Mördade pokerprofilen Andreas Oscarsson vittne i utpressningshärva

Andreas Oscarsson

Andreas Oscarsson

Den så kallade pokerprofilen, Andreas Oscarsson, som mördades i sin säng i föräldrahemmet i Trollhättan den 3 augusti skulle ha vittnat i en utpressningshärva där en av Sveriges rikaste personer, Stefan Bengtsson har vittnat. Han är själv inte inblandad i härvan, men en tidigare ordförande i hans investmentbolag Ekstranda uppges vara inblandad i utpressningsaffären. Stefan Bengtsson är systerson till Stefan Persson i HM.

Bakgrunden är att Andreas Oscarsson år 2003 utökade kapitalet i sitt US-amerikanska nätpokerbolag. Ekstranda satsade 1,75 miljoner SEK. Tre år senare ville Ekstranda sälja posten som då var värd 50 miljoner. Men en förändrad lagstiftning kom ivägen:

Tre år senare ville Ekstranda sälja sin andel som då var värd 50 miljoner kronor. Men strax innan något avtal hann skrivas på ändrades lagstiftningen angående pokerannonser i USA och marknaden störtdök med 70 procent.

Oscarsson ville då skriva ner priset med 14 miljoner kronor, något som Stefan Bengtsson accepterade, men som ordförande i Ekstranda inte ska ha gillat.

En 44-årig krogägare som ägnat sig åt utpressning mot Andreas Oscarssons kompanjon i nätpokerbolaget uppger att han gjorde det på uppdrag av den tidigare ordföranden i Ekstranda, vilket bör vara Magnus Gröndal. Denne var också delägare i Ekstranda (är?) där alla ägarna hade en överenskommelse om att alla måste överens för att en försäljning av företagets investeringar skulle komma till stånd. En annan av delägarna i Ekstranda är krögaren PG Nilsson, med intressen i bl.a. Sturehof och Riche. Stefan Bengtsson och PG Nilsson delade år 2006 på platsen 32 i en lista på Stureplans mäktigaste. Två år senare låg bröderna Bengtsson på plats 49. Ingen av dessa personer är vad jag förstår misstänkta för brott i nuläget.

Den mördade Andreas Oscarsson skulle också ha vittnat i samma rättegång, men har av naturliga skäl inte kunnat det. Han är dock inte den ende i härvan som tycks ha utsatts för våld, år 2007 utsattes hans ekonomiske partner/rådgivare för beskjutning utanför sin villa. Samme krögare som nu åtalats för utpressning greps och förhördes ävan för skottlossningen 2007. Ytterligare en person som hörts i utredningen har dessutom dött. Det gäller en vän till krögaren som föll från ett fönster på Hotell Anglais i augusti förra året. Han var hörd i utpressningsutredningen.

Oscarssons partner i nätpokerbolaget verkar också han lite skrämd, han vägrade uttala sig i rätten och sa att han inte kände att han hade myndigheterna bakom sig. Krogägaren som misstänks ligga bakom utpressningen är en man vid namn Baron Zettechelme. Huruvida han eller nån annan inblandad har några kopplingar till organiserad brottslighet har inte framgått av något som är känt ännu.

I den nu aktuella rättegången skulle den mördade Andreas Oscarsson alltså ha vittnat. Men genom att han kallblodigt mördades i sin säng av en mördare som förmodligen använda ljuddämpare på sitt vapen gjorde att han inte kunde vittna. Så som mordet utfördes är det troligt att det utfördes av en yrkesmördare, ett proffs. Om mordet på pokerprofilen Andreas Oscarsson hänger ihop med den aktuella utpressningsrättegången vet ingen, men det är ju möjligt med tanke på beskjutningen av Oscarssons kompanjon och ekonomiske rådgivare. Om det nu har samband med den aktuella rättegången, vilket ingen heller tycks veta.

Det är ju också möjligt att mordet på Andreas Oscarsson hänger ihop med affärer i USA som svenska myndigheter inte har nån kännedom om. Annars måste det finnas nåt mer i utpressningaffären som bara de inblandade i så fall känner till. För så som ärendet ser ut nu så är det knappast förenligt med beställda mord och annat som kan kopplas till organiserad brottslighet. Även om det handlar om stora pengar.

Läs också:

  1. Näringslivets mäktigaste under 40 och de 15 familjerna
  2. Sveriges största företag och de 15 familjerna
  3. De 100 mäktigaste och de 15 familjerna
  4. Sveriges rikaste och de 15 familjerna
  5. 100 mäktigaste och de 15 familjerna 2
  6. Familjen Persson och klädimperiet

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,, , , ,

PS. Uppdatering: Baron Zettechelme har enligt uppgift frikänts från anklagelserna vid förhandlingarna i tingsrätten DS.

Läs också: HM-familjen, skumma affärer och mord

Advertisements