Fortsatt mystik kring fartyget Arctic Sea

Enligt uppgifter i finsk och svensk media är fartyget Arctic Sea numera kamouflerat eller omdöpt till Jon Jin 2 från Nordkorea. Fartyget som nu uppges befinna sig utanför Gibraltar kan eller kan inte ha kapats i Östersjön i juli av okända kapare som kan vara Mossad-agenter, ryska gangsters, rysk militär eller nåt annat.

Vidare är det fortfarande lite oklart vem som egentligen kontrollerar fartyget, ägare, ryska sten eller nån annan. Dessutom har fartyget, enligt finsk polis, inte haft någon annan last än timmer och då undrar man ju över all uppståndelse och alla märkliga uppgifter från fartyget. För allt kring hela affären tyder ju på att det handlar om något annat än timmer.

I sammanhanget är det ju intressant att veta att när danska vapenindustri (företaget Wejra) under kriget Irak-Iran smugglade israeliska vapen till Iran så övertog Iran normalt kontrollen av smugglingsfartygen just utanför Västafrika i höjd med Kanarieöarna eller Kap Verde. Precis där Arctic Sea ”hittades” av ryska flottan.

Den märkliga behandlingen av besättningen och de misstänkta estländarna och letterna är ju också ett tecken på att allt inte är som det ska med uppgifterna kring fartyget.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Man undrar ju vilka som sitter häktade. Jag trodde i min enfald att ryska marinen hade kontroll över fartyget eftersom det sitter estländare häktade för kapningen och besättningen skickades hem till ryssland. Om dessa uppgifter skulle stämma, varför har ryssland inte kontroll över fartyget och lotsat det till en rysk eller finländsk hamn?