Vanlig influensa farligare

Om jag har förstått det hela rätt så är vanlig influensa både smittsammare och dödligare än den influensa som just nu går runt i världen, den så kallade svininfluensan. Enligt en del läkare är det uppenbarligen också problematiskt att man fokuserar så mycket på svininfluensan och på att vaccinera mot denna när vanlig influensa är så mycket värre.

Anledningen till att man fokuserar mer på svinfluensan i media och bland världens beslutsfattare är antagligen rent klass- och könsmässigt. Svininfluensan har nämligen vista sig vara farlig för unga och medelålders män som inte har dålig hälsa av andra orsaker. Den dödar alltså inte i stort sett barn, gamla och människor i dålig kondition. Och det vi vet vi ju all att en influensa som dödar män i sina bästa dagar måste vara värre än en influensna som dödar fler, men grupper utan lika mycket makt och med sämre utgångsläge.

Samtidigt är det också så att det hela är en klassfråga, både i ett internationellt perspektiv och ett nationellt. Majoriteten av jordens befolkning kommer inte att få tillgång till några vaccinationer och i Sverige kommer fattiga att vaccinera sig i mindre utsträckning än över- och medelklassen. I alla fall om vaccinationerna ska kosta pengar.

Intressant?
Bloggat: Trotten,
Borgarmedia: SVD1, 2, Politiken, DB1, 2, HD, GP,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Blogged with the Flock Browser

Tags: , , , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!

7 Svar på “Vanlig influensa farligare”

 1. Men att du skall missa allt så mycket är att man tar sig för pannan, den drabbar av någon anledning ungdomar upp till 18 – 19 år men även yngre vuxna, en pandemin är när en smitta drabbar en stor dela av befolkningen, om det sker i Sverige så riskerar viktiga delar av samhället såsom sjukvård, åldringsvård transporter, rättsväsen etc att slås ut, det är därför man talar om en massvaxinering
  varför ska ni vänsterfolk alltid hitta någon konstig anledning som oftast bygger på att ett försök att trycka ner massorna

 2. Anders: Du är dåligt påläst. Det är främst unga människor som blir smittade ja, men de som dör är nästan uteslutande personer med underliggande sjukdomar. Både här i Australien där jag bor men det går att läsa om i andra länder såsom Storbritannien.

  En av riskgrupperna är t ex gravida kvinnor och just nu får sex blivande mammor intensivvård här i Sydney där de kämpar både för kvinnornas och de ofödda barnens liv. Läkare uppmanar nu gravida kvinnor att hålla sig hemma så långt det är möjligt och inte utsätta sig för onödiga risker.

  Och problemet ligger just i det som händer om många blir svårt sjuka och kräver intensivvård. I många fall räcker inte respirator utan man måste sätta in hjärt-lungmaskin, en åtgärd som dessutom kanske tar 7-10 dagar i anspråk. Hur många sådana platser finns t ex i Stor-Göteborg?

  Än så länge är spridningen inte utbredd (462 fall per miljonen inv. i Australien) och dödligheten är låg (3-4 promille). Men immunitet i populationen saknas och viruset kan ändra skepnad. Jag tycker det är vettigt att anta försiktighetsprincipen.

  (Apropos klassaspekten så är det ffa den relativt fattiga västra och sydvästra delen av Sydney som drabbats. Även ur-befolkningen är drabbad och det finns stor oro för att aboriginerna kommer att drabbas extra hårt eftersom de historiskt sett har haft ett dåligt immunförsvar mot just influensavirus)

 3. ERiK F: Vi är överens om vilka som dör. fattiga, gamla, sjuka osv. Som vanligt. Jag har skrivit om det i tidgare inlägg om svininfluensan. Man kan inte skriva om alla aspekter jämt.

 4. Jag vägrar vaccinera mig med ett vaccin som dels inte är vetenskapligt prövat och som dels är känt att det kan ge allvarliga biverkningar.

  Borde inte jag kunna skicka mina doser till någon som inte kommer ha tillgång till svensk sjukvårdstandard om dom blir sjuka… Kan tänka mig att skicka det både till Palestina och andra länder där det inte kommer finnas tillgängligt.

Kommentarer är stängda.