Arctic Sea, ryska vapen, Mossad, hemliga agenter och gangsters

Hela historien med Arctic Sea blir allt mer förvirrad. Helt klart verkar att fartyget måste ha haft annat än timmer ombord. Förmodligen vapen av nån sort. vart dessa vapen skulle är ganska oklart, men målet kan ha varit nåt arabiskt land, Libanon, Algeriet. Det kan ha varit islamistiska organisationer i dessa länder som skulle ha vapnen. Det kan vara andra. Ingen vet egentligen.

Det kan dessutom ha varit den organiserade brottslighten i Ryssland, den ryska maffian, som hade vapen ombord och som ville sälja dem till nån skum mottagare. Eller så var det ryska staten själv. Eller så var det brottslingar som inkluderade besättningen och kaparna var ryska militärer. Eller Mossad? Eller nån annan grupp inom den organiserade brottsligheten i Rysssland. Hyrda av Mossad? Snacka om många spekulationer och förvirring. Ganska typiskt för en affär där kanske flera underättelsetjänster är inblandade. Med läckor som planterar sanna eller falska uppgifter om vartannat. Varvid ingen blir klar över vad som egentligen hänt och händer.

Ryssland har förbjudit besättningen att prata och detsamma tycks gälla de till kapare utsedda. För det är nog inget tvivel om saken. De som anges vara kapare är knappast de som kapat fartyget. Om fartyget överhuvudtaget varit kapat alltså. I vilket fall som helst är hela historien som tagen ur en agentroman. Sanningen kanske vi får veta nån gång, men det dröjer nog. Och inte ens då kommer vi att veta om det är sanningen vi får höra. Ryssland och deras uppgifter är inte att lita på. Och från Mossad lär vi inte få höra nåt.

Intressant?
Bloggat: Jinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
  • Pingback: Ljuger regeringen om Arctic Sea? | Jinges Web och Fotoblogg()

  • TB

    Att detta inte tycks vara något vanligt ”sjöröveri” är nog ganska klart. Sedan bör man nog vara ganska försiktig när det gäller ”konspirationsteorier” om olika underrättelsetjänsters inblandning.

    Satelliter med kameror, vars upplösning tillåter igenkänning av betydligt mindre ”föremål” än en båt av Artic Seas storlek, gör det i praktiken omöjligt att på havet ”gömma” en båt av Arctic Seas storlek. Utöver detta finns en rad avancerade övervakningstekniker, bl.a. olika typer av radartekonologi, som gör att de som vill ha koll kan ha koll. Utifrån detta verkar det hela ganska ”amatörmässigt” och att underrättelsetjänster då skulle vara inblandade förefaller något märkligt…men säker kan man väl inte vara.

  • Sedan är det ju tillikt intressant att Israel genomfört en kapning på svenskt territorialvatten, detta relativt samtidigt som man agerar hetskt mot svensk politik gällande aftonbladsblesyren.

  • Pingback: Fortsatt mystik kring fartyget Arctic Sea | Svensson()