En misskött våldtäktsutredning – Assangeaffären

Del 22 av 33 i serien Assangeaffären

Assangeaffären

Våldtäktsmisstankarna mot Julian Assange har uppenbarligen lett till en misskött våldtäktsutredning. Nåt som är mycket vanligt. Våldtäktsanmälningar tas inte på allvar, det sölas med utredningen och liknande. Just det sistnämnda är det som skett här. Efter att kvinnorna, vad jag förstår på polisens uppmaning, anmälde Julian Assange för sexuella övergrepp har utredningen präglats av en rad missgrepp, inkonsekvenser och ofattbar slöhet.

Först var han misstänkt för våldtäkt, sen var han det inte, sen blev han hörd om andra brott. Efter att folk blivit upprörda och förbannade och Claes Borgström hoppat in som målsägarbiträde blev Assange misstänkt för våldtäkt igen. Därefter hände ingenting. Det fanns gott om tid att höra Julian Assange medan han var i Sverige, men ingenting gjordes så han reste till Storbritannien. Även där har det funnits gott om tid att förhöra honom. Det hade bara varit att skicka en utredare dit som kunde hört honom på plats. Men så har inte gjorts, inte en under den tid hans suttit i brittiskt häkte. Då kan vi också notera att den misstänkte faktiskt anmälde sig själv och då hamnade i häkte.

Trots detta gjorde inte de svenska utredarna många knop för att utreda om våldtäkt faktiskt ägt rum, om det inte finns bevis nog för att åtala eller om det är uppenbart att Julian Assange är oskyldig så det hela ska läggas ner innan det blir åtal. Det senare är ju ofta fallet med våldtäktsutredningar. Dels för att bevisläget ofta är svårt, ord står mot ord, dels för att förundersökningarna av våldtäktsbrott ofta sköts lika slappt och dåligt som utredningen mot Julian Assange.

Det handlar om uselt arbete från svenska åklagare och poliser. Uselt arbete som kan spela andra starkare krafter i händerna.

För USA vill komma åt Julian Assange av politiska skäl. Den långa och kanske onödiga häktningen, den internationella och förmodligen helt onödiga efterlysningen har gett dem möjligheter att göra detta, bara de hittar ett sätt att åtala honom för nåt brott. Uselt arbete från svenska åklagare och poliser innebär i just detta fall inte bara ett onödigt lidande för de som anmält Assange utan också att Assange löper stor risk att råka riktigt alllvarligt illa ut.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Jinge,
I media om Assange: SVD1, 2, 3, 4, GP, DN1, 2, 3, EX1, 2, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Series Navigation<< Naiva vänstermänniskor och Assange – vad underrättelsetjänster kan göraJulian Assange – 87 procent slampa >>
Advertisements