Småstökigt vid ockupationsfestival – övervåld från polisen

Inte så förvånande blev det lite stökigt när Skånepolisen uppenbart valt att frångå SPT-konceptet genom att använd piketpolisen vid insatserna i samband med den så kallade ockupationsfestivalen i Lund. Piketen ska normalt inte användas vid SPT-insatser annat än som reserv. Det är också möjligt att en del aktivister inte hållt sig till de riktlinjer om icke-våld som arrangörerna av ockupationsfestivalen dragit upp. Vad jag kan förstå är det dock en mycket liten och försumbar del av aktivisterna som eventuellt kastat flaskor eller stenar och haft fyrverkeripjäser. Det är olyckligt (om det nu faktiskt skett), men det är också olyckligt att polisen skickar fram piketen i sammanhang när andra metoder hade varit de bästa.

lund_piket_ock.jpg

Piketpoliser i aktion i Lund.

Sen är det säkerligen så att det i borgarmedia verkar vara stökigare än det i verkligheten är och man måste ta alla rapporter i media med en nypa salt. En kastad flaska gör ingen kravall, och några beslagtagna fyrverkeripjäser gör inget upplopp. Förmodligen har det gått mycket lugnare till än vad media ropar ut i sina rubriker och vi får väl säkerligen en direktrapport från nån aktivist så småningom. Att det inte varit så farligt framgår också av att flera av piketpoliserna faktiskt inte ens har sina hjälmar på sig.

Uppdatering!

Har fått en direkttrapport från Lund. Det har i stort sett inte förekommit något våld från aktivisters och demonstranters sida, utan våldet har i huvudsak polisen stått för. En aktivist har förts till sjukhus efter grovt övervåld från polisen i form av en mängd batongslag mot bland annat huvudet. Detta kan förmodligen hänföras till det faktum att polisen använt piketen istället för SPT-utbildad polis.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Dagens Konflikt1, 2, 3, 4, 5,
Borgarmedia: SDS1, 2, 3, KVP, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

7 Svar på “Småstökigt vid ockupationsfestival – övervåld från polisen”

 1. Sakupplysning:

  Media trixar. Det sköts ett par raketer. Upp i luften! Det förekom en rökbomb. Utan någon som helst betydelse och absolut inte i ”offensivt” syfte.

  Demon var oerhört disciplinerad och använde INGET våld. Tvärtom upprepade man som ett mantra ”inget våld, inget våld” och ”kärlek, kärlek”. Folk som läser media förstår säkert varför det inte finns några bilder med våld förutom när polisen bankar folk i skallen upprepade gånger.

  /Från en som var där

 2. Någon gång var det enstaka aktivister som in panik slängde sin tomma vattenflaska i plast mot polisens stormningsförsök. Aktivister trängde sig igenom poliskedjor med hjälp av ickevålds-taktik (likt de vita overallerna). Mycket hög disciplin från demonstranterna medan poliserna (främst Romeo) flippade ur fullständigt vid flera tillfällen.

 3. Romeo är alltså civila ingripandenheter som i huvudsak rekryteras i piketpolisens led. Används även i samband med SPT-kommenderingar. De med kameroro är dock i allmänhet inte Romeo, utan Kilo. Skillnaden är förstås marginell sett ur demonstrantens synpunkt.

  Det är tydligt utifrån de ögonvittnesrapporter som finns att media delvis ljuger om händelsförloppet i Lund.

 4. Jag var där.

  När utbrytningen skedde vid Stadsbiblioteket klämdes en vän till mig mellan två hästar och mot en vägg, en annan tjej blev slagen med batong så att hon tuppade av på marken.
  Själv stod jag tryckt mot en vägg och höll om en vän medan tårgas och batongen haglade runtomkring.
  Sedan sprang vi mot centralen och ner mot stadsparken.

  Men fokus bör inte ligga där.
  Det var en jättefin festival! Det dansades bakom ljudbilarna och vi sjöng sånger och lärde känna en hel del nya vänner. På kvällen hade vi ett långt dansparty utanför polisstationen och folk bjöd på blåbärsoppa, kaffé och bullar.

  Det var supertrevligt!
  Synd att polisen inte ville delta i det roliga.

 5. Sydsvenskan har ett par bilder där poliser står och sprejar pepparspray i ansiktet på stillastående demonstranter. Bilder finns på denna sida: http://sydsvenskan.se/lund/article432215/26-tagna-av-polis.html

  Först en uniformerad polis som står vid en av ljudbilarna, och sedan en civil, jag antar att det är efter försöket att ”ta” ett hus tillhörande lunds universitet.

  Det jag tycker är så konstigt är just detta – demonstranterna utgjorde ingen fara för någons hälsa – varken polisernas eller civila personer, och innan de ens försökt ockupera ett hus, så använder polisen våld.

  Vad som är än mer förvånande är att polisen i skåne låter ungdomarna i det så kallade Julmusthuset på österlen (http://julmusthuset.wordpress.com/) vara kvar, medan de i lund stoppar folk innan de ens har börjat ockupera.

 6. En fråga från någon som är en smula skeptisk till såväl medias som vänsterbloggarnas skildring av händelser, det verkar inte finnas någon icke-subjecktiv rapportering. Att polisen säger att de inte använt våld går ju inte riktigt att lita på, det är klart de säger det. Att aktivisterna säger att de inte varit provokativa går ju inte heller att lita på. Det är klart de säger det. Det tycks som att i båda lägren finns tendens till skönmålning av de egna leden.

  Men det verkar vara folk här bland kommenterarna som var med, själv var jag bara spankulerande lundabo under lördagen utan egentlig politisk koppling. Jag undrar därför om någon av kommenterarna vet hur det tänktes bakom banderollerna ”Nu tar vi hela jävla stan” och ”Alla hus är allas hus”. Som lundabo blir i alla fall jag rätt provocerad och lite rädd av den typen av banderoller, det luktar ju kravall och upplopp. Om man tänker sig en fredlig gatufest, varför är man så provokativ i sitt budskap?

 7. Men varför försökte demonstranterna tränga sig igenom poliskedjor med vad de kallade för ”icke-våld” (vilket naturligtvis inte har med icke-våldsprinciperna att göra)?

Kommentarer är stängda.