Men hur kommer Saab att se ut?

De tongångar av glädje som nu hörs i Trollhättan liknar dem som för ett antal år sen hördes i Longbridge utanför Birmingham. Glädjen visade sig där vara kortvarig. Där handlade det om att en konstellation, som liknade den som nu köpt Saab, köpte företaget och alla var nöjda. Då handlade det om Rover. Innan köpet hade utrustningen för att tillverka de gamla modellerna sålts till Shanghai Automotive i Kina. Idag tillverkar Shanghai Automotive Roverbilar i Kina med märket Roewe.

I Longbridge är större delen av fabriken riven, de som köpte lyckades inte så bra, MG-Rover Group gick i konkurs och EU-stödet som man fått hade man inte investerat i tillverkningen utan gömt undan i ett skatteparadis. I det läget gick Nanjing Automotive i praktiken in och köpte MG-Rovers konkursbo. Idag tillverkas små serier sportbilar i ett hörn av det som en gång varit Europas största bilfabrik. Det krävs inte så många anställd för det.

Jag tror att det är exakt den utveckling vi kommer att se när det gäller Saab Automobil i Trollhättan också. Tillverkningsutrustningen för de gamla modellerna är såld till Kina (Beijing Automotive) och Spyker har tidigare tagit emot bidrag från EU som de stoppat undan på okända ställen. Det här är ingen lösning för Saab. Det är ett sätt för några rika att bli ännu rikare på den europeiska majoritetens bekostnad. Det bästa scenariot som det kan bli är nog om det blir samma som i Longbridge, en liten tillverkning av sportbilar. Men det räddar inte jobben på Saab Automobil på något sätt.

Så frågan är, betyder detta verkligen att jobben Saab har räddats? Jag tror inte det.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Jinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

8 Svar på “Men hur kommer Saab att se ut?”

  1. Tänk så lika vi analyserar det ekonomiska och det personella läget för det nya företaget Spyker-Saab trots att vi står så långt ifrån varandra politiskt.

    Ha en bra dag. De påstår i väderleken att ovädret nått Stockholm norrifrån….. det har redan börjat snöa i porten mot Väster.
    MVH/Inger E

    1. Inger. Vi står ju båda utanför och kan styras av annat än känslor. Inte heller har vi något behov av att utvisa att vår ”sida” minsann har gjort rätt som så många bloggare tycks ha. För min del är jag övertygad om att dte inte hade spelat någon som helst rill vilken regering vi haft. Det hade i praktiken hanterats på samma sätt av socialdemokraterna.

  2. Anders. Visst är det så. Problemet med svensk politik som jag ser det, är att man mer är intresserad av vem som röstar på vad inte VARFÖR man röstar i Riksdagen på det ena eller andra sättet. Alltför många analyserar inte problemställningarnas olika premisser utan sneglar hellre på ’väljarna’…. hur länge det håller när inte våra riksdagsmän/kvinnor är personligt valda utan valda som representanter för ett parti, undrar jag ibland.

  3. Ja hur skall Spyker lyckas med det som inte andra har gjort att få Saab och gå med vinst ??? Kan någon berätta det för mig ???

Kommentarer är stängda.