Sverige är inte längre ett kristet land

Ingen religion har någon majoritet i Sverige och den största enskilda trosinriktningen (om man nu kan säga så) är de som inte tror på gud alls (inklusive de som kallar sig agnostiker), dvs ateister. Dessutom har vi inte längre någon statskyrka. Rent logiskt borde därför i skolan i Sverige på samma sätt som i Frankrike eller Turkiet vara religiöst neutral och inte gynna någon religion.

Om vi pratar om religion så är kristendomen dock fortfarande den överlägset största religionen och allra störst är den lutheranska svenska kyrkan. Därefter följer, katolska kyrkan och frikyrkor som pingströrselsen och missionskyrkan. Ingen annan religion har så många anhängare att de på något sätt kommer i närheten.  Störst är islam som har cirka 120 000 – 150 000 anhängare i Sverige. Att jämföra med kristendomen som har kanske 3,6 miljoner. Övriga religioner, buddhism, judendom, hinduism osv är betydligt mindre.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!

9 Svar på “Sverige är inte längre ett kristet land”

  1. Tror man ska akta sig för att blanda ihop begreppet agnostiker med ateist. I princip är skillnaden att Agnostikern är inte säker medan ateisten är säker. Nationalencyklopedin definierar begreppet agnosticim enligt:

    ”filosofisk riktning som förnekar att kunskap om tillvarons yttersta grunder är möjlig”.

    1. Filosoferaren. Jag blandar inte ihop agnostiker med ateister, men precis som Dawkins anser jag att de flesta som kallar sig agnostiker i realiteten är ateister.

Kommentarer är stängda.