Minskande brottslighet kan inte bekämpas genom att polisen får begå brott

Problemet med kriminalitet i Sverige är inte att den ökar. För i verkligheten minskar den (något oväntat med tanke på den höga arbetslösheten) utom när det gäller vissa våldsbrott. I alla fall det vi normalt menar med brottslighet och kriminalitet. Däremot så ökar antagligen svartjobbet, det ekonomiska fifflet, skattesmitandet och liknande brott. Men mörkertalet på detta område är troligen enormt. Utländska gästarbetare anmäler inte, facket har ingen koll och kriminella nätverk och gäng såväl som riskkapitalbolag vill inte riskera sina egna olagliga respektive tveksamma inkomster.

Varken den minskande vanliga brottsligheten eller den eventuellt ökande ekonomiska brottsligheten kan bekämpas genom ökad övervakning, ökad kontroll eller genom att polisen ska få möjlighet att begå brott. Tror man att man ska kunna lösa polisens problem med ineffektivitet den vägen eller polisens problem med att de begår övergrepp i en omfattning som inte är acceptabel så skjuter man sig nog i foten. Att ge polisen möjligheter att begå brott komerm att förvärra problemen som finns med övergrepp och brottslighet inom polisen. Utan att lösa några andra problem.

Den ökande närvaron av organiserad brottslighet och kriminella gäng i Sverige kan bara lösas genom sociala och ekonomiska åtgärder. Inte genom att polisen också får möjlighet till brottslig verksamhet. Rekryteringen till gängen kan brytas genom mer resurser till skola, förskola och fritidsverksamhet samt genom att minska arbetslösheten. Gängens möjligheter att förmedla svart arbetskraft, utländska slavarbetare och att tjäna pengar på krogvakteri och beskydd minskas genom ökad reglering av samhället och arbetsmarknaden, ökad politisk kontroll. På samma sätt är politisk beslut enda vägen att minska arbetslösheten.

Ett slut på den katastrofala nyliberala avreglerings- och privatiseringspolitiken är lösningen på polisens problem och eventuella problem med ökad ekonomisk brottslighet. För den vanligt brottsligheten ökar ju inte så där behöver vi inte ta till speciella åtgärder. Fast vill vi ha en snabbare minskning och ett stopp för ökningen av vissa våldsbrott så vore det bra med minskad alkoholkonsumtion.

Intressant?
Bloggat: Beelzebjörn,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

4 Replies to “Minskande brottslighet kan inte bekämpas genom att polisen får begå brott”

 1. Ett mycket oroväckande förslag.

  Det är inte bara ett hårt slag mot vår rättsäkerhet utan också ett stort kliv mot en polisiär stat.

 2. ”utom när det gäller vissa våldsbrott” Eller hur…. Huruvida summan av all brottslighet har minskat ter sig ointressant när samhället uppenbarligen ändå blivit mer våldsamt, klyftorna blivit större, och den marknadsliberala rättsrötan spridit sig. Den här utvecklingen är en synergi av högerns marknadsliberalism, vänsters auktoritetsförakt och båda sidornas socialliberalism. Samtidigt ältas samma gamla vanliga lösningar och ”talking points”… klasspolitik, bidragspolitik, ”arbetslinjen”, privatisering och marknadslösningar – universalmedicin på alla problem, ge oss bara några mandatperioder så löser vi det.

  Att man ska lösa organiserad kriminalitet med sociala och ekonomiska medel kan ses som en förnuftig inställning, givet att det faktiskt finns reella möjligheter att minska klyftor och utanförskap, med de åtgärder politiker har att tillgå. Jag förstår inte hur man kan tro att de förutsättningarna finns. Kanske i ett teoretiskt slutet system, men i det rådande globala perspektiv som just nu bestämmer Sveriges utveckling och normalisering mot omvärlden känns det som ett stort självbedrägeri. Det är dags att inse att det man i bästa fall kan åstadkomma är att minska på den hastighet som ojämlikhet och klyftor ökar.

  1. marcus: Då får vi lösa problemet på ett internationellt plan om du anser att man inte kan gör något på ett nationellt plan. Vilket vi naturligtvis kan, Sverige har trots allt västvärlden lägsta brottslighet tillsammans med de andra skandinaviska välfärdsländerna. Välfärd och jämlikhet har helt klart ett positivt samband med låg brottslighet. Sen vet jag inte riktigt vad mandatperioder har med detta att göra.

   Men enligt forskningen (BRÅ) finns det en och endast en viktig anledning till att misshandelsbrotten i Sverige ökar (det är de brotten som ökar, antalet mord är mycket lågt och dessutom minskande). Anledningen är ett ökande alkoholbruk. De kriminella gängen kan vara en mindre anledning till en viss ökning av misshandelsbrott, men i princip försumbar jämfört med alkoholen.

Kommentarer är stängda.