Piratpartiet, porren och politiken

Det har utbrutit ett litet ståhej kring Henrik Alexandersson och han förflutna som porrfilmsfotograf för ”porrkungen” Carl Serung. Detta med anledning av att han ska få jobb som assistent åt Christian Engström. Ett arbete som för mig inte är förvånande då Alexandersson under olika debatter kring integritet och övervakning visat goda kunskaper om EU och des byråkrati. Nu är det ju kanske inte den skandal som media försöker göra det hela till. Enligt Alexandersson själv så ligger det till så här:

På 90-talet började jag som reporter på en herrtidning. Eftersom jag kan hantera så väl professionell foto- som videoutrustning övertalade man mig att vara med vid företagets filminspelningar. Jag har inget emot porr. Däremot är jag stenhårt emot när någon tvingar eller lurar någon annan att göra saker som den personen inte vill. Jag insåg snabbt att det som skedde minst föll under rubriken ”lurar”. Så jag exponerade verksamheten genom att träda fram som ”kameramannen Per” – med utsmugglade bildbevis – i TV4, Aftonbladet, Expressen. Vilket bidrog till att sätta stopp för verksamheten. Enligt Expressen levde jag efter detta under hot, även om det aldrig kom till skarpt läge.

Som jag ser det finns det ingen anledning att ifrågasätta Alexanderssons version av det hela och det betyder ju att Alexandersson under sin tid i porrbranschen tog avstånd från Serungs verksamhet och dessutom exponerade och avslöjade den i media så att den kunde stoppas. Jag kan inte riktigt se det skandalösa i detta. Henrik Alexandersson skriver vidare att han inte har något mot porr, dvs så länge allt sker utan lurendrejeri och frivillligt. En åsikt som naturligtvis måste betraktas som helt acceptabel.

Att i det läget hävda att det är ”pinsamt”, som Lars Ohly gör, att Piratpartiet anställer Henrik Alexandersson tycker jag är att hitta en moralisk indignation över något som verkligen inte förtjänar det. Frågan är om Lars Ohly tycker det är lika pinsamt med en riksdagsman som tidigare arbetat på porrklubb eller en kommunalpolitiskt aktiv medlem som varit porrskådespelare. men de kanske kan betraktas som ”offer” och då kanske det inte är problem. Men kanske kan Alexandersson i samma ljus betrakats som offer också. Han behövde kanske pengar med tanke på hans misslyckade affärer i reklambranschen.

Nu blev ju iofs den kommunalpolitiskt aktive Eurenius utesluten ur Vänsterpartiet på ett styrelsemöte i Bohusdistriktet (och sedan på kongressen därefter) där den ende som ansåg att det inte stod i överensstämmelse med partiets stadgar att utesluta honom var en till mig närstående person. Och frågan är verkligen varför Göran Eurenius skulle uteslutas medan Josefin Brink får stanna kvar i partiet. Är det skillnad på om man är kvinna eller man och försörjer sig i porrbranschen? Utnyttjas en kvinna när hon spelar in porrfilmer, men inte en man? Till saken hör att kvinnor i porrbranschen i allmänhet tjänar mer än männen i samma verksamhet gör (enligt Mattias Anderssons bok, Porr en bästsäljande historia). Och hade Josefin Brink blivit utesluten om hon spelat in porrfilmer och Eurenius kanske fått stanna om han bara uppträtt på porrklubb? Jag misstänker att så inte varit fallet. Eurenius blev dock ett år efter uteslutningen återigen medlem i vänsterpartiet.

Christian Engström säger i Expressen att det är en bransch som alla andra. Det håller jag inte med om.D et inet en brasnch som all andra. Åtskilliga människor har utnyttjats och lurats in i porrbranschen, om inte annat så har ju just Henrik Alexandersson visat detta. Nu är inte heller just det något unikt för porrbranschen. Många verksamheter lurar, utnyttjar och förnedrar människor. Det gäller exempelvis de romer som är orsaken till det utökade förbudet mot gatumusik i Göteborg. Men porrbranschen kan kanske sägas vara ett snäpp värre än många andra branscher av lite olika anledningar. Det är inte en bransch bland alla andra och det finns onekligen kopplingar till människohandel och prostitution.

Menar Ohly verkligen att han inte skulle vilja anställa en före detta porrfilmsfotograf som avslöjade delar av porrbranschen, men gärna en strippa som varit aktiv i branschen. Dessutom verkar det okej med en medlem i partiet som varit porrfilmstjärna, men inte en före detta porrfilmsfotograf. Hur drar man gränsen och vad är fel och rätt. Så länge ingen bryter mot nån lag så är det väl inte heller så att det är formellt fel och då ska det väl inte heller belasta någons möjligheter till jobb. Och hur länge ska evntuella lagbrott belasta en person. Tills straffet är avtjänat är väl det normala och knappast i all evighet som Ohly, Sahlin och Expressen tycks anse i fallet Alexandersson som inte ens har brutit mot någon lag.

Om politik, porr och prostitution kan ni också läsa här:

 1. Bordellhärvan, polisen och Leif GW Persson
 2. DN och bordellhärvan
 3. Fortsatta förnekanden och polisens korruption
 4. Mörkläggningen av Geijer-affären
 5. Kan många fler berätta sanningen?
 6. Överklassen skyddar sig själva

Intressant?
Bloggat: Signerat Kjellberg, Christermagister,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

9 Svar på “Piratpartiet, porren och politiken”

 1. Angående hurvida porrbranschen är som andra branscher; bland kommentarerna hos HAX hittade jag en som berättade att Arbetsförmedlingen fram till 2004 krävde att arbetslösa fotografer skulle ta jobb i porrbranschen annars skulle de mista sin A-kassa. Så fram till dess var det ett normalt jobb eller?

 2. Tack för ledtråden om Josefin Brink. Visste inte detta tidigare och på Wikipedia har någon tagit bort informationen om det.

  Jag la till det igen då det är relevant pga behandlingen av Göran Eurenius.

 3. #Månkaninen, det var jag som nämnde det. Jag var nämligen arbetslös under den perioden. Tyvärr var jobbet 65 mil bort, närmare bestämt i Stockholm, så jag valde ett annat yrke. Hade varit en intressant arbetsintervju.

 4. Månkaninen: Man ska inte tro på allt man läser, speciellt inte bland kommentarerna på HAX blogg.

  Sanningen om porrfotografen är att det av misstag lades ut en annons på Platsbanken där ett företag sökte en porrfotograf. Den togs senare bort.

  Du hade kunnat hitta informationen själv med hjälp av Google. Men sanningen kanske inte är så viktig för dig?

  http://hd.se/skane/2004/12/21/soeker-porrfotograf-via/

 5. Ohly borde väl veta att man inte bara kan välja vilka jobb man vill här i världen. Han borde haft full sympati för hur Alexandersson hamnat i den situationen och han borde berömt Alexandersson för ett rådigt ingripande emot sin arbetsgivare. Istället försöker han ta billiga poäng. Men nu lär det ha varit expressens reporter som presenterade ärendet för honom. Så sannolikt gav väl reportern den information som skulle ge bäst respons.

 6. #Erik F, om du istället klickat på den länk som följde med kommentaren hos HAX skulle du direkt kommit till mitt blogginlägg där HD:s artikel stod. Jag var även en av de som läste hela ansökan i och med att jag sökte jobb vid just det tillfället.

Kommentarer är stängda.