Fifflarna – Peter Rosendahl och Habo Finans

Peter Rosendahl skapade ett bolag med namn Habo Finans. I bolaget uppfann han en sparform som han kallade Diamanten. I praktiken fungerade det som en slags pyramidspel. Mängder med privatsparare stat inte pengar i Habo Finans och Diamanten. Pengarna användes till löpande löner, oliak privat fastighetsköp och till investeringar i onoterade bolag såväl som i börsbolag.

Totalt fick Habo Finans in 100 miljoner från 780 sparare. Av detta satsades 37 miljoner i onoterade företag. Av dessa företag gick en stor del i konkurs (41%) och pengarna försvann. För att locka spararna att satsa pengar i Habo Finans och Diamanten påstod Rosendahl att företaget hade tillstånd från Finansinspektionen. Vilket inte var sant. I redovisningar och informationsblad påstod han vidare att det fanns värdeökningar i bolaget på uppemot 63%. Vilket uppenbart var lögnaktigt. Habo Finnas gick sedan också i konkurs.

Det verkar faktiskt som om Peter Rosendahl inte egentligen lyckats bli rik på sitt fiffel och lurendrejeri utan snarare som om han varit extremt klantig och sedan oärlig. I vilket fall som helst lurade han en mängd människor och för detta samt för bokföringsbrott dömdes han till 5 års fängelse samt näringsförbud i 8 år.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Advertisements