Förintelsens dag, antisemitismen och islamofobin

Idag är det förintelsens dag och nazisternas förbrytelse mot judar, romer och andra människor ska ihågkommas. Folkpartiets Birgitta Olsson tar tillfället i akt och kräver ett öppnande av hemliga arkiv i Sverige och på andra ställen. Något jag inte har något emot. Det skulle avslöja en hel del om svenska regeringars olagliga övervakning av vänstern. Olsson tar också upp att det finns en ökande antisemitism i Europa. Det  är möjligt och troligt att det är så, men i Sverige är det förmodligen inte så. Det finns inte några siffror som faktiskt kan belägga detta som jag känner till. Dessutom visar undersökningar (BRÅ, Forum för levande historia) att islamofobi är ett mycket större problem i Sverige än vad antisemitism är.

Vad som däremot ökar mycket och med delvis samma argument som använts i århundranden när det gäller antisemitismen är islamofobin. Man är djurplågare menar SVD, Olssons partikamrater underblåser islamofobin genom att i tid och otid påpeka hur främmande och annorlunda islam är. Hur islam inte passar i ett europeiskt samhälle osv. Islamofobi är dagens antisemitism kan man nog säga. Sett i detta perpektiv framstår Olsson som något av en hycklare på nåt sätt. Trots att hon säkerligen har goda föresatser.

Idag ska jag tala på ett möte i Lidköping. Annars hade jag precis som förra året gått på minnesceremonier och -högtider för nazisternas offer.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Colonel Panic

  Det största problemet är väl att antisemitismen drivs hårt av islamisterna (se bara Radio Islam m.fl), och sedan skyller man på islamofobi som försvar.

  • Anders_S

   Colonel Panic: Det är inte på något sätt det största problemet, utan ett mindre problem. Islamister är en mycket liten grupp.

 • Jonas

  Det är märkligt när du påstår (som du gjort i ett tjugotal inlägg) att antisemitiska brott inte ökar. I Studio Ett i eftermiddag redovisas att antalet antisemitiska anmälda brott fördubblats 2009 med året innan.

  http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/index.asp?programid=1637

  Vad har du för skäl att i ett stort antal inlägg hävda motsatsen? Och varför verkar det som att du tror att om islamofobiska stämningar ökar så kan inte antisemitiska brott och stämningar öka? Och har du överhuvudtaget funderat över att antalet judar endast är ca. 20 000, medan muslimerna är över 400 000? Säger inte det någon om andel och proportion?

  • Anders_S

   Jonas: Vilket inte betyder att de ökar, utan bara att anmälningarna ökar. Vilket inte är samma sak. Så jag har (enligt Säpo och BRÅ) rätt och radion fel. Därför att de inte begriper hur man läser brottsstatistik. Inga typer av hatbrott ökar faktiskt. Men jämför du över 20 år så finns en ökning, men tar du senaste åren så finns ingen ökning. Så det beror på hur man läser, hur man jämför och vilken period man jämför.

 • Pingback: Ett år av flygstörningar, tågstörningar och ..... | Svensson()