Fantastiska överdrifter på SVD:s ledarsida om Sverige-DDR

SVD:s ledarsida tycks ha fått tag på en ny kommunisthatarpajas som uppenbarligen tror att en liten del av Sveriges tysklärare lät sig köpas av DDR. Han menar att 10% av Sveriges tyskalärare skulle ha varit hjärntvättade DDR-förespråkare på 1970-talet och hämtar stöd i en bok av Birgitta Almgren, Inte bara Stasi: Relationer Sverige-DDR 1949-1990:

DDR:s tankekolonisering av Sverige illustrerar inte bara farorna med den mentala neutralitet som delvis fortfarande präglar vårt förhållande till diktaturer i omvärlden. Historien om Sverige-DDR visar dessutom på riskerna med en politisk-intellektuell miljö där man inte benhårt markerar mot extrema tankesätt och ideologier.

Ärligt sagt, tror verkligen karln, för det handlar om en karl, Johan Wennström, att någon som varit i DDR skulle vara benägen att göra reklam för DDR. Det tror inte jag, som ju faktiskt varit i DDR ett tiotal gånger i mitt liv, på olika liftarturrer och husbilsturer ner och upp genom Europa under främst 1980-talet. Landet hade absolut inget att erbjdua och inget i landet kunde imponera på någon. De enda som möjligtvis kunde göra reklam för DDR i Sverige under 1970-talet var medlemmar i stalinistsekter som APK (numera SKP) och samma personer dessförinnan när de fortfarande var medlemmar i VPK (dagens Vänsterparti).

DDR:s politiker och agenter trodde säkert att man kunde vinna folk, men jag är säker på alla lärare som kom till DDR snarare blev vaccinerade mot ”realkommunismen” än anhängare till den ideologi och det samhällssystem som skapat det torftiga DDR. Men bättre tyska lärde man sig säkert.

Om pajasen Johan Wennström tror att de taffliga indoktrineringsförsöken från det ganska torftiga och tråkiga landet DDR påverkade svenska lärare till att bli stalinister så får vi nog skylal det på mannens ungdom. Han kan knappast ha upplevt DDR och har väld därför en ganska dimmig bild av hur torftigt, instängt och gammaldags landet upplevdes av den som besökte det. Eller så är han bara en pajas och inget annat. Frågan om förbindelserna mellan DDR och Sverige är lika ointressant och död som en död blå norsk papegoja. Stendöd helt enkelt.

Och att folk svalde DDR:s propaganda med hull och hår är bara dumheter, ren lögn och trams:

Genom spridandet av den egna kulturen spreds DDR:s budskap om marxism-leninismens överhöghet, Östtysklands ”fredspolitik” och Västtysklands ”nynazistiska utveckling”. Strategin svaldes med hull och hår, inte minst tack vare att tunga socialdemokrater som riksdagsmannen Stellan Arvidson, ordförande i Förbundet Sverige-DDR, agerade som idéförmedlare.

Mest chockerande är kampanjen för att infiltrera Sveriges skolor och universitet. Statistiskt sett fanns det efter 1972 minst en tysklärare på varje skola som, med Skolöverstyrelsens goda minne, hade genomgått ”fortbildning” och ideologisk träning i DDR. På Stockholms universitet togs också DDR:s egna missionärer emot med öppna armar.

Wennström är nog en pajas ändå.

Lite mer om förvirrad propaganda från staten och högern:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements

7 Svar på “Fantastiska överdrifter på SVD:s ledarsida om Sverige-DDR”

 1. Att DDR inte skulle haft något bakomliggande syfte med att ganska kraftigt ”sponsra” ett stort antal svenska tysklärares vidareutbildning är inte rimligt att tro.

  Sedan är det en helt annan sak att dessa ”snarare blev vaccinerade mot ‚Äúrealkommunismen‚Äù än anhängare”. Detta antagande finns ingen anledning att betvivla.

  I detta fanns nog också ett ganska stort mått av naivitet i de östtyska propagandamyndigheternas insikt om sin egen förmåga att sprida en ljusbild av det för besökaren ganska grådaskiga och tråkiga samhälle som jag med egna ögon beskådat bakom järnridån.

 2. Ja helt orimligt är det väl inte och tro att Östtyskland (på uppdrag av Sovjetunionen) hade till uppgift att charma Sverige. /*Tagit bort off-topic oh faktauppgifter utan källa*/ #AS

 3. Varför nöja sig med att infiltrera Sveriges skolor och universitet, när man kan infiltrera regering och riksdag?

  Var det någon som trodde att DDR-staten avskaffades när Berlin-muren föll??

  Vi, i de s.k väststaterna gör vårt bästa att frivilligt återinföra DDR-staten, så fort det bara går.

  Istället för att öststaterna anammade vår samhällstyp, så håller vi på och anammar deras.

  Huruvida denna iakttagelse är korrekt, eller inkorrekt, får framtiden utvisa. Klart värt en funderare.

 4. Det fanns ju en som var imponerad iallafall:
  ”Såväl Sovjetunionen som länderna i Östeuropa har genomfört en snabb industrialisering och har en hög bruttonationalprodukt. Det finns åtskilligt att invända mot systemet i dessa länder, men de bevisar ovedersägligen att kapitalismen inte har monopol på att skapa materiellt välstånd.”

  Känns citatet igen?

  Det är Ingvar Carlssons ord från boken ‚ÄúVad är socialdemokrati?‚Äù från 1983.

 5. Mikael S: Och vad har det med saken att göra? Är Ingvar Carlsson lärare? Var han på bjudkurs i DDR?

  Dessutom är ju det med industrialisering och BNP korrekt. Att det inte fanns konsumtionsvaror, det som vanligt folk lägger märke till, visste nog Carlsson också. Och jag kan nog försäkra dig om att Carlsson inte var det minsta imponerad av DDR som helhet. Sossarnas huvudfiender var kommunisterna.

  Men eftersom det är off-topic så tillåter jag ingen mer diskussion om just Ingvar Carlsson och/eller Sovjets industrialisering här och nu. (Mikael, du får vara nöjd med att den första kommentaren publicerades)

Kommentarer är stängda.