Överdrifter om gatumusiken

Malin Lernfelt överdriver helt klart problemen med gatumusiken i den ledarkrönika hon idag skrivit i Göteborgs-Posten:

De som arbetar i city har i vissa fall på arbetstid under flera år tvingats lyssna på ostämda instrument som spelar samma låtar om och om igen. Därför är det ett klokt beslut som fattats av politikerna. Att slippa gatumusik under några timmar mitt på dagen handlar om att ge människor en dräglig arbetsmiljö.

Det är helt enkelt inte snat att folk i ”flera år” fått lysnna på ostämda instrument. På vintern förekomer i stort sett ingen gatumusik, varken i Nordstan eller på Avenyn. Och redan tidigare har gatumusik i princip varit förbjuden på Kungsgatan och Nordstan. Så viss reglering fanns där redan innan och polisen har även tidigare kört bort musiker från Nordstan och Kungsgatan. Det nya förbudet handlar alltså i stort sett enbart om Avenyn och vissa tider.

Och jag är helt säker på att orsaken till förbudet bara delvis handlar om att skydda personalen från enformig musik, utan det handlar säkerligen också om att två av regionens och stadens ledande politiker, det moderata paret Magnusson, bor mittemot systemet på den aktuella gatan samt att Bo Ribbenholt, ordförande för affärsmännens förening på Avenyn bor ovanför Systembolaget. Och utanför systemet på Avenyn är den plats där det ofta brukar stå de mest enformiga och oskickliga gatumusikanterna.

Sen kan man dock hålla med Malin Lernfelt om att också protesterna överdriver konsekvenserna av den nya ordningsstadgan, så farligt är det kanske inte:

Det handlar ju faktiskt inte om att dödförklara gatumusiken i hela Göteborg för all framtid. Det förbud som kommunen beslutat om gäller bara på särskilda platser i innerstan mellan 11-15. Och det är inget totalförbud. Man kan söka tillstånd hos polisen och får man det går det utmärkt att spela.

Det är alltså överdrifter åt alla håll i debatten om gatumusiken i Göteborg. Men det där med polistillstånd har nog Malin Lernfelt lite fel om. Tillstånd kostar pengar och med den lilla förtjänst det ändå är när man spelar på gatan så är det knappast ett alternativ för de flesta.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • NetRunner

  Konstigt att det ska behöva vara så svårt att få några timmars lugn och ro utanför sin butik från detta spelande om man nu snällt ber om detta utan att behöva råka ut för protestspelningar precis som om det var tjurande dagisbarn som inte accepterade att folk inte orkar höra detta plinkande dagarna i ända.Varför inte visa respekt mellan varandra utan att en ständigt ska behöva ge sig hela tiden.Har själv vandrat förbi dessa spelande musiker och ibland skyndat på för att slippa höra så då kan man ju förstå hur personalen i en butik som inte kan fly undan känner sig.Det är skillnad på att höra låten en gång än att höra samma låt om och om igen dag ut och dag in.

 • Anders_S

  Att visa respekt för varandra borde då innebära att vi undanröjer de sociala problem som gör att många romer som uppehåller sig i Sverige tvingas tigga eller spela musik på gatorna (på grund brist på hjälp från socialen eller på grund av de är i händrena på mindre noggräkande kriminella). Det förekommer även att ryssar spelar. Det är naturligtvis inte lätt att göra nån uppgörelse med dessa. Dels kan de vara i händerna på kriminella, dels förstår de inte svenska.

  När det gäller andra gatumusiker så finns inte just det lilla problem du tar upp. Dessutom tvivlar jag faktiskt på att de som arbetar på systemet eller banken på Avenyn faktiskt hör nån musik in i lokalen.

 • alltså alla missar ju det stora. att all musik som spelas med nån som helst förstärkning förbjuds. det blir i princip förbjudet att lyssna på bandare på stan.
  all musik som inte kan spelas akustiskt (t.ex. hiphop/elektronisk musik/all musik som kräver elgitarrer) blir förbjuden.

  ”Ljudförstärkare och högtalare får inte användas under någon tid på dygnet utan särskilt tillstånd från polismyndigheten.
  Polismyndigheten bör vara restriktiv med tillståndsgivning för musik med ljudförstärkare och högtalare.”

  så förutom 11-15 i 70% av innerstan så är all musik med nånsomhelst elektronisk förstärkning totalförbjuden dygnet runt, överallt.

 • Pingback: Piratpartiet, porren och politiken | Svensson()