Det här med gatumusiken – ett förbud kan inte lösa sociala problem

Enformiga gatumusikanter i Göteborg kan onekligen upplevas som ett problem av de som hör detta flera gånger om dagen. För att kunna analysera problemet med gatumusiken måste man dock inse att det finns två typer av gatumusiker på gatorna i Göteborg. Den ena gruppen är de vi kan kalla traditionella gatumusiker och den andra gruppen är framförallt romer av rumänsk härkomst. Det är till den senare gruppen de enformiga musikanterna hör. Dessa musikanter är i själva verket en slags förtäckta tiggare och inget annat.

En del av dessa tillhör de grupper som inte får socialhjälp från Göteborgs stad och inte heller får något annat jobb i Sverige. Dessa fattiga romer utnyttjas av skrupellösa människor som flyttar dem hit mot betalning, eller rättare sagt genom att en skuld uppstår på grund av resan hit. Denna skuld måste betalas i efterhand genom att jobba eller på annat sätt skaffa pengar. Ofta ska den betalas med ränta, ofta ockerränta dessutom. Detta är i allmänhet omöjligt och de gangstertyper som utnyttjar dem blir rika på kuppen (se exempelvis filmen Zigenarnas tid för att förstå vad det handlar om).

Förbudet mot gatumusik drabbar bägge grupper, den första hel oförskyllt och helt i onödan. Den andra gruppen, romerna, helt i onödan. För det är så att ett förbud mot gatumusik inte löser det sociala problem det handlar om. Utan snarare kommer problemet att förvärras då romerna hamnar ännu djupare ner i sitt beroende av de kriminella gangstertyper som utnyttjar dem för tiggeri och prostitution i olika delar av västvärlden.

Intressant?
Borgarmedia: GP1, 2, 3, GT, AB, DB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Björn Nilsson skriver Uppdateringar om Honduras, jesper skriver Dagens politikerförakt: Socialdemokraterna, andread0ria skriver Björklund pissar på Sveriges ungdomar, Kristoffer Ejnermark skriver August Strindberg – Röda Rummet, Jinge skriver Vänsterpartiet och EU och sponsring

Advertisements
 • Månkaninen

  Kan väl hålla med om att dragspelsromerna känns som förtäckta tiggare men är det verkligen dem man är ute efter?
  För egen del hade jag hellre lyssnat på 100 romer än den religiöse knäppisen som brukar stå vid Systemet på Avenyn, som absolut inte kan sjunga och dessutom har en förstärkare/bandspelare som hjälpmedel för att alla ska höra hur illa det låter.

 • Bertil Ekström

  Ett förslag som jag hoppas INTE kommer att efterlevas. Borde inte affärerna istället stänga av sin SKRÄPMUSIK. De musiker som både kan spela och sjunga borde istället uppmuntras. Det finns dock dom som varken kan spela eller sjunga och dom kan packa ihop och åka hem.
  BJE

 • Patrik

  Men hallå vad är det för fel att de rumänska romerna kan ha jobb som vi andra?
  Genom att stötta deras taktik tiggande så blir det bara fler i deras grupp som tror att det är framtidens melodi att tjäna pengar på. Se till att de säljer något annat än medlidande. Något som andra vill köpa.

 • Anders_S

  Patrik: Det är väl ingen som sagt att det är nåt fel med det. Men en analfabet från Rumänien får knappast arbete i Sverige. Speciellt inte om han styrs av mafiosos som inte vill det.

 • Gerd P

  Man kan skriva under en lista:
  ”Gatumusik är inget brott” på FaceBook
  http://www.facebook.com/group.php?gid=220856200079

  ”Debattartikel i GP idag med hela uppropet undertecknat av många Göteborgsartister:

  http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=114&a=503293

  Skriv under uppropet här: http://www.namninsamling.com/gatumusikgbg

  Ha koll på http://gatumusik.wordpress.com för senaste nytt och mer info.

  Från onsdag den 1 juli ska gatumusik förbjudas i Göteborg. Förbudet gäller alla former av gatumusik i Göteborgs centrala delar mellan 11-15. Detta är innanför vallgraven, i nordstan samt på avenyn med tvärgator. Musik som kräver förstärkare eller högtalare kommer vara helt förbjuden, dygnet runt i hela stan.

  Underlaget till beslutet hos Göteborgs stad:

  http://www5.goteborg.se/prod/Intraservice/Namndhandlingar/SamrumPortal.nsf/B734958D22E0AB82C1257592004F8360/$File/TU_Kommunstyrelsen_20090415_4.2.pdf?OpenElement

  Egentligen finns inget uttrymme för kommuner att förbjuda gatumusik i eftersom det går under grundlagsskyddad mötesfrihet. För att ändå kunna göra det har Göteborgs Stad kallat det ‚Äúmiljöfarlig verksamhet‚Äù och lagen mot gatumusik för ‚Äúhälsoskydd‚Äù.

  Vi vill stoppa detta vansinne. Använd din kreativitet, gärna tillsammans med andra, och fundera på hur vi kan möta detta angrepp på våran kära stad.

  En sak är säker i alla fall: Vi ska ut och spela på gatorna. Ta ditt favoritinstrument, ditt band/kör/orkester eller koppla en mick till en bandare och sjung/rappa dina bästa rader så ses vi på gatorna i sommar!

  Om du, ditt band, en kompis eller någon annan spelar på stan ‚Äì filma det gärna och lägg upp på nätet. Lägg upp video, bilder, länkar eller berättelser om gatumusik i Göteborg i den här gruppen eller skicka till gatumusik@gmail.com så sammanställer vi och lägger upp på fler ställen.

  Vi hoppas på vara ett stort gäng som spelar på stan från kl 11 på onsdag den 1 juli. Ta med dina kompisar, kamrater och familj och åk till stan då och spela själv eller njut av andras gatumusik!

  Mer info kommer upp snart.

  Det finns ett upprop mot detta man skriva under, maila gatumusik@gmail.com om ni är intresserade av det! På måndag går vi ut med alla band/artister/grupper som ställt sig bakom uppropet.

  Mer bakgrundsinfo:

  Artikel i ”Vårt Göteborg”:
  http://www.vartgoteborg.se/prod/sk/vargotnu.nsf/1/miljo_o_kretslopp,skarpta_regler_begransar_storande_gatumusik

  Kommunalråd intervjuat av Sveriges Radio:
  http://www.sr.se/cgi-bin/goteborg/nyheter/artikel.asp?Artikel=2770808

 • Pingback: Göteborg lämnar demokratin och förbjuder yttrandefrihet i toner | Kulturbloggen()

 • Pingback: Gatumusiksförbud begränsar yttrandefrihet « Calandrellas blogg()

 • Kanske man kunde förbjuda högljudd gatumusik?

 • Seven8nine

  Dumheter att förbjuda gatumusikanter… När jag hör dem känns det bara som att stan får liv. De ger en skön rytm åt gatan. Visst, det finns de som inte kan spela vidare bra. Men de flesta tycker jag förgyller stadslivet…

 • Pingback: Överdrifter om gatumusiken | Svensson()

 • Pingback: Piratpartiet, porren och politiken | Svensson()

 • Det är skandalöst vilket fall. Gatumusik hör till, finns inte det i en stad så blir det en död stad. Eller nåja, en grå stad.