Hells Angels – störst och stabilast

Hells Angels MC som etablerade sig i Sverige år 1993 är enligt uppgifter från polis och andra insatta det mest välorganiserade av de olika kriminella mc-gängen i Sverige. Den klubb som kom att bli den första avdelningen av Hells Angels i Sverige var en tidigare raggarklubb, Dirty Dräggels. Ursprungligen grundades klubben alltså som en raggarklubb i Malmö vid mitten av 1980-talet. Man bytte så småningom bilarna mot motorcyklar och blev istället ett mc-gäng. En av de ledande i gänget var Thomas Möller som senare skulle bli president i Hells Angels MC.

Sommaren 1987 utfördes ett attentat mot raggarklubben Belkers i Malmö och ett halvår senar, i december utfördes ett attnetat mot en annan raggarklugg, Sinners. Det anses allmänt att det var medlemmar i Dirty Dräggels som utförde attentaten där automatvapen användes. Sinners lade några månader efter attentatet ner sin verksamhet medan Belkers fanns kvar några år, i praktiken som springpojkar åt Dirty Dräggels. En del medlemmar i Sinners och Belkers blev senare istället medlemmar i Dirty Dräggels. Dirty Dräggels lanserade nya metoder och rutiner inom mc-världen i Sverige, man krävde att inga klubbar skulle ha landsnamnet ”Sweden” på sina västar och att ingen fick använda rött och vitt (Hells Angels färger). Klubbar som inte godtog detta kunde få sin klubbhus nerbrända eller bli hotade på annat sätt. 1989 tvingade man exempelvis Wheels MC i Malmö att lämna ifrån sig sin västar. En av dem som gjorde det var en dansk HA-medlem vid nann Jan ”Clark” Jensen. Denne skulle senare gå över till Bandidos. En journalist, Anders Westenius, som skrev om det hela, misshandlades svårt. Han återhämtade sig aldrig helt från misshandlen och dog år 2006, endast 53 år gammal.

1990 blev Dirty Dräggels hangaround chapter till Hells Angels MC i Danmark, 1991 ökade man sin status och blev MC Sweden. Några månader senare var det någon eller några som sprängde bomber utanför flera klubbmedlemmars bostäder. Det är fortfarande oklart vilka detta var. Det innebar i vilket fall som helst inget avbräck för klubbens planer och i februari 1993 blev man den första Hells Angels-avdelningen i Sverige. Som PR-jippo användes ett dubbelbröllop där Thomas Möller och en annan HA-medlem gifte sig. Det uppmärksammades stort i en rad svenska tidningar. I flera TV-program åren därefter (1994-1996) intervjuades Thomas Möller och han tilläts breda ut sig inför ganska okritisk reportrar. Man kan faktiskt säga att Hells Angels MC i Sverige hjälptes fram av media.

Uppe i Helsingborg växte under tiden en konlfikt mellan två lokala mc-klubbar, Rebels MC och Morbids MC ut till en konflikt mellan Hells Angels och Bandidos. 1994 blev Morbids hangaround chapter till Bandidos MC. Hells Angels angrep då Morbids MC och deras klubblokal med skjutvapen. Morbids försvarade sig och anfallet avbröts. Kort därefter blev Rebels MC en officiell supporterklubb till Hells Angels i Malmö. Två veckor senare angreps Morbids MC när de festade på en svratklubb, Roof Top Club, I Gåsabäcks industriområde i Helsingborg. Angriparna var från Hells Angels MC, Rebels MC och Rednecks MC och leddes av HA-medlemmen Johnny Möller-Larsen. Det hela slutade med att Joakim Boman, medlem i Rednecks, dog och med att Karate-Bent Olsen och Johnny Möller-Larsen från Hells Angels skottskadades. På hösten 1994 blev Morbids MC istället Bandidos MC Prospect Chapter.

Bägge klubbarna i Helsingborgsområdet skaffade tunga vapen och Bandidos fick ett inflöde av medlemmar från Danmark. Vintern 1994-95 skedde en rad attentat mot medlemmar i både Bandidos och Rebels MC. I januari 1995 blev Morbids MC probationary chapter och några månader senare blev Rebels MC prospect chapter till Hells Angels och bytte namn till MC Sweden. Ytterliager nån månad senare blev Morbids MC en fullvärdig medlemsavdelning i Bandidos MC. 17 juli 1995 mördas ledaren Michael Ljunggren i det nya svenska Bandidos MC. Efter hans begravning utbröt fullt krig mellan Bandidos och Hells Angels MC i Norden, det så kallade nordiska mc-kriget.  Brå listar de olika attentaten i Sverige under mc-kriget:

Striderna mellan mc-gängen i Sverige. Januari 1994 t.o.m. oktober 1996
1994

26 januari: Skottlossning mot Morbids (som senare blev Bandidos) tegellada utanför Helsingborg. Morbidsmedlem skottskadas lindrigt.
13 februari: Skottlossning på Roof Top Club i Helsingborg. En anhängare till Hells Angels dödas. Ytterligare tre personer såras.
11 november: Morbidsmedlem blir beskjuten i sin bil i centrala Helsingborg.
13 november: Nytt bråk på Roof Top Club mellan anhängare till Hells Angels och Bandidos.
6 och 7 december: Bilbomber hittas i två bilar som körs av medlemmar i Rebels (nuvarande Hells Angels i Helsingborg).
1995
8 januari: Skottlossning på en väg utanför Kattarp norr om Helsingborg mellan gäng i två bilar. Det börjar med att en kvinna med anknytning till Bandidos får motorstopp i Kattarp. Några ur Bandidos åker dit för att hjälpa henne. Till platsen kommer också folk från Rebels.
5 februari: Överfall på en restaurang i Helsingborg. En Rebelsmedlem sitter där med sin flickvän när två män med järnrör rusar in och attackerar honom.
17 juli: Bandidos ”president” blir mördad av en krypskytt på E 4:an söder om Markaryd.
31 juli: Ett pansarskott skjuts mot MC Swedens lokaler i Hasslarp.
6 december: MC Swedenmedlem skjuten i benet från en bil.
1996
5 mars: Bandidos och Hells Angels utkämpar en eldstrid i centrala Helsingborg. En provmedlem i Bandidos skottskadas.
11 april: Två pansarskott avlossas mot Hells Angels i Hasslarp. Inga människor skadas, men de materiella skadorna är omfattande.
23 juli: En 28-åring, som ingår i svenska Bandidos ledning, skottskadas i Helsingborg. Mannen upptäcks av polisen av en slump, då han tagit sig till Helsingborgs lasarett för att få vård. Skottlossningen tros ha skett i Hasslarp.
28 augusti: Medlem i Hells Angels i Helsingborg skjuts i benen på morgonen när han ska hämta sin bil ur garaget.
25 september: Ett pansarskott träffar Hells Angels lokaler i Hasslarp utanför Helsingborg. Ingen skadas.
28 september: Hells Angels klubblokal i Hasslarp attackeras med ett pansarskott och tre handgranater. Enbart materiella skador.
3 oktober: En kraftig bomb detonerar vid Hells Angels lokaler i Malmö vid tretiden på morgonen. Ingen i lokalen skadas. Däremot får fyra grannar splitterskador.

I mars 1996 blir MC Sweden i Helsingborg Sveriges andra Hells Angels-avdelning och kriget eskalerade. Flera medlemmar i Bandidos mördades runtomkring i Norden, klubbhus attackerades, HA-medlemmar sköts ner och bomber sprängdes. Efter att en oskyldig kvinna dödats av en bomb i Norge och efter en skottlossning mitt bland barnfamiljer i Gilleleje i Danmark ägt rum udner 1997 slöt dock de två gängen fred. En fred som tillkännagvas av Bent ”Blondie” Svane Nielsen från Hells Angels MC och Jim Tinndahn från Bandidos MC. Under kriget hade 11 personer mördats och 74 andra mordförsök hade utförts.

1999 flyttade Thomas Möller till Sydafrika och 2003 avgick han som president i Hells Angels. Han har hela tiden sett ut att ha gott om pengar och har dessutom under en stor del av tiden som president i Hells Angels MC i Sverige fått ut ersättning från svenska försäkringskassan, en ersättning som försäkringskassan vid flera tillfällen försökt dra in.

Under 1990-talet växte Hells Angels stadigt i Sverige med nya avdelningar på löpande band, Stockholm 1997, Eastside (också Stockholm) 1998 och Gothenburg 1999. Nästa expansionsvåg startade med Karlstad 2005, Gothtown (också Göteborg) 2006 och därefter i Eskilstuna, Norrköping, Luleå, Uppsala samt en ny avdelning i Stockholm:

Etableringen av kriminella mc-gäng har accelererat snabbt i Sverige. Det handlar i första hand om HA (Hells Angels), Bandidos och Outlaws.

– Under de senaste tre åren har HA startat fem nya avdelningar i Eskilstuna, Norrköping, Luleå, Uppsala och en ny avdelning i Stockholm. Förr tog det dem tio år att få i gång så många nya avdelningar så kurvan stiger brant, säger Lasse Wierup, journalist, författare och expert på mc-gäng.

En del av förklaringen är att en ny internationell mc-klubb, Outlaws, har etablerat sig i Sverige. HA:s nya avdelning i Uppsala var till exempel ett svar på Outlaws etablering där.

Wierup uppskattar att det finns mellan 300 och 400 fullvärdiga medlemmar i mc-klubbarna och lika många supportrar. Det som utmärker deras så kallade en-procents-kultur är att de ställt sig utanför samhället och lever efter egna regler och lagar.

– Att expandera är inbyggt i en-procents-kulturen, säger Wierup. HA är störst med sina tolv avdelningar, och svenska HA har nyligen gått om det danska.
– De är bäst organiserade, har bäst disciplin och lägst omsättning på medlemmar. De ägnar sig också åt den mest sofistikerade brottsligheten som ger mest pengar; uthyrning av svart arbetskraft inom byggbranschen, narkotikahandel, penningtvätt och utpressning, säger Wierup.

Bandidos har åtta—nio avdelningar, ägnar sig mest åt våldsbrott och omsätter inte särskilt mycket pengar. Nykomlingen Outlaws, med en handfull avdelningar, beskriver Wierup som att den består i huvudsak av ”vanliga familjefäder” och de utgör enligt hans uppfattning ännu inget kriminellt problem.

Polisens reaktiva sätt att arbeta gör att man har lättast att ingripa mot våldsbrottslingarna inom Bandidos. HA är mera livskraftigt och svårast att bekämpa.

Etableringen av HA-avdelningen i Norrköping 2007-2009 omgavs av omfattande våld och hot mot andra mc-gäng, däribland Outlaws MC. Outlaws MC attackerade också den blivande Hells Angels-klubben ( Topside MC) med våld och det förekom sprängattentat då bland annat Outlaws klubblokal i Åtvidaberg sprängdes.

Parallellt med uppbygget av den egna organisationen byggde man också upp en supporterorganisation, Red Devils MC, med fem avdelningar år 2007 och lika många i år, och Red & White Crew med sju avdelningar år 2007 och sex stycken idag. Utöver detta finns ett stort antal mc-klubbar som har anknytning till och/eller har uttalat stöd till Hells Angels.

Många medlemmar i Hells Angels har under årens lopp åtalats för många typer av brott, ekobrott, våldsbrott, knarklangning osv. Ibland har de gått fria och ibland har de dömts och många av mc-gängets medlemmar har brottsregister.

Läs mer: SVD1, 2, Folket1, 2, 3, EK1, 2, 3, 4, VF, EX1, NK, NSD, GT, NT, Folkbladet1, 2, SVT1, 2, ST, NA, HD,

Andra källor:
Lasse Wierup & Matti Larsson, Svensk Maffia, 2007
William Marsden & Julian Sher, Angels of Death, 2007

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Advertisements
 1. Och vad jag förstår så är Hells Angels en kvarleva från andra världskriget. Har för mig att organisationen startades av hemkomna stridspiloter som aldrig kunde återanpassa sig till samhället efter kriget.
  Så så kan krigsskador leva kvar i generationer!

 2. Pingback: Det kan vara jobbigt i förorten | Svensson

 3. Pingback: Polistillslag mot Hells Angels i Norrbotten | Svensson

 4. Pingback: Knarkrazzia mot Hells Angels i Eskilstuna | Svensson

 5. Pingback: Gängkriminaliteten - en överdriven fara? | Svensson

 6. Pingback: Hotmejlet till TT - kopplat till explosionerna? | Svensson

 7. Pingback: Thomas Martinson - "gangsteradvokaten" | Svensson

 8. Pingback: Hells Angelsanknutna i Eskilstuna åtalade | Svensson

 9. Pingback: Varför skjuts det så ofta i Göteborg? | Svensson

 10. Pingback: Mordoffret i Malmö hade affärer med Torgny Jönsson | Svensson

 11. Pingback: Hells Angels växer i Göteborg | Svensson

 12. Pingback: Kungen och Milan Sevo | Svensson

 13. Pingback: Ägarna är ju Paulsson | Svensson

 14. Pingback: Svammel och bludder från Carin Götblad | Svensson

 15. Pingback: Är finnar våldsammare än andra? | Svensson

 16. Pingback: Gangsteruppgörelse på restaurang i Norrköping | Svensson

 17. Pingback: Kriminella fuskar med bidrag | Svensson

 18. Pingback: Göteborg - staden på G - G som i som i girighet och gangsters | Svensson

 19. Pingback: AIK och Hells Angels | Svensson

 20. Pingback: Red & White Crew - HA:s rengöringspatrull | Svensson

 21. Pingback: Hells Angels förlorade skattetvist | Svensson

 22. Pingback: Topdogz blir en del av Outlaws MC | Svensson

 23. Pingback: Knivdåd i Munkebäck | Svensson

 24. Pingback: Ledande medlem i Brödraskapet mördad | Svensson

 25. Pingback: Skuld till Hells Angels bakom kidnappning? | Svensson

 26. Pingback: Varken Göteborg eller Malmö har stora problem med våld eller gangsters | Svensson

 27. Pingback: 12 HA-anhängare åtalade | Svensson

 28. Pingback: Rysk maffia i Sverige - Tambovgänget | Svensson

 29. Pingback: Privatisering och avreglering gynnar kriminella gäng | Svensson

 30. Pingback: Kriminellt mc-gäng angrep familjefest | Svensson

 31. Pingback: Medlemmar i Hells Angels misstänkta för grova brott | Svensson

 32. Pingback: Falska och illegala läkemedel kassako för kriminella gäng | Svensson

 33. Pingback: Parallellt kriminellt samhälle har vuxit fram | Svensson

 34. Pingback: Organiserad brottslighet i Göteborg | Svensson

 35. Pingback: Ett tryggare Sverige – om den organiserade brottsligheten | Svensson

 36. Pingback: Advokat åtalad i cigaretthärva | Svensson

 37. Pingback: Man ihjälskjuten i Tynnered | Svensson

 38. Pingback: Rättegång mot Hells Angels flyttad till Göteborg | Svensson

 39. Pingback: Naserligan | Svensson