Religion och ateism

En artikel av Göran Rosenberg i DN har fått en del vänsterhjärnor att gå igång. De flesta tycker jag har hanterat det hela ganska dåligt. Vänstra Stranden hyllar i en kort kommentar Rosenbergs artikel utan att fundera över vad där egentligen står. Och passar på att i likhet med Rosenberg påstå att kommunism och nazism är de två ideologier som orsakat mest lidande. Vilket naturligtvis bara är bullshit.

Ingen av de två ideologierna är ansvarig för koloniseringen av Afrika inklusive medföljande folkmord och efterföljande apartheid, folkmorden i Indonesien och Rwanda eller mördandet av majoriteten av indianer i Nordamerika. Det är istället en helt annan ideologi som är ansvarigt för detta, nämligen den av borgare så omhuldade liberalismen.

Detta ”glömmer” Rosenberg bort, liksom det faktum att liberalismen är ansvarigt för majoriteten av krig som ägt rum i modern tid, inklusive kriget i Irak och förtrycket av Palestinas befolkning. Låt gå för att Göran Rosenberg inte vill erkänna liberalismens blodiga historia, men varför förstår inte Katrine Kielos vilket innehåll Rosenbergs artikel egentligen har. Hon svamlar om humanistisk och auktoritär religion istället. En uppdelning jag inte kan hålla med om. Det handlar istället om vilken ideologi som styr samhället där religionen verkar och hur man begränsar de auktoritära inslag som finns i många religioner.

Jag håller med om att religion inte är orsak till ont i världen. Man kan vara religiös och ”god”, precis som man kan vara religiös och ”ond”. Idiotiskt begrepp förresten. Människor är inte onda eller goda. Människor bara är. Det är en människas ideologi och det system hon lever i som avgör vilka handlingar som är möjliga för en människa och ur en människa blir.

En del handlingar i en del situationer kan väl beskrivas om onda. Handlingen alltså, inte individen, människan som utför handlingen. Jag tror att en humanistisk demokratisk socialism är det samhällssystem som bäst kan använda sig av människans inneboende krafter så att vi får ut så mycket gott handlande som möjligt. Och jag är övertygad om att ett individualistiskt liberalt samhälle är både inhumant och förtryckande. Oavsett religion, oavsett om det är sekulärt, oavsett ateism.

Det är okej för mig att en människa tror på en gud, vilken som helst eller hur många gudar som helst. Jag tror inte. Jag är ateist. Men en socialist kan vara kristen, jude, muslim, hindu, buddhist eller i stort sett av vilken religiös övertygelse som helst. Är personen socialist delar vi ändå grundläggande värderingar.

Det finns emellertid vänstermänniskor som bättre läst Rosenbergs artikel och en av dessa är Jinge. Han argumenterar starkt emot Rosenbergs tes att ateism är religion. Jag håller med. Ateism är inte religion. Och problemet med religion och ”sekulära” religiösa länder är att religionen kan få överhanden och vara av ”ondo” som en konsekvens av det samhällssystem den uppstått i. En konservativ kraft för att bevara den extrema liberalismen. USA är ett bra exempel på detta, precis som Jinge skriver.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Advertisements