och en riktig överfallsvåldtäkt under dödshot är naturligtvis mycket, mycket värre än full person som tafsar på en kompis på en efterfest.

 11. Klart Sverige har flest våldtäkter i världen.Sett ur en Demokratisk synpunkt så måste ju Sverige vara det land som har flest övergrepp mot sin befolkning. 🙂

 12. Att man i denna studie enbart tagit med _anmälda_ våldtäkter är ju pinsamt, då olika länders lagstiftning, rättsväsende och invånarnas benägenhet att anmäla skiljer sig väldigt mycket åt. Genom studier och jämförelser av _anmälda_ sexualbrott lär vi oss i verkligheten väldigt litet, då mörkertalen vid dessa brott är så extremt stora.

  Det man kan göra är att faktiskt studera de internationella offerundersökningar som gjorts, och då jämföra hur stor andel av länders befolkningar (i det här fallet kvinnor) som säger sig ha blivit utsatta för just sådana brott. Inte oväntat försvinner då också Sverige från förstaplatsen och hamnar inte ens i närheten av den, då det inte begås flest våldtäkter här.

  BRÅ, brottsförebyggande rådet, kommenterade detta idag:
  http://www.bra.se/extra/news/?module_instance=12&id=42

  Ta upp det här i en bloggpost Anders! Du har ju väldigt många läsare.

Kommentarer är stängda.