Dödligheten i svininfluensan är fortfarande låg

Samtidigt som det rapporteras om det första fallet i Sverige där en person kan ha dött i samband men vaccination mot svinfluensna kan vi också konstatera att det är väldigt få människor som dör och väldigt få människor som blir svårt sjuka i svininfluensan.

I Sverige ligger dödligheten på en låg nivå, speciellt i jämförelsw med Norge där fler har dött än i Sverige totalt sett, trots mindre befolkning. I Sverige har det dött 15 och i Norge 25 om jag förstått rätt.

Även i Norge är dock dödligheten mycket låg i svininfluensan jämfört med en vanlig influensa. Trots det förekommer det en mängd överdrivna reaktioner på alla möjliga ställen.

Personen i Sverige som antas ha dött i samband med vaccinationen mot svinfluensa fick ett nytt hjärta för några år sen och man misstänker att det kan handla om misskötsel av medicinering som egentligen orsakat hans död.

Det finns i alla fall absolut ingen anledning för människor att vara rädda för vaccinationen och eller låta bli att vaccinera sig. Speciellt inte om man tillhör en riskgrupp. Då ska man vaccinera sig tycker jag nog. I andra fall är inte lika viktigt.

Intressant?
Borgarmedia: SVD, VG, EX1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

4 Replies to “Dödligheten i svininfluensan är fortfarande låg”

 1. Jo det ligger en del i det att dödligheten är låg. Jämför man med den vanliga säsongsinfluensan så är den lägre. Men då skall man tänka på att till säsongsinfluensan så vaccineras omkring 500.000 människor endast. För ungefär en vecka sedan var vi uppe i runt 2 miljoner mot svininfluensan, nu kanske 3 miljoner. Där kan en del av skillnaden ligga.
  Sedan är det intressant att ta fram siffror på antalet personer i respirator och ECMO-behandlingar under en vanlig influensa och ställa det mot hur det ser ut nu.
  Den lär vara högre nu men behöver gå igenom siffrorna lite mer först.

 2. Just ECMO-behandlingar i samband med influensa ska aldrig tidigare ha förekommit i Sverige. Merparten av de som dör vid vanliga säsongsinfluensor dör av bakteriella infektioner. ECMO har däremot visat sig vara enda utvägen vid den mycket speciella virala lunginflamation där lungorna fylls av blodplasma och helt slås ut, som man sett i ett fåtal fall under den nu pågående epidemin.

  Vad värre är så kan just det mycket svåra sjukdomsförloppet hänga ihop med en mutation hos viruset som binder det hårdare till lungorna. En mutation som spontant verkar ha dykt upp hos ett rätt många smittade bla i Sverige och Norge. Mutationen D225G är dessvärre exakt samma mutation som man funnit i en del bevarade vävnadsprover från Spanska Sjukan 1918. Än så verkar inte mutationen ha börjat spridas, men risken kan nog vara rätt stor och i så fall så kan det gå riktigt, riktigt illa. Så här långt så har epidemin varit mycket mild även om unga har drabbats hårdare än normalt, men man ska inte ropa hej förrän vintern är över. I vilket fall som helst så borde vaccinet också funka mot en ny stam av viruset. Dock så skulle en farligare våg av viruset kunna orsaka en ren katastrof i de länder där man valt att inte vaccinera eller helt enkelt inte haft råd.

  Lite om mutationen:

  http://www.examiner.com/x-27581-H1N1-Headlines-Examiner~y2009m11d25-H1N1-D225G-mutation-a-reason-of-concern-Part-2

  http://www.reuters.com/article/rbssPharmaceuticals%20-%20Diversified/idUSLK71202920091120

Kommentarer är stängda.