Warborn och Monark

Monark grundades 1908 av Birger Svensson (1883-1944). Innan des sahde han drivit en lanthandel i Hunestad från 1902. 1904 började han sälja cyklar i denna lanthandel och 1908 hade det hela utvecklats så långt att han startade tillverkning av cyklar, från början i Hunestad, men snart i Varberg. 1917 introducerades varumärket Monark. Birger Svensson förlorade också stora pengar på valutaspekulation under första världskriget.

1925 ändrades namnet till Svenska Cykelfabriken och 1926 stod en ny fabrik klar på gamla Göteborgsvägen (idag Birger Svensons väg). Nu började Birger Svensson arbeta på en större filialsystem och till år 1936 hade hela 47 filialer etablerats. En annan idé var att knyta vissa handlare till Monark genom att hjälpa dom med det ekonomiska och ordnandet av lokalerna. De två första Monarkbutikerna öppnades 1933. Därefter öppnades butiker i en rasande takt och året därpå fanns 229 auktoriserade Monarkförsäljare och 1936 hela 542. Från 1934 ändrades namnet till Svenska Cykelfabriken Monark.

Företaget var framgångs rikt och köpte upp en rad företag inom olika sektorer såsom AB Värnamo Gummifabrik(1937), AB Tobo bruk(1937), en skidfabrik i värmländska Kil(1938), en fabrik för tillverkning av kjolskydd(1939) samt en skofabrik. Företagskoncernen ombildades 1 januari 1939. AB Cykelfabriken Monark, AB Tobo Bruk och AB Värnamo Gummifabrik bildade nu Monark-koncernen med Birger Svensson, hans söner Tage Warborn och Thor Warborn samt svärsönerna Nils Strömbom (1898-1983), gift med Gulli Warborn och Erland Bornebusch i ledande ställning. När Birger Svensson dog 1944 var Monark den största cykeltillverkaren i Sverige och hade hela 2 000 anställda och Värnamo Gummifabrik den största tillverkaren av cykeldäck och cykelslangar. Utöver detta tillverkade även stövlar, galoscher, sportskor och gummimattor i Värnamo.

Tobo Bruk var ett gammalt vallonbruk som tillhörde Leufsta och familjen De Geer sen 1600-talet och som var som störst på 1800-talet. Mellan 1917 och 1936 tillhörde bruket Gimo-Österby AB. Monark tillverkade här skidor, radio- och TV-apparater. Idag tillverkas bl.a avfuktnings- och befuktningsaggregat av Munters Europe AB.

1948 startade Monark ett dotterbolag i Sydamerika. Ett bolag som i sin tur byggde upp ett dotterbolag i Colombia. Företaget i Brasilien var efter tio år det största svenska företaget i landet.

1958 bröts AB Värnamo Gummifabrik ut ur Monark-koncernen och blev ett självständigt bolag ägt av familjen Warborn. Vi detta tillfälle fanns ungefär 500 anstäldla i företaget. 1980 köptes företaget av Trelleborgs AB. Vid denna tid tillevrkades främst industrigummi, ishockeypuck, och strängsprutad list till fönster. År 2000 las tillverkningen vid den äldre fabriken i Värnamo centrum ner och 2006 lades all verksamhet i Värnamo ner.

På 1950-talet började Monark också tillverka mopeder. 1961 köpte man upp konkurrenten Nymanbolagen och dess varumärke Crescent. Sammanslagningen som skulle bli början på ett segertåg blev istället början till slutet för koncernen. Familjen Warborn blev osams internt om hur företaget skulle utvecklas. Något som i sin tur ledde till problem i företaget, kapitalet förbrukades och man fick låna upp mer pengar från banker som blev oroade och då bildade ett kosnrotium som tog över ledningen i koncernen. Via ett holdingbolag som man bildade för ändamålet, MCB Intressenter AB köpte man upp den ena stridande partens aktier och blev snart dominerande ägare i bolaget.

Statliga Kreditbanken (en del av det som blev Nordea) var den bank som ledde konsortiet och styrelsen i MCB-Intressenter bestod av Love Mannheimer och Åke Ståhlbrandt (då VD i Trelleborgs AB). Ståhlbrandt och Mannheimer tycks dock bara ha lånat ut sin namn och i praktiken tycks Kreditbanken själva kontrollerat aktierna som MCB-Intressenter ägde. Dessa aktier tycks en ha sålts av Kreditbanken via bankirfirman Langenskiöld (numera Carnegie Bank) till fifflaren Kaj Kjellqvist år 1971. Vid denna tidpunkt fanns fortfarande 2 000 anställda i den svenska delen av företaget. I Brasilien och Colombia fanns vid tidpunkten 5 000 anställda.

Sen 1990-talet är Monark en del av Grimaldi Industrier. En man vid namn Jörgen Warborn är idag aktiv politiker i Varberg såväl som företagare.

Läs mer: BT, DT, VP, ArbB, SVT, SR1, 2, AB, SMP, Jönköping Läns Museum, Värnamo kommun, Newsdesk,

Andra källor:
Pockettidningen R, nr 5-6, 1982
Aktieägarens Uppslagsbok 1969
Forsgren & Forsgren, Vem äger vad i svenskt näringsliv, 1972
Forsgren, Vem äger vad i svenskt näringsliv, 1976

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Advertisements

2 Svar på “Warborn och Monark”

Kommentarer är stängda.