Bonnier är en judisk familj

Att hävda att Bonnier är en familj av judiskt ursprung är ett korrekt konstaterande som aldrig kan vara antisemitism. Huruvida Bonnierfamiljen rent generellt är troende judar vet jag inte, men det är ändå inte fel att hävda att Bonniers är judar. Henry Ascher är jude, men knappast troende, Dror Feiler är jude osv. Det är så orden jude och judar brukar användas. Dvs det finns också fog för påståendet ”judarna på Bonniers” som framförts i serien Rocky av Martin Kellerman. Att använda orden på det sättet är knappast antisemitism på något sätt. Men det är möjligt att det finns nåt mer i strippen, som jag inte sett, som gör det hela antisemitiskt.

Att däremot hävda att Bonniers makt över media i Sverige är en konsekvens av att de är judar och att det beror på att judar är gnidna och näriga är antisemitism.

Intressant?
Borgarmedia: MV, DM,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Demonstrera på Kristallnatten den 9 november. Göteborg: Samling kl 18:00 på Götaplatsen.

Till minne av kristallnattens offer– Mot rasism, nazism, antisemitism och islamofobi.

Fackeltåget går från Götaplatsen till Gustav Adolfs Torg.

PS. Nu har jag läst strippen och det är ju som Sanna Rayman och Jonathan Leman skriver. Det är en drift med antisemitism. DS.

Advertisements

8 Svar på “Bonnier är en judisk familj”

 1. Kellermans lilla strip är ju en fantastisk drift med konspirationsteoretiker
  av alla sorter.
  ”Jag lyfter bara frågan” är klassisk, men ironi är kanske knepigt?
  Både Jonathan Leman och Sanna Rayman kommenterar det här på ett bra sätt tycker jag.

 2. Problemet med den helt och hållet opolitiske Martin Kellermans slackerserie Rocky är att man alltid måste läsa den genom flera lager av ironi. Rocky refererar gärna till populärkultur t.ex. komikerna Jerry Seinfeld och Larry David som båda ofta skämtar om sin egen judiska identitet. Jag tror att den kopplingen åtminstone delvis kan förklara skämtet. Dessutom verkar Rocky vara mycket av en ”intern angelägenhet för en stor publik”, dvs. Kellerman har i serien behållt den jargong han och polarna använder privat, vilket innebär att de ibland låtsas ha vissa extrema åsikter och väljer att skämta på ett uppenbart olämpligt sätt, bara för att skapa drastisk chockerande humor. Ett slags tjuvtitt in i ett dåligt ventilerat vardagsrum befolkat av tonåriga slackerhjärnor i trettiofemåriga kroppar ur vilkas fula munnar man kan höra de grabbiga gapflabben eka.

  Är Rocky en dålig serie? Ja, den är i många avseenden riktigt usel.
  Är det en antisemitisk serie? Nej, knappast. Inte ens Hillersberg var antisemit.
  Men öppna fönstret för vädring, för all del.

 3. Problemet stavas Björn Wiman, han har ju tidigare, i andra sammanhang uttryckt åsikter som:

  ”En religion kan inte bli kränkt, så enkelt är det.”

  ”– Nu efterlyser jag mer och grövre religiös satir, oavsett religion. Den svenska publicistkåren har varit ganska undfallande både när det gäller att publicera de här bilderna och att försvara yttrandefriheten. Jag tror att det här är på väg att förändras nu, när frågan har blivit till allvar på ett annat sätt”

  Men tydligen gäller det ändå inte alla religioner?

 4. ”judarna på Bonniers” är förstås inte antisemitiskt, men kanske lite olämpligt att använda med tanke på vilka associationer det kan väcka till kända tankegångar. Men inte mycket att bråka om.

 5. Rocky-strippen är på inget sett antisemitisk, tvärtom så driver den med antisemiter i allmänhet och Åsa Lindeborg i synnerhet, som Israelvän tycker jag att strippen är fantastiskt skickligt gjord!
  Kudos Kellerman!!!

Kommentarer är stängda.